Allmäntandvård

Allmäntandvård består i huvudsak av regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, tandextraktion och rotbehandlingar

Vi erbjuder allmäntandvård i Karlstad och Kristinehamn anpassad efter dina individuella behov och önskemål. Allmäntandvård består i huvudsak av regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, tandextraktion och rotbehandlingar. Vi använder oss av skonsam bedövningsteknik och behandlingsmetoderna är smärtfria. Hos oss får du allmäntandvård på dina villkor utan längre köer.

Allmäntandvård hos oss

För att uppnå och bibehålla en god tandhälsa för alla våra patienter ser vi till att ha regelbundna årliga undersökningar hos tandläkare och tandhygienist. Vi vill att alla våra patienter känner sig bekväma hos oss. Därför jobbar vi aktivt med tandvårdsrädsla hos patienter och ser till att ha specialiserad kompetens och erfaren personal där du som patient hamnar i fokus. Hos oss kan du känna dig trygg och få en modern allmäntandvård i lugn och avslappnad miljö.

Vi jobbar aktivt med att våra patienter ska få behandling uppdaterat med den senaste forskningen och tekniken. På så sätt erbjuder vi undersökningar, rengöringar, lagningar, rotfyllningar och tandutdragningar som alltid håller högsta standard.

Om tandläkaren upptäcker förändringar som behöver behandlas eller följas upp får du den informationen. Därefter planerar vi en individuell terapiplan och ett kostnadsförslag lämnas innan vi bokar tider för behandling. Ingen behandling påbörjas utan patientens godkännande.

Vem gör undersökningen?

Tandundersökningen görs oftast hos tandhygienisten. Vid behov tas tandläkare in. Vår personal utför allmäntandvård med gedigen erfarenhet och hög kompetens. Om du bokar in dig på en av våra kampanjer träffar du oftast en av våra tandläkare som kan sedan vägleda vad för typ av allmäntandvård eller specialisttandvård du är i behov av.

Vill du lista dig hos oss?

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Allmäntandvård i detalj

I en basundersökning hos Tandcentrum går vi igenom hela din mun och tänder noggrant. Tandläkaren eller tandhygienisten ser över dina tänder och ditt tandkött. Vi gör en exakt status över din munhälsa och samtidigt visar på de skador och eventuella munsjukdomar som finns.

Vanligaste typer av skador är exempelvis karies, plack, frakturer av tänder eller fyllningar och förändringar på slemhinnorna som kan tyda på sjukdom i munhålan.

I alla våra bas undersökningar ingår det fyra röntgenbilder för att kunna upptäcka och diagnostisera sjukdomar som inte går att se med ögat. Röntgen är en väldigt viktigt verktyg för att vi ska kunna bedriva allmäntandvård av hög standard och diagnostik.

Om tandläkaren upptäcker förändringar som behöver behandlas eller följas upp får du den informationen. Därefter planerar vi en individuell terapiplan och ett kostnadsförslag lämnas innan vi bokar tider för behandling. Generellt sätt behöver de flesta patienter någon form av allmäntandvård ifall man inte besökt sin tandläkarklinik på många år. Det är viktigt att man bokar en tid för undersökning och får kontinuerliga kontroller gjorda årsvis för att alltid se till att man har en frisk munhälsa. Hos oss har vi inga längre köer och man får allmäntandvård innan man är i behov av specialisttandvård. Går man frekvent till sin tandläkare eller tandhygienist är man också oftast i behov av enklare allmäntandvård än om man går mer sällan. Det är viktigt att man regelbundet håller rent och behåller en god munhygien varje dag för att slippa större besvär.


Hur fungerar tandvårdsbidraget?

Läs mer om tandvårdsbidraget här.

Barntandvård

Säkerställ ditt barns munhälsa och lista dina barn hos oss på Tandcentrum I Karlstad.

Bettskena

Bettskenor används för att minska besvär så som snarkningar, andningsuppehåll, återkommande huvudvärk eller ömhet i käkarna. Gnisslar eller pressar du tänderna på natten? Vi hjälper dig med alla olika typer av bettskenor.

Borttagning av tandsten

Tandsten är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet.

Lagningar

Vid mindre hål i tänderna gör vi lagningar av komposit fyllningsmaterial. Lagningen kommer både se och kännas naturlig. Vi gör konventionella lagningar med komposit.

Rotfyllning

När en tand skadas och tandnerven påverkas kan tanden behövas rotfyllas. Vi hjälper dig snabbt och smidigt med din rotfyllning.

Röntgenundersökning

Röntgen kan användas för att diagnostisera sjukdomar i tänder och käkben, planera behandling samt följa upp tidigare utförd tandvård.

Tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som vi kallar det inom tandvården är en infektionssjukdom som förorsakas av bakterier. Den förstör både tandköttets vävnader runt tänderna och själva käkbenet. I de flesta fallen går det att behandla tandlossning.

Tandprotes

Avtagbara hjälpmedel som ersätter saknade tänder. Vi gör avtagbara tandproteser för hela eller delar av käken som är med eller utan stöd av implantat.

Tandreglering med Invisalign

Tandreglering med osynliga skenor, Invisalign och aligners. Stora bettfel som små, de flesta bettfelen går att behandla med tandreglering med skenor.

Tandutdragning

Tandutdragning, eller tandextraktion som det också kallas, är en åtgärd inom allmäntandvården som vi på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har en stor erfarenhet av.

Tandvårdsrädsla

Många känner ångest inför sitt tandläkarbesök och är oroliga för sitt tandvårdsbesök. Våra tandläkare har stor erfarenhet av att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn. Vi har egna psykolog på kliniken som kan hjälpa till vid tandläkarfobier med KBT behandling för tandvårdsrädsla.

Visdomstand operation

När du får ont i din visdomstand kan det behövas operation för att ta bort den. Lär dig allt om dina visdomständer och vad du ska tänka på inför din operation.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Kan jag röka efter en visdomstands operation?

Rökning kan öka risken för komplikationer och fördröja läkningsprocessen. Det rekommenderas starkt att undvika att röka under återhämtningsperioden för att främja snabb och effektiv läkning.

Är det normalt att uppleva svullnad och smärta efter operationen?

Ja, det är vanligt att uppleva svullnad och mild smärta efter en visdomstands operation. Din tandläkare kan ge dig råd och receptbelagda läkemedel för att hantera obehaget under läkningsprocessen.

Hur mycket kostar en visdomstands operation?

Kostnaden för en visdomstands operation kan variera beroende på faktorer som tandens komplexitet, patientens tandhälsa och om behovet av sedering eller bedövning finns. Kontakta oss för att få en personlig konsultation och en exakt kostnad för din operation. Vanligtvis hamnar priset mellan 3000 - 8000 kronor.

Vad är skillnaden mellan en enkel och en komplicerad visdomstands operation?

En enkel visdomstands operation innebär att tanden enkelt kan extraheras med minimal komplikation. Å andra sidan kan en komplicerad operation innebära att tanden är delvis täckt av tandköttet, ligger djupt i käken eller är vriden, vilket kräver mer avancerad ingrepp.

Har ni specialiströntgen (CBCT) på kliniken?

Ja, på vår klinik erbjuder vi avancerad specialiströntgen i form av CBCT (Cone Beam Computed Tomography) för att ge detaljerade och exakta bilder av käkben och tänder. CBCT-tekniken är särskilt användbar vid planering och utförande av komplexa ingrepp som visdomstand operationer och implantatbehandlingar. Vår erfarna och kunniga personal använder den senaste teknologin för att säkerställa högsta kvalitet och noggrannhet i våra behandlingar. Kontakta oss för att boka en konsultation och för att lära dig mer om hur CBCT-tekniken kan gynna din tandvård och behandlingsplan.

Finns det risk för nervskador vid visdomstand operation?

Under en visdomstand operation kan det finnas en liten risk för nervskador, särskilt om tanden är nära nerverna i käken. Det är dock viktigt att notera att all vår personal är erfarna och välutbildade för att minimera riskerna och säkerställa säkerheten för våra patienter under hela operationen av visdomstanden. Innan operationen kommer vår tandläkare att genomföra en noggrann bedömning av dina tandläkarbehov och diskutera eventuella risker och komplikationer med dig. Vi strävar alltid efter att ge våra patienter den bästa vården med fokus på säkerhet och kvalitet. Om du har några frågor eller oro kring eventuella risker vid visdomstand operationen, är du välkommen att kontakta oss för mer information och rådgivning.

Kan jag ta receptfria läkemedel före operation av min visdomstand?

Innan din visdomstand operation är det viktigt att följa våra tandläkares specifika instruktioner. I vissa fall kan det vara lämpligt att undvika vissa receptfria läkemedel före operationen, särskilt de som kan påverka blodkoagulationen eller öka risken för blödning. För att säkerställa en säker och smidig operation, rekommenderar vi att du diskuterar eventuell användning av receptfria läkemedel med din tandläkare innan ingreppet. Om du har några frågor eller oro kring användning av läkemedel inför din visdomstand operation, tveka inte att kontakta oss för en konsultation.

Kommer någon att behöva köra mig hem efter operation av visdomstanden?

Ja, eftersom vissa patienter kan känna sig påverkade av eventuell bedövning eller sedering som används under visdomstands operationen, rekommenderar vi starkt att du har någon som kan köra dig hem efter ingreppet. Att ha en ansvarig vuxen vid din sida ger trygghet och säkerställer din säkerhet under transporten. Planera därför i förväg för att ha en pålitlig person som kan hämta dig och ta hand om dig efter operationen. Om du har några frågor om kraven för transport efter din visdomstand operation, är du välkommen att kontakta oss för mer information.

Hur lång tid tar det att läka efter en visdomstands operation?

Läkningsprocessen efter en visdomstands operation varierar från person till person, men vanligtvis tar det några dagar till en vecka för att initial smärta och svullnad ska avta. Fullständig läkning kan ta upp till flera veckor. Under läkningsperioden är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant för att främja läkning och undvika eventuella komplikationer. Det kan inkludera att undvika att dricka genom ett sugrör, äta mjuka livsmedel och sköta om det opererade området genom sköljning med saltvatten. För personliga råd om läkningsprocessen efter din visdomstands operation, kontakta oss för en konsultation.

Tar det lång tid att operera ut en visdomstand?

Tiden för att operera ut en visdomstand kan variera beroende på flera faktorer, inklusive tandens position, komplexitet och din individuella tandhälsa. Generellt sett tar operationen vanligtvis mellan 30 - 60 minuter. Vår erfarna tandläkare kommer att genomföra en noggrann undersökning och diskutera förväntad tidsåtgång för din specifika situation under din konsultation. Vi strävar alltid efter att utföra ingreppet så effektivt och bekvämt som möjligt för våra patienter. Kontakta oss för att boka en konsultation och få mer information om tidsåtgången för din visdomstand operation.

Kan jag få sedering inför min visdomständer operation?

Ja, hos oss erbjuder vi möjligheten till sedering för att göra din visdomständer operation så bekväm som möjligt. Sedering kan användas för att minska eventuell oro och obehag under ingreppet. Vår erfarna tandläkare kommer att diskutera dina behov och alternativ för sedering för att säkerställa att du känner dig trygg och avslappnad under hela operationen av din visdomstand. Kontakta oss för att boka en konsultation och diskutera vilka alternativ som bäst passar dina behov.

Behöver man ta bedövning när man tar bort visdomstand?

Ja, det är vanligtvis rekommenderat att ta bedövning när man tar bort en visdomstand för att minimera eventuell smärta och obehag under ingreppet. Tandläkaren kommer att bedöma din situation och bestämma vilken typ av bedövning som är lämplig för dig. Det kan vara lokalbedövning, så att endast det specifika området bedövas, eller i vissa fall även sedering för att göra dig mer avslappnad under operationen av visdomstanden. För mer information om bedövning vid borttagning av visdomständer, tveka inte att kontakta oss för en personlig konsultation.

Hur många visdomständer behöver jag ta bort?

Vanligtvis har en person fyra visdomständer, en i varje hörn av munnen. Dock är det inte alltid nödvändigt att ta bort alla visdomständer. Behovet av att ta bort visdomständer varierar från person till person och beror på faktorer som tandläkarens bedömning av utrymmet i munnen, tandens tillväxtmönster och eventuella problem som kan uppstå, såsom smärta eller trångt utrymme. För att avgöra om du behöver ta bort visdomständer är det bäst att rådfråga oss för en personlig bedömning. Behöver du rådfråga en tandläkare angående dina visdomständer? Kontakta oss för professionell rådgivning och tandvård. Vi har korta köer för tandvård och korta köer för operation av visdomständer.

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Är det svårt att vänja sig vid att använda tandproteser?

Det kan ta lite tid att vänja sig, men de flesta patienter anpassar sig snabbt och upplever minimala obehag efter en kort period. Har man avtagbara proteser kan det ibland krävas klister i protesen för att det ska sitta ordentligt.

Kan moderna tandproteser se naturliga ut?

Absolut! Moderna tandproteser är designade för att se så naturliga ut som möjligt, vilket återställer en bra funktion och ett vackert leende.

När ska jag kontakta min tandläkare angående inflammerat tandkött?

Kontakta din tandläkare om du upplever symtom på inflammerat tandkött, som rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning, för att få en undersökning och rådgivning. Speciellt ifall du är medveten om att du inte har haft bra rutiner kring munvård hemma. Vänta inte för länge med att boka din tid för rengöring. Se till att gå till tandläkaren och tandhygienisten minst en gång om året.

Hur kan jag förebygga inflammerat tandkött?

För att förebygga inflammerat tandkött är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring dagligen, undvika tobaksprodukter och gå regelbundet till tandläkaren & tandhygienist för undersökningar och rengöringar.

Hur behandlas inflammerat tandkött?

Behandling av inflammerat tandkött kan inkludera förbättrad munhygien, professionell rengöring och, i svårare fall, djup tandköttsrengöring. Det krävs många gånger flera besök för att tandköttsinflammationen ska lägga sig helt. Vänta inte för länge med att boka tid för rengöring av tänderna.

Kan Inflammerat tandkött påverka allmänt hälsotillstånd?

Ja, bakterierna kan påverka bland annat, hjärt-kärlsjukdom och viss forskning visar även koppling till ex. Alzheimers. Mer och mer forskning visar att hela kroppen påverkas av tandköttsinflammation och det är därför det är så viktigt att ta hand om munhälsan.

Kan inflammerat tandkött leda till allvarligare tandproblem?

Ja, obehandlad gingivit kan utvecklas till parodontit, vilket kan leda till tandlossning och förlust av tänder. Därför är det viktigt att du inte går och väntar med behandling tills det börjar göra väldigt ont. Det är viktigt att man går till tandläkare på kontinuerliga besök årligen för att se hur tänder och tandkött mår.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

Orsaker till inflammerat tandkött kan vara dålig munhygien, rökning, hormonella förändringar och genetiska faktorer. Inflammerat tandkött kallas även för gingivit.

Vad är symtomen på inflammerat tandkött?

Symtom på inflammerat tandkött inkluderar rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning eller mellanrumsrengöring.

Vad är inflammerat tandkött?

Inflammerat tandkött, även känt som gingivit, är en vanlig tandköttsinflammation som orsakas av plack längs tandköttet. Oftast känner man igen det som blödande tandkött.

Är tandbryggor täckta av tandvårdsförsäkringar?

Det kan variera beroende på din specifika tandvårdsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få mer information om täckning för tandbryggor och eventuella ersättningsalternativ. Vi är däremot kopplade till försäkringskassans högkostnadsskydd som gör att priset på din tandbrygga blir betydligt billigare. Kontakta oss så berättar vi mer och ger dig ett kostnadsförslag utan att du binder dig till någon behandling.

Betalningsalternativ för tandbrygga?

Ja, vi erbjuder olika betalningsalternativ för att göra tandbryggan mer överkomlig för våra patienter. Kontakta oss för att diskutera vilka alternativ som är tillgängliga för dig och din situation.

Kan jag få pris på tandbrygga?

Absolut! Din tandläkare kommer att ge dig en tydlig uppskattning av kostnaden för tandbryggan innan behandlingen påbörjas. Vi strävar efter att vara transparenta när det gäller priser och eventuella tilläggskostnader. Priset på en tandbrygga börjar från 15 000 kronor. Priser varierar beroende på hur många tänder som ska ersättas med bryggan och vad för material man använder.

Finns det olika typer av tandbryggor och påverkar det priset?

Ja, det finns olika typer av tandbryggor i olika material. Priset kan variera beroende på vilken typ av tandbrygga som passar bäst för ditt behov.

Vad påverkar priset på en tandbrygga?

Priset påverkas av faktorer som antalet tänder som behöver ersättas, materialet som används för bryggan och eventuella extra behandlingar som krävs innan tandbryggan kan sättas in.

Vad kostar en snarkskena?

En bettskena för snarkningar hos tandläkaren eller snarkskena kostar mer än en vanlig bettskena. Priset för en snarkskena hos tandläkaren hamnar fr. 3500 kronor.

Hur fungerar bettskenor mot snarkning?

Bettskenor för snarkning är tillverkade på ett sätt att de trycker fram underkäken för att öppna upp luftrören. Detta gör att man inte snarkar och gör att man kan andas bättre under nätterna.

Funkar bettskenor för snarkning?

Ja, bettskenor för snarkning fungerar väldigt bra. De kräver något bättre precision vid avtryckstagningen och det är viktigt att du går till någon som kan 3D-scanna dina tänder och få ett så exakt avtryck som möjligt. Boka en tid för konsultation så berättar vi mer.

Är det svårt att få en bettskena?

Behandlingsstegen för att få en bettskena hos tandläkaren är relativt enkla. Du får komma till oss och utvärdera dina tänder, käkleder och käkmuskulatur. Efter att vi har bestämt oss för att tillverka en bettskena behöver vi 3D-scanna dina tänder för att ta ett digitalt avtryck. Därefter skickar vi det till vårat eget laboratorium som tillverkar din bettskena. Därefter får du komma på ett andra besök där vi lämnar ut bettskenan hos tandläkaren och gör någon justering ifall det skulle behövas.

Gör det ont att få en bettskena?

När man får sin bettskena utlämnad kan den i början spänna något extra. Detta är normalt och det spänner oftast varje kväll innan man ska lägga sig. På morgonen kan tänderna känna sig något känsliga men det släpper efter ca. 20-30 minuter efter att man vaknat. Detta är normalt. Skulle däremot det uppstå kraftig värk i tänderna som kvarstår kan bettskenan behöva justeras hos din tandläkare och då är det viktigt att du söker dig till din tandläkare.

Vad kostar en bettskena hos tandläkaren?

Kostnaden på en bettskena beror på hur mycket du har i högkostnadsskydd från försäkringskassan och hur mycket sparad allmänt tandvårdsbidrag du har sparat. Priset på en bettskena ligger fr.2700:-

När ska jag använda min bettskena?

Oftast ordinerar vi att man använder din bettskena under natten. Då de flesta pressar och gnisslar tänderna under nattetid. I särskilda fall kan de även användas under dagtid om man kanske jobbar vid datorn eller sitter i soffan. Bettskenan ska alltid plockas ut när man ska äta eller dricka något annat än vatten.

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer