Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Röntgen av tänderna

Röntgen av tänderna

Tandröntgen kan hjälpa din tandläkare att upptäcka problem med munhälsan, som hål i tänderna och tandköttssjukdomar, innan de förvärras. Det finns många olika typer av tandröntgen, bland annat intraoral (tas inuti munnen) och extraoral (tas utanför munnen). Tandröntgen är en förutsättning för en god munhälsa och ett gott mununderhåll.

Vad är tandröntgen?


Röntgenbilder är inre bilder av dina tänder och käkar. Tandläkare använder röntgen för att undersöka strukturer som de inte kan se under en rutinkontroll, som käkbenet, nerver, bihålor och tandrötter.

Hur fungerar tandröntgen?


Precis som vid röntgen av andra delar av kroppen används elektromagnetisk strålning för att ta bilder av munnen. Strålningen passerar genom mjukvävnaden och skapar bilder av tänder och ben.

Tandröntgen kan vara traditionell (tas med film) eller digital (tas med digitala sensorer och en dator). Digital tandröntgen använder 80-90 % mindre strålning jämfört med traditionella tandröntgenapparater.

Vad kan tandröntgen upptäcka?


Tandröntgen hjälper din tandläkare att diagnostisera ett brett spektrum av munhälsoproblem.

Dentalröntgen visar:

  • Hålrum, särskilt små områden med karies mellan tänderna.
  • Karies under befintliga fyllningar.
  • Benförlust i käken.
  • Områden med infektion.
  • Positionen för tänder som inte är framskjutna eller som har ett framskjutet läge.
  • Abscesser (infektion vid tandroten eller mellan tandköttet och tanden).
  • Cystor och vissa typer av tumörer.


Tandläkare använder också röntgen för att avgöra om du är berättigad till behandlingar som tandimplantat, tandställning eller tandproteser. Röntgenbilder hjälper också tandläkaren att kontrollera läkningen efter vissa ingrepp, t.ex. bentransplantat och rotbehandling.

Hur går en tandröntgen till?


Innan tandröntgen tas kommer en tekniker att placera ett blyförkläde över din bröstkorg och eventuellt linda en sköldkörtelkrage runt din hals. Detta hjälper till att skydda dig från överdriven strålning.

När det är dags att ta röntgenbilderna får du antingen sitta i en stol eller stå framför en röntgenapparat. En tekniker placerar filmen eller sensorn och trycker sedan på en knapp för att ta röntgenbilden. Det är viktigt att du håller dig så stilla som möjligt under processen.

Vilka är de olika typerna av tandröntgen?


Det finns två huvudtyper av tandröntgen:

  • Intraoral: Filmen eller sensorn sitter inne i munnen.
  • Extraoral: Filmen eller sensorn sitter utanför munnen.


Intraorala röntgenbilder


Det finns olika typer av intraorala röntgenbilder:

  • Bitewing-röntgen.
  • Periapikala röntgenbilder.
  • Ocklusala röntgenbilder.

Bitewing-röntgenbilder


Bitewings visar de övre och nedre tänderna i ett område av munnen. Dessa röntgenbilder hjälper din tandläkare att upptäcka karies mellan tänderna eller förändringar som uppstår strax under tandköttskanten.Bitewing-röntgenbilder visar vanligtvis inte tändernas rötter.

Periapikala röntgenbilder


En periapikal röntgen visar hela tanden, från kronan till rotspetsen. Denna typ av röntgen hjälper din tandläkare att upptäcka karies, tandköttssjukdomar, benförlust och andra avvikelser i tanden eller det omgivande benet.

Ocklusal röntgen


Ocklusal röntgen hjälper din tandläkare att upptäcka eventuella problem i munbotten eller munhålan. Dessa bilder är användbara vid diagnostisering av frakturer eller tandlossning eller vid utvärdering av framtändernas rötter. Ocklusala bilder kan också hjälpa till att identifiera cystor, abscesser och käkfrakturer. Barntandläkare kan använda ocklusala röntgenbilder för att utvärdera tänder under utveckling.

Extraorala röntgenstrålar


Det finns flera olika typer av extraorala röntgenbilder:

  • Panoramaröntgen.
  • Kefalometriska röntgenbilder.
  • Cone beam CT-skanning.


Panoramaröntgen


En panoramaröntgen visar alla strukturer i munnen på en enda bild, inklusive över- och underkäkens tänder, käkleder, nerver, bihålor och stödben.

En panoramaröntgen gör det möjligt för din tandläkare att få en överblick över eventuella befintliga munhälsoproblem.

Kefalometriska röntgenbilder


En kefalometrisk röntgen visar hela ditt huvud från sidan. Den visar din tandläkare var dina tänder sitter i förhållande till käken.

Ortodontister (tandläkare som är specialiserade på att korrigera bett) använder ofta kefalometriska röntgenbilder för att planera behandlingen.

CT-skanning med konstråle


Tandläkare använder datortomografi (CT) för att ta 3D-röntgenbilder av dina tänder, käkar, leder, nerver och bihålor. Dessa röntgenbilder kan också upptäcka tumörer eller ansiktsfrakturer.

Kirurger använder ofta dentala CT-skanningar för att kontrollera käkbenets höjd, bredd och läge innan tandimplantat sätts in.

Är röntgen av tänderna säkert?


Strålningsrisken från en tandröntgen är ganska liten. Faktum är att den mängd strålning du får från en fullständig uppsättning tandröntgenstrålar är jämförbar med den mängd strålning du absorberar från saker som t.ex:

TV-apparater, smartphones och datorer.
Byggnadsmaterial som keramiska golvplattor och bänkskivor i granit.
Bakgrundsstrålning från solen, stjärnor och jorden själv.
I extremt stora doser kan dock röntgenstrålning från tandvården vara skadlig och till och med öka risken för cancer. Därför bör du inte röntga dig oftare än nödvändigt. Din vårdgivare kan hjälpa dig att väga riskerna mot fördelarna med tandröntgen.

Hur ofta bör jag ta röntgenbilder?


De flesta människor med friska tänder och friskt tandkött bör få röntgenbilder tagna en gång var sjätte till 18:e månad. Men om du har tandköttssjukdom, återkommande karies eller andra tidskänsliga munhälsoproblem kan du behöva röntgen oftare.


Kan jag neka till tandröntgen?


Som enskild person har du rätt att vägra röntgenundersökningar. Det är dock viktigt att förstå att de flesta tandläkare inte kommer att tillhandahålla tjänster utan dem.

Om du är orolig för strålningsexponering ska du prata med din tandläkare. De kan hjälpa dig att väga för- och nackdelar med att få tandröntgen.

Ska jag göra tandröntgen när jag är gravid?


Generellt sett är det säkert att ta röntgenbilder av tänderna när du är gravid eller ammar (chestfeeding). Faktum är att både American Dental Association och American Pregnancy Association har uppgett att tandröntgen utgör liten eller ingen risk för ett foster. Trots detta undviker de flesta tandläkare att ta röntgenbilder under graviditeten om det inte är absolut nödvändigt.


Dental röntgenstrålar är viktiga för korrekt oral hälsa och underhåll. Människor med friska tänder och tandkött behöver vanligtvis nya röntgenbilder varje år. Men du kan behöva mer frekventa röntgenbilder om du är benägen att få hål eller tandköttssjukdom. Fråga din tandläkare hur ofta du bör röntgas för att hålla tänderna och tandköttet friska.

Du kanske även skulle vara intresserad av

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.