Allt du behöver veta om tandreglering

Tandreglering

Ortodonti är en tandläkarspecialitet som fokuserar på att anpassa ditt bett och räta ut dina tänder. Du kan behöva träffa en tandregleringsspecialist om du har sneda, överlappande, vridna eller glappande tänder. Vanliga tandregleringsbehandlingar är traditionell tandställning, genomskinliga skenor och avtagbara retainerskenor.

Ortodonti är den gren inom tandvården som fokuserar på att diagnostisera och behandla "dåliga bett"(malocclusion). Vanliga tandregleringsbehandlingar är tandställning, skenor och retainer.

Hur dina tänder passar ihop har en betydande inverkan på din munhälsa. Genom att förbättra hur de övre och nedre tänderna möts kan du minska risken för en mängd olika munhälsoproblem, t.ex. karies, tandköttssjukdomar och överdrivet slitage(erosion).

Vem erbjuder tandregleringsbehandling?

I de flesta fall utförs denna typ av behandling av ortodontister. En ortodontist är en läkare som får två till tre års ytterligare utbildning efter avslutad tandläkarutbildning. De fokuserar på att förbättra ditt bett. De utför inte allmänna tandvårdsbehandlingar som fyllningar, kronor eller broar.

När ska jag ta mitt barn till tandregleringsspecialisten?

Enligt American Association of Orthodontists bör barn ha sitt första tandregleringsbesök senast vid 7 års ålder. Även om många barn inte behöver behandling vid denna ålder är det en bra tidpunkt att ta reda på om det finns några problem att vara uppmärksam på. Ofta kan barn som behöver tidig tandreglering minska sitt behov av omfattande tandvårdsbehandlingar i framtiden.

Vem har nytta av tandreglering?

Nästan alla kan ha nytta av tandreglering. Men vissa människor behöver behandling mer än andra. Många söker tandreglering för att de vill förbättra utseendet på sitt leende. Men förutom kosmetiska fördelar ger tandreglering förbättrad tuggfunktion och bättre munhälsa.

Vanliga problem med tandreglering

Typer av tandregleringsproblem inkluderar:

  • Överbett, när överkäkens tänder sticker ut över underkäkens tänder.
  • Underbett, när de nedre tänderna sticker ut längre än de övre tänderna.
  • Överlappande tänder.
  • Trånga tänder.
  • Krokiga tänder.
  • Roterade tänder.
  • Påverkade tänder (som helt eller delvis sitter fast i käkbenet).

Vem bör inte få tandreglering?

För att kvalificera dig för tandreglering bör du inte ha några allvarliga tandproblem som omfattande karies eller tandköttssjukdom. Att placera tandställning på sjuka tänder kan ha en allvarlig negativ inverkan på din munhälsa.

Om du har karies eller tandköttssjukdom ska du uppsöka tandläkare för behandling. När du har fått bukt med dessa problem kan du fråga din tandläkare om tandreglering är rätt behandling för dig.

Exempel på tandregleringsbehandling

Det finns flera behandlingar som faller under specialiteten ortodonti. Några av de vanligaste är:

Tandställning

Tandställningar flyttar gradvis tänderna till önskad position med hjälp av en kombination av fästen, band och trådar. Det finns olika typer av tandställningar beroende på dina behov, inklusive traditionella metallställningar och genomskinliga (keramiska) tandställningar.

Genomsynliga tandregleringsskenor

Genomskinliga tandregleringsskenor är ett populärt alternativ till tandställning. Välkända varumärken är Invisalign® och ClearCorrect®. I stället för att använda fästen och trådar för att räta ut dina tänder använder dessa system en serie skräddarsydda, genomskinliga tandregleringsskenor. Du använder varje uppsättning skenor i en till två veckor innan du byter ut dem mot nästa uppsättning i serien. Med tiden flyttar de genomskinliga skenorna tänderna till sina rätta positioner.

Retainer

Om du använder tandställning eller clear aligners behöver du en retainer när din tandregleringsbehandling avslutas. En retainer är en specialanpassad oral apparatur som förhindrar att tänderna glider ur sina rätta positioner. Din ortodontist kan tala om för dig hur ofta du behöver använda din retainer för att bibehålla resultatet av behandlingen.

Expandering av gommen

Ortodontister rekommenderar vissa behandlingar under barndomen. Det beror på att ansiktsbenen fortfarande utvecklas och att de är mycket lättare att flytta och manipulera. En ganexpander (palatinal) hjälper till att bredda ett barns överkäke. De flesta barn behöver inte ganexpander. Men under rätt omständigheter kan dessa enheter skapa extra utrymme utan att det behövs tandutdragningar eller andra ingrepp.

Risker/fördelar

Vilka är fördelarna med tandreglering?

De kosmetiska fördelarna med tandreglering är tydliga. Men dessa behandlingar erbjuder även funktionella och hälsorelaterade fördelar:

  • När dina tänder är korrekt riktade är de mycket lättare att rengöra.
  • Att räta ut tänderna kan förbättra tugg- och talfunktionen.
  • Ortodontisk behandling kan lindra smärta relaterad till TMJ-sjukdom.
  • Ett anpassat bett kan minska risken för karies, tandköttssjukdomar och andra munhälsoproblem.
  • Tandreglering kan hjälpa dig att få och behålla ett vackert och friskt leende.

Vilka är nackdelarna med tandreglering?

Den största nackdelen är kortsiktig: Du måste följa behandlingsriktlinjerna noga och ha tålamod tills du når ditt mål. För vissa personer tar tandreglering mindre än ett år. För andra kan det ta upp till två år eller längre. Eftersom varje person har sina egna unika behov ser behandlingstiden olika ut för alla. Fråga din ortodontist vad du kan förvänta dig.

Om du inte rengör noggrant runt dina ortodontiska apparater har du också en större risk för karies. Var noga med att följa din ortodontitists rekommendationer för munhygien.

Återhämtning och framtidsutsikter

Hur länge kommer mina resultat att hålla i sig efter tandreglering?

Om du använder din retainer enligt anvisningarna bör dina resultat hålla i sig resten av livet. Men om du slutar använda din retainer kan dina tänder glida tillbaka till sina gamla positioner med tiden.

När ska jag träffa en tandregleringsspecialist?

Boka en tid hos en ortodontist närhelst du är bekymrad över utseendet, hälsan eller funktionen hos dina tänder. Många tandregleringsspecialister tar emot dig utan remiss. Men din tandläkare kan också rekommendera en ortodontist.

Om du tror att ditt barn kan behöva träffa en tandregleringsspecialist kan du be din tandläkare om rekommendationer. Ortodontister tar i allmänhet emot barn så unga som 10år.

Många människor överväger tandreglering när de vill förbättra utseendet på sitt leende. Men tandreglering kan också förbättra munhälsan och munfunktionen. Ortodontister erbjuder ett brett utbud av behandlingar baserat på dina behov. Om du vill veta mer kan du prata med din tandläkare eller boka en tid hos en ortodontist.

Du kanske även skulle vara intresserad av

No items found.

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn