Bettskena rengöring

Bettskenor är ovärderliga hjälpmedel för att skydda tänderna och käken från nattligt tandgnisslande eller tandpressning. För att säkerställa deras effektivitet och din egen komfort är regelbunden rengöring och underhåll av bettskenan avgörande. 

Varför rengöra din bettskena?

Precis som dina tänder kan din bettskena samla på sig bakterier, plack och matpartiklar med tiden. Om skenan inte rengörs regelbundet kan detta inte bara resultera i dålig lukt och smak, utan även öka risken för infektioner och orala problem.

Tips för rengöring av din bettskena:

Här är några enkla steg du kan följa för att hålla din bettskena ren och fräsch:

  1. Skölj direkt efter användning: Efter att du har tagit av dig bettskenan på morgonen, skölj den noggrant med kallt vatten för att avlägsna eventuella salivrester eller matpartiklar.
  2. Använd mild diskmedel: Använd en mild, icke-abrasiv diskmedel tillsammans med en mjuk tandborste. Borsta försiktigt skenans yta och alla dess vrår.
  3. Undvik varmt vatten: Undvik att använda varmt vatten när du rengör din bettskena, eftersom det kan deformera materialet.
  4. Undvik blekmedel: Blekmedel kan skada materialen i din bettskena och minska dess livslängd.
  5. Undvik starka kemikalier: Använd inte starka kemikalier eller desinfektionsmedel eftersom de kan påverka skenans material och färg.
  6. Skölj noga: Efter rengöring, skölj bettskenan noggrant med kallt vatten för att ta bort eventuella rengöringsmedel.

Lagra din bettskena på rätt sätt:

När din bettskena är ren är det också viktigt att lagra den på rätt sätt för att undvika skador och kontaminering. Använd det medföljande skyddet eller en ren och torr behållare för att skydda skenan från damm och smuts.

Slutsats:

Att hålla din bettskena ren är avgörande för både din munhälsa och komfort. Genom att följa dessa enkla rengöringstips och vara konsekvent med din vård, kan du förlänga livslängden på din bettskena och använda dess fördelar på bästa möjliga sätt. Om du har några specifika rekommendationer från din tandläkare angående rengöring av din bettskena, se till att följa dessa riktlinjer för optimala resultat. 

Boka en tid för undersökning om du har huvudvärk och kanske behöver en bettskena.

Du kanske även skulle vara intresserad av

No items found.

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn