Kunskapsbanken

Här hittar du information om behandlingar som vi gör på kliniken och lite smarta tips. Vi engagerar oss i patientutbildning och vill att ni som patienter ska få all information ni behöver för att kunna göra trygga beslut om er tandhälsa.

Sök i fältet nedan om vad du vill veta mer om.

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Varför välja tandimplantat?

Det kan vara väldigt svårt att välja vad man ska göra för behandling när man saknar en tand. Tandimplantat är en mycket effektiv och bra behandling för saknade tänder. Prognosen för implantat tänder är väldigt hög och komplikationer är sällsynta om det utförs av specialiserade tandläkare. Hos tandcentrum har vi ett fantastiskt implantat specialiserat tandläkarteam som utför alla typer av tandimplantat och tar även emot remisser från andra privattandläkare i regionen.

Här är en del fördelar med implantatbehandlingar som är viktigt att tänka på när man väljer vad för tandvårds behandling man vill utföra.

Fördelar med tandimplantat

 • Tandimplantat ser ut, känns och fungerar som riktiga tänder.
 • Tandimplantat är permanenta och har mycket god prognos.
 • De skadar inte de omgivande tänderna för att man slipper slipa på omgivande tänder.
 • Du får en högre livskvalité och behöver inte oroa dig när du ler eller äter.
 • Implantat tänder som är utförda på korrekt sätt har väldigt få komplikationer.
 • Om munhygienen är god är livslängden på tandimplantat mycket goda.
 • Bevarar Käkbenet - Saknar man tänder och inte ersätter dom kommer käkbenet att sjunka med tiden. Därför är det viktigt i längden att göra implantatbehandlingar.
 • Ökad Komfort med att tugga och äta.
 • Med tandimplantat kan du prata tydligt och självsäkert, utan rädsla för att proteser ska glida eller påverka din uttal.
 • Självförtroende och Psykologiskt Välstånd: Med en tandersättning som tandimplantat där du inte märker en skillnad från dina vanliga tänder kommer du också få ett ökat självförtroende och livskvalité
 • Förhindrar tandmigration på grund av att närliggande tänder har något att bita mot.
 • Minskar Risken för Tandlossning: Tandimplantat minskar risken för tandlossning i närheten av det behandlade området och stödjer en sund tand- och tandköttmiljö för det bidrar till ett stabiliserat käkben.Tandimplantat är en alltmer populär och framgångsrik lösning för att återställa ett komplett och funktionellt leende. Med dessa fördelar kan tandimplantat vara ett utmärkt alternativ för dem som vill förbättra både utseendet och funktionen hos sina tänder.

Boka en tid online för implantatkonsultation för endast 199 kronor!

Fördelar med tandimplantat - Därför är tandimplantat en fantastiskt bra behandling

Pris på tandimplantat

Vad kostar ett tandimplantat? 

Vad är implantat tänder? 

Tandimplantat är titanskruvar som opereras in i käkbenet under tandköttet. De fungerar som din nya tandrot och ger en säker grund för permanent förankring av konstgjorda tänder.

På marknaden finns det billiga tandimplantat och dyrare tandimplantat produkter vilket gör att priserna varierar kraftigt från klinik till klinik. Vad ska man tänka på när man väljer klinik för tandimplantat behandling? 

Tandimplantat med titthålsoperation

Våra implantatbehandlingar är fokuserade på kvalité och långsiktig prognos på tandimplantat behandlingen. I Karlstad har vi ett ordentligt operationsrum där du som patient opereras i en operationssal vilket gör våra tandimplantat behandlingar mer patientsäkra. Komplikationer för implantat tänder är låga om behandlingen utförs på korrekt sätt. Vår fokus är på kvalité vid implantatbehandlingar så att du som patient kan känna dig trygg och säker. Vi jobbar med 3D röntgen för att se hela käkbenet och planerar våra tandimplantat fall i datorprogram. Vi vet vart ditt tandimplantat ska sitta i käkbenet innan du kommer på operation. Det gör att vi kan erbjuda implantatbehandling med titthålsoperation, vilket gör att läkningen går väldigt smidigt och blir extremt minimal invasivt.

Tandimplantat ser ut och känns som naturliga tänder, vilket gör att du kan tugga bekvämt, tala självsäkert och le utan att behöva oroa dig för löst sittande tandproteser.

Vad kostar ett tandimplantat?

Kostnaden på en implantat tand beror på hur många implantat du behöver. Priset för en tand hamnar mellan 29 000 till 40 000 kronor exklusive några rabatter. och då tillkommer vissa kostnader för komponenter. Vid stora behandlingar blir kostnaden hög. Via tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet får du en ersättning för 50 procent av försäkringskassans referenspris vid ett ingrepp på mellan 3 000 och 15 000 kronor och ersättning för 85 procent av referenspriset om ingreppet kostar mer än 15 000 kronor.


Omtänksamma garantier på tandimplantat

Vi på Tandcentrum är stolta med att ge en mycket omtänksam och generös garanti på våra tandimplantat behandlingar och fast protetik som utförts på våra egna laboratorium.

Garantiförutsättningar

Vid utlämning av den nya implantat tanden eller den protetiska ersättningen ska patienten få ta emot information om våra garantier och de förutsättningar som gäller.

De krav som ställs i samband med protetisk behandling i form av till exempel tandimplantat:

 • Behandlingen är fullständigt betalad
 • Tänderna får inte utsättas för onormal belastning eller ytterligare trauma
 • Patienten måste följa ordinerade munhygien och eventuella kostråd.
 • Patienten kommer på kontinuerliga kallelser för att bibehålla garantin.

Vad kostar ett tandimplantat? Priser på tandimplantat varierar kraftigt och man får ersättning från försäkringskassan och det går att delbetala behandling.

När ska jag söka akut tandvård?

Gå inte för länge med akut tandvärk!

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. Här är några situationer där det är viktigt att söka akut tandvård. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag.


1. Intensiv Tandvärk:

Om du upplever intensiv tandvärk så kan i vissa fall smärtstillande hjälpa till viss del men det kan oavsett vara ett tecken på ett allvarligare problem. Vår erfarna personal på Tandcentrum Karlstad & Kristinehamn är experter på att hantera akut tandvärk och kommer att hjälpa dig att snabbt få lindring och identifiera och behandla orsaken till problemet.


2. Skadad Tand:

Har du skadat en tand genom en olycka eller ett slag? Oavsett om det är en sprucken tand, avslagen bit eller en lös tand, är det viktigt att söka akut tandvård. Vår akut-tandläkare i Karlstad & Kristinehamn har expertis i att behandla och reparera skadade tänder för att undvika ytterligare komplikationer. Vi har dessutom vårat eget laboratorium där vi snabbt och enkelt får fram våra porslinskronor och bettskenor.


3. Infektion eller Svullnad:

Om du upplever svullnad i tandköttet, ansiktet eller halsen, kan det indikera en infektion som kräver omedelbar uppmärksamhet. Akut tandvård är nödvändigt för att behandla infektioner och förhindra att de sprider sig till andra delar av kroppen. Var noga med att söka tid snabbt för att inte få en ökad risk för spridning.


4. Akut Tandvård för Visdomständer:

Visdomständer kan orsaka många problem, inklusive smärta, svullnad, inflammation, svårigheter att gapa, smärta när man sväljer saliv och även feber. Om du upplever något av dessa symtom är det bäst att söka akut tandvård för att få akut hjälp och även utvärdera om visdomstanden behöver tas bort eller behandlas på annat sätt.


5. Trauma eller Olyckor:

Har du varit inblandad i en olycka eller traumatisk händelse som påverkar dina tänder? Oavsett om det är ett slag, en fallolycka eller annat trauma, är det viktigt att omedelbart kontakta en akut tandläkare för att bedöma och behandla eventuella skador.

6. Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs och en genomgång av behandlingen som ska utföras. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter presenterar vi lösningar för dina tandbesvär.


Kontakta Tandcentrum för Akut Tandvård i Karlstad & Kristinehamn:

På Tandcentrum är vi redo att hjälpa dig vid snabbaste tillfälle. Som erfarna akuttandläkare i Karlstad & Kristinehamn erbjuder vi snabb och effektiv tandvård för att hantera dina akuta problem. Boka en akut tid online på hemsidan och få mer information om våra tjänster. Vi är här för att ge dig optimal behandling och se till att du har en frisk munhälsa och tandstatus livet ut.

Behandla tandläkarskräck

Övervinn din Tandläkarskräck

Har du någonsin känt av ångest eller klump i magen vid tanken på att besöka tandläkaren? Du är inte ensam. Tandläkarskräck, även känt som tandvårdsrädsla eller tandrädsla, är ett vanligt problem som påverkar många människor runt om i världen. Men oroa dig inte – Vi på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn förstår dessa rädslor och arbetar med tandvårdsrädsla dagligen med stor erfarenhet. Vi finns här för att hjälpa dig.

Vi på Tandcentrum arbetar ständigt med att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn.

Vad är Tandläkarskräck?

Tandläkarskräck, även känt som tandskräck, tandvårdsrädsla eller tandrädsla, är en stark och fobiliknande rädsla för att besöka tandläkaren. Detta kan bero på olika faktorer, såsom tidigare negativa upplevelser, rädsla för smärta eller känslan av brist på kontroll. Vi förstår att dessa känslor kan vara överväldigande och är här för att skapa en trygg och bekväm miljö för dig.

Erfarenhet av Att Hantera Tandläkarskräck

Hos oss på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har vi lång erfarenhet av att arbeta med patienter som lider av tandläkarskräck. Vi förstår att varje individ är unik och att det krävs en personlig och empatisk strategi för att hjälpa dig känna dig trygg. Vi har även psykolog på kliniken som arbetar med tandvårdsrädda patienter. Vår vänliga och professionella tandvårdspersonal är här för att stödja dig genom hela processen, från det att du bokar din tid till själva behandlingen.

Vårat Mål är Din Komfort och Trygghet

Vi strävar efter att skapa en positiv och avslappnad atmosfär på vår klinik. Vårt team är välutbildad och erfaren när det gäller att arbeta med patienter som har tandläkarskräck. Vi använder oss av moderna tekniker och metoder för att minimera obehag och smärta. Vår målsättning är att du ska känna dig bekväm och trygg vid varje besök. I framtiden hoppas vi på att tandvårdsrädslan lagt sig och det ska kännas bra att gå till tandläkaren.

Individuell Anpassning för Bästa Resultat

Vi förstår att varje patient har unika behov och rädslor. Därför skapar vi en individuell behandlingsplan som passar just dig. Genom att samarbeta med dig för att förstå dina rädslor och bekymmer kan vi skapa en plan som gör att du känner dig trygg och kontrollerad under hela tandvårdsprocessen.

Sluta undvika tandläkarbesök och låt oss hjälpa dig återfå ditt leende utan rädsla. Boka tid online här nedan för att boka din tid och få mer information. Vi ser fram emot att hjälpa dig övervinna din tandläkarskräck och ta hand om din tandhälsa på ett tryggt och professionellt sätt så att även du kan le stort livet ut.

Vad är hollywood smile?

En Hollywood-smile är synonymt med glamour, självförtroende och enastående estetik. Det är ingen överraskning att allt fler människor letar efter möjligheter att få ett leende som imiterar den lysande utstrålningen hos Hollywood-stjärnor. I detta blogginlägg tar vi dig med på en resa genom hollywood smile processen om hur vi skapar dig ett  hollywood smile före och efter resultat som du kommer älska. Dessutom är vårt eget labb och erfarna tandtekniker en avgörande faktor för att skapa fantastiska resultat. Det är vi ensamma med I hela värmland. 

Vad är Hollywood Smile?

Hollywood smile är en estetisk tandbehandling som strävar efter att förbättra utseendet på ditt leende på alla möjliga sätt. Det handlar inte bara om tänderna själva utan även om att skapa en harmoni mellan tänderna, tandköttet och ditt ansiktsdrag. Detta kan omfatta tandblekning, tandreglering, tandimplantat, skalfasader. Allt för att ge dig ett leende som liknar de ikoniska Hollywood-stjärnornas. Oftast använder vi skalfasader när vi gör hollywood smile för att avverka så lite som möljligt på dina egna tänder. 

Eget labb

Vi förstår att varje leende är unikt, och det är därför vi har vårt eget dentala laboratorium och erfarna tandtekniker. Genom att ha kontroll över hela processen kan vi garantera att resultatet är noggrant anpassat till dina önskemål och ansiktsdrag. Vårt team av skickliga tandtekniker arbetar nära dig och din tandläkare för att skapa skräddarsydda lösningar som ger ditt leende den perfekta estetiska touchen.

Hollywood smile steg för steg:

Här är en översikt över de steg som ingår i skapandet av din egen Hollywood-smile:

 1. Konsultation och Bedömning: Din resa börjar med en noggrann konsultation. Tillsammans med din tandläkare och våra tandtekniker diskuteras dina önskemål och behov för att skapa en individuell behandlingsplan.
 2. Digitala Avtryck och Design: Genom avancerad digital teknik tas exakta avtryck av dina tänder. Dessa avtryck används för att skapa en digital design av din "Hollywood smile" och ger dig en första glimt av det slutliga resultatet.
 3. Behandlingsfas: Beroende på dina behov kan behandlingen innefatta tandblekning, tandreglering, skalfasader eller andra estetiska ingrepp. Vår avancerade teknik och erfarna tandtekniker säkerställer att behandlingen är effektiv och skonsam.
 4. Anpassning och Justering: Tandteknikerna arbetar noggrant med att skapa dina skräddarsydda tandlösningar. 
 5. Slutgiltigt Resultat: När dina porslinständer är klara, cementeras de på dina tänder. Du kan förvänta dig ett leende som är det du önskat dig vid konsultationen och som förbättrar din övergripande ansiktsaestetik.

Slutsats:

En Hollywood-smile är inte längre bara för stjärnor på vita duken – det är för alla som vill ha ett leende som strålar av självförtroende och skönhet. Med vårt eget labb och erfarna tandtekniker kan vi leverera resultat av högsta kvalitet på ett snabbare och mer effektivt sätt. Ta det första steget mot din drömleende genom att boka en konsultation och låt oss guida dig på vägen mot din egen "Hollywood smile" som kommer att tända upp varje rum du går in i.

Boka din Konsultation för Hollywood smile här

Processen bakom att skapa en Hollywood-smile, som associeras med glamour, självförtroende och enastående estetik.

Bettskena rengöring

Bettskenor är ovärderliga hjälpmedel för att skydda tänderna och käken från nattligt tandgnisslande eller tandpressning. För att säkerställa deras effektivitet och din egen komfort är regelbunden rengöring och underhåll av bettskenan avgörande. 

Varför rengöra din bettskena?

Precis som dina tänder kan din bettskena samla på sig bakterier, plack och matpartiklar med tiden. Om skenan inte rengörs regelbundet kan detta inte bara resultera i dålig lukt och smak, utan även öka risken för infektioner och orala problem.

Tips för rengöring av din bettskena:

Här är några enkla steg du kan följa för att hålla din bettskena ren och fräsch:

 1. Skölj direkt efter användning: Efter att du har tagit av dig bettskenan på morgonen, skölj den noggrant med kallt vatten för att avlägsna eventuella salivrester eller matpartiklar.
 2. Använd mild diskmedel: Använd en mild, icke-abrasiv diskmedel tillsammans med en mjuk tandborste. Borsta försiktigt skenans yta och alla dess vrår.
 3. Undvik varmt vatten: Undvik att använda varmt vatten när du rengör din bettskena, eftersom det kan deformera materialet.
 4. Undvik blekmedel: Blekmedel kan skada materialen i din bettskena och minska dess livslängd.
 5. Undvik starka kemikalier: Använd inte starka kemikalier eller desinfektionsmedel eftersom de kan påverka skenans material och färg.
 6. Skölj noga: Efter rengöring, skölj bettskenan noggrant med kallt vatten för att ta bort eventuella rengöringsmedel.

Lagra din bettskena på rätt sätt:

När din bettskena är ren är det också viktigt att lagra den på rätt sätt för att undvika skador och kontaminering. Använd det medföljande skyddet eller en ren och torr behållare för att skydda skenan från damm och smuts.

Slutsats:

Att hålla din bettskena ren är avgörande för både din munhälsa och komfort. Genom att följa dessa enkla rengöringstips och vara konsekvent med din vård, kan du förlänga livslängden på din bettskena och använda dess fördelar på bästa möjliga sätt. Om du har några specifika rekommendationer från din tandläkare angående rengöring av din bettskena, se till att följa dessa riktlinjer för optimala resultat. 

Boka en tid för undersökning om du har huvudvärk och kanske behöver en bettskena.

För att bibehålla effektiviteten och komforten hos bettskenor, är regelbunden rengöring avgörande för att skydda tänder och käke från tandgnissling eller tandpressning på natten.

Allmänt tandvårdsbidrag – Vi är partners med försäkringskassan

Tandhälsa är en viktig del av vårt välbefinnande, och i Sverige har vi implementerat åtgärder för att göra tandvård mer tillgänglig för alla. Ett av dessa åtgärder är det allmänna tandvårdsbidraget. I detta blogginlägg kommer vi att utforska vad det allmänna tandvårdsbidraget innebär, hur det fungerar och hur det kan dra nytta av våra patienter.

Vad är allmänt tandvårdsbidrag?

Det allmänna tandvårdsbidraget är en förmån som erbjuds av den svenska staten för att hjälpa till att täcka kostnaderna för tandvård. Syftet är att göra det lättare för människor att upprätthålla en god tandhälsa genom att sänka de ekonomiska hindren för att söka vård regelbundet.

Vem har rätt till det?

I allmänhet personer som är 24 år eller äldre och är folkbokförda i Sverige rätt till allmänt tandvårdsbidrag. 

Hur fungerar det?

Det allmänna tandvårdsbidraget ger rätt till ett årligt bidrag som kan användas för att täcka kostnaderna för tandvård. Bidraget betalas ut direkt till tandläkarmottagningen efter ditt besök och används för att minska den totala kostnaden för de behandlingar och tjänster som utförs där.

Vilka tjänster täcks av bidraget?

Det allmänna tandvårdsbidraget täcker en rad olika tjänster och behandlingar som tandundersökningar, rengöring, lagningar och andra protetiska behandlingar. Det är viktigt att komma ihåg att bidraget inte täcker alla typer av behandlingar och att det finns en egenkostnad som patienten måste betala.

Hur kan du dra nytta av tandvårdebidraget?

För att dra nytta av det allmänna tandvårdsbidraget är det viktigt att regelbundet besöka din tandläkare för att få en tandundersökning och rengöring. Genom att använda ditt bidrag för förebyggande vård kan du upptäcka och behandla problem i tid, vilket kan leda till bättre tandhälsa på lång sikt. På så sätt blir det också mycket billigare över tid. 

Slutsats:

Det allmänna tandvårdsbidraget är en värdefull resurs som är utformad för att hjälpa människor att upprätthålla en god tandhälsa. Genom att förstå hur det fungerar och vilka tjänster som täcks, kan våra patienter dra nytta av detta bidrag. Tveka inte att boka in en undersökning hos oss för att ta vara på ditt tandvårdsbidrag

Utforska det allmänna tandvårdsbidragets fördelar i Sverige! Vår artikel ger dig insikter i hur detta statliga stöd underlättar tandvårdskostnader för individer över 24 år.

Airflow före efter 

Tandhälsa är av största vikt för vår övergripande välbefinnande, och regelbunden tandvård spelar en avgörande roll i att upprätthålla starka och friska tänder. En modern metod som har blivit allt mer populär är Airflow tandrengöring. 

Före Airflow behandling:

Innan du genomgår en Airflow tandrengöring är det viktigt att förstå ditt nuvarande tandhälsotillstånd. Tandläkaren kommer att undersöka din mun och ta hänsyn till tandsten, plack, missfärgningar och andra faktorer. 

Airflow steg för steg:

Airflow tandrengöring är en avancerad teknik som involverar en kombination av luft, vatten och en speciell pulverblandning för att effektivt ta bort plack, missfärgningar och beläggningar från dina tänder och tandkött. Genom att använda tryckluft på ytan av dina tänder, avlägsnas envisa beläggningar och fläckar utan att skada emaljen och tänderna.

Efter Airflow tandrengöring:

Efter en Airflow tandrengöring kommer du att märka omedelbara förändringar i din munhälsa och utseendet på dina tänder. Här är några av de positiva effekterna:

 1. Renare Tänder: Airflow-tekniken tar effektivt bort plack, missfärgningar och matpartiklar från ytan av dina tänder, vilket resulterar i en märkbart renare och fräschare känsla.
 2. Förbättrad Tandhälsa: Genom att ta bort plack och beläggningar minskar risken för karies och tandköttssjukdomar, vilket förbättrar din övergripande tandhälsa.
 3. Strålande Leende: Eftersom missfärgningar och beläggningar avlägsnas, kommer dina tänder och leende bli vitare.
 4. Minskad Känslighet: Airflow-tandrengöring kan också minska känsligheten genom att ta bort ytrester som kan orsaka obehag.

Slutsats:

Airflow tandrengöring är en effektiv och skonsam metod för att förbättra din tandhälsa och estetik. Genom att ta bort envisa beläggningar och fläckar kan du uppnå ett renare leende och en friskare mun. Kom ihåg att boka en tid för en tandläkarundersökning och diskutera med din tandläkare om Airflow tandrengöring är lämplig för dig. Boka en tid för undersökning här

Upptäck den moderna tandvårdstekniken med Airflow tandrengöring – en skonsam och effektiv metod som avlägsnar plack och missfärgningar, vilket resulterar i renare tänder och förbättrad munhälsa.

Beläggningar på tungan

Tungan är en viktig del av vår matsmältnings- och smakupplevelse. Men ibland kan tungan utveckla beläggningar som kan vara oroande eller obehagliga. 

Varför bildas beläggningar på tungan?

Beläggningar på tungan bildas vanligtvis på grund av ansamling av bakterier, döda celler och matrester. Dessa element kan samla sig på tungan och bilda en beläggning som kan variera i färg och konsistens. Det är viktigt att notera att beläggningar på tungan kan vara ett tecken på dålig munhygien eller andra hälsoproblem.

Typer av beläggningar på tungan:

Det finns olika typer av beläggningar som kan förekomma på tungan:

 1. Vit Beläggning: En vit beläggning kan vara ett tecken på ansamling av bakterier och döda celler. Det kan också vara relaterat till en svampinfektion eller muntorrhet.
 2. Brun eller Svart Beläggning: En brun eller svart beläggning kan vara resultatet av rökning, användning av tobak, eller intag av färgade livsmedel och drycker.
 3. Gul Beläggning: En gul beläggning kan bero på ansamling av gifter och avfall i kroppen. Det kan också vara en indikator på leverproblem eller gulsot.

Hantering och förebyggande av beläggningar på tungan:

För att hantera och förebygga beläggningar på tungan, här är några steg du kan ta:

 1. Regelbunden Tandborstning: Borsta tungan försiktigt som en del av din dagliga tandborstningsrutin för att avlägsna bakterier och matrester.
 2. Tungskrapa: Använd en tungskrapa för att varsamt skrapa bort beläggningar från tungan. Var försiktig för att undvika att skada tungan.
 3. God Munhygien: Följ en noggrann munvårdsrutin som inkluderar tandborstning, anvädning av munskölj och tandtråd. 
 4. Vätskeintag: Drick tillräckligt med vatten för att hålla munnen fuktig och minska risken för beläggningar.
 5. Balanserad Kost: Ät en balanserad kost rik på frukt och grönsaker för att främja en hälsosam tarmflora och minska risken för beläggningar.

Slutsats:

Beläggningar på tungan kan vara ett resultat av flera faktorer, inklusive dålig munhygien, kost och hälsoproblem. Att ta hand om din munhälsa genom regelbunden tandvård och en hälsosam livsstil är nyckeln för att förebygga och hantera beläggningar. Om du upplever ovanliga eller ihållande beläggningar på tungan, bör du överväga att rådfråga en tandläkare eller hälsoexpert för att utesluta eventuella underliggande problem och få lämplig rådgivning.

Boka tid för undersökning hos oss

Tungan är en viktig del av vår matsmältnings- och smakupplevelse. Men ibland kan tungan utveckla beläggningar som kan vara oroande eller obehagliga. 

Död tand – Nekrotisk tand

En död tand, även känd som en nekrotisk tand, är en allvarlig tandhälsoproblem som kan kräva snabb uppmärksamhet och vård. Det är viktigt att förstå varför en tand kan dö, hur du kan känna igen symtom och de olika behandlingsalternativen som finns tillgängliga för att rädda eller ersätta en död tand.

Orsaker till en död tand:

En tand kan dö av olika anledningar, inklusive:

 1. Djup Karies: En obehandlad karies, ett hål i tanden, kan sprida sig till tandens pulparum och nerv och orsaka infektion och nekros.
 2. Tandtrauma: En kraftig skada, som en olycka eller slag, kan skada tandens nerver och blodkärl och leda till tanddöd.
 3. Tandgnissling eller Tandpressning: Kronisk tandgnissling eller tandpressning (bruxism) kan över tid orsaka slitage och skador på tandens struktur och nervändar.
 4. Nedsatt Blodtillförsel: Vissa medicinska tillstånd eller användning av vissa mediciner kan påverka blodcirkulationen till tanden och orsaka nekros.
 5. Tandinfektion: En obehandlad tandinfektion, såsom en tandabscess, kan sprida sig till pulpan och orsaka en infektion som resulterar i tanddöd.

Symptom på en död tand:

Symptom på en död tand kan inkludera:

 • Smärta: Initialt kan det finnas smärta eller känslighet, men smärtan kan avta när nerven dör.
 • Förändrad Färg: Tanden kan mörkna eller få en gråaktig nyans när blodtillförseln är nedsatt.
 • Ingen Känsla: Tanden kan tappa sin känsla, särskilt vid temperaturförändringar.
 • Svullnad: En död tand kan leda till en infektion som kan orsaka svullnad i området.

Behandlingsalternativ för en död tand:

Det finns olika behandlingsvägar för att hantera en nekrotisk tand.

 1. Rotkanalsbehandling: Om tanden är i ett tidigt skede av nekros kan en rotkanalsbehandling utföras för att rensa infekterade vävnader och bevara tanden.
 2. Tandextraktion: Om tanden inte kan räddas eller om infektionen är svår, kan tanden extraheras för att förhindra spridning av infektionen.
 3. Tandimplantat: Efter tandutdragning kan en tandläkare rekommendera en tandimplantatbehandling för att ersätta den förlorade tanden.

Slutsats:

En död tand är ett allvarligt tillstånd som kräver noggrann utvärdering och behandling av en tandläkare. Att ignorera symtomen eller inte söka tidig vård kan leda till komplikationer och spridning av infektionen. Om du misstänker att du har en död tand, är det bäst att snabbt kontakta din tandläkare för en korrekt diagnos och rekommendationer om lämplig vård. Genom att agera i tid och följa din tandläkares råd kan du maximera chanserna att rädda eller ersätta tanden och upprätthålla en god tandhälsa.


Boka en tid för undersökning här

En död tand, även känd som en nekrotisk tand, är en allvarlig tandhälsoproblem som kan kräva snabb uppmärksamhet och vård.

Inflammation i tandköttet - Gingivit

Att förstå orsaker, symptom och behandling

Inflammation i tandköttet, även känt som gingivit, är en vanlig tandhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar. Det är en tidig form av tandköttsproblem som, om det inte behandlas, kan leda till allvarligare problem som parodontit som därefter leder till tandlossning. 

Orsaker till inflammation i tandköttet:

Inflammation i tandköttet uppstår oftast på grund av otillräcklig munhygien. När plack, en klibbig beläggning som bildas av bakterier, inte avlägsnas ordentligt genom tandborstning och tandtråd, kan det irritera och inflammera tandköttet. Andra faktorer som kan öka risken för inflammation i tandköttet inkluderar:

 • Rökning eller användning av tobak
 • Diabetes
 • Hormonella förändringar (som under graviditet)
 • Vissa mediciner
 • Genetisk predisposition
 • Näringsbrist

Symptom på inflammation i tandköttet:

Det finns flera tydliga tecken på inflammation i tandköttet som du bör vara medveten om:

 1. Ont i Tandköttet: Du kan uppleva smärta, ömhet eller obehag i tandköttet när du äter eller borstar tänderna.
 2. Svullet Tandkött: Inflammationen kan orsaka svullnad och rodnad i tandköttet.
 3. Blödande Tandkött: Det kan uppstå blödning när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Detta är ett av de mest vanliga symptomen på inflammation i tandköttet.
 4. Munandning: Att andas genom munnen istället för näsan kan orsaka torrhet och ökad risk för inflammation i tandköttet.

Behandling och förebyggande åtgärder:

Om du misstänker inflammation i ditt tandkött är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att det förvärras. Här är några steg du kan ta:

 1. Förbättrad Munhygien: Borsta dina tänder noggrant två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och förebygga inflammation.
 2. Besök Din Tandläkare: Reguljära tandläkarbesök och besök till tandhygienisten för professionell rengöring och undersökning kan hjälpa till att identifiera och behandla inflammation i ett tidigt skede.
 3. Sluta Röka: Om du röker, överväg att sluta. Rökning kan förvärra inflammationen och fördröja läkningsprocessen.
 4. Sluta snusa: Även snusning har en lokal negativ påverkan på tandköttet och bör därför upphöra. 
 5. Balanserad Kost: En näringsrik kost med mycket frukt, grönsaker och vitamin C kan stärka ditt immunsystem och hjälpa till att förebygga inflammation.

Slutsats:

Att hantera inflammation i tandköttet är viktigt för att upprätthålla en hälsosam tandhälsa. Genom att förstå de vanliga symptomen och agera i tid med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att inflammationen utvecklas till mer allvarliga tandköttsproblem. Att arbeta nära din tandläkare och skapa en stark munvårdsrutin kommer att vara avgörande för att bevara ditt leende och din tandhälsa på lång sikt.


Boka tid för undersökning här

Inflammation i tandköttet, även känt som gingivit, är en vanlig tandhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar.

Bettskena och huvudvärk

Bettskenor är ett fantastiskt verktyg för många när det kommer till att lindra tandgnissling, tandpressning och till och med minska huvudvärk. Bettskenor är individuellt anpassade och som är utformade för att passa bekvämt över dina tänder. Deras främsta mål är att behandla olika problem och förbättra orala funktioner. 

 1. Skydda mot tandgnissling och tandpressning: Bettskenor, även kända som nattskenor, används för att förhindra tandgnissling och tandpressning som ofta inträffar under sömnen. Genom att ge en barriär mellan över- och underkäken minskar de risken för att tänderna skadas av överdrivet tryck.
 2. Lindra huvudvärk: För personer som lider av huvudvärk och spänningar orsakade av käkledsproblem eller tandgnissling, kan bettskenor erbjuda lindring genom att stabilisera käken och avlasta musklerna.
 3. Behandla TMD (temporomandibulär ledstörning): Bettskenor används också för att behandla TMD, ett tillstånd som påverkar käkleden och orsakar smärta och obehag i käken, ansiktet och nacken.
 4. Lindra snarkning: Snarkskenor hjälper till att förhindra snarkning genom att justera käken och hålla luftvägarna öppna, vilket gör det lättare att andas under sömnen.


Skillnad mellan bettskena och snarkskena:

Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan en bettskena och en snarkskena:

 • Bettskena: En bettskena, även känd som en nattskena, är utformad för att skydda tänderna från nattligt tandgnissling och tandpressning. Den placeras vanligtvis över tänderna på ena käken och fungerar som en skyddande barriär.
 • Snarkskena: En snarkskena, å andra sidan, används för att lindra snarkning. Den är utformad för att hålla din käke i en framåtriktad position för att förhindra att din tunga och mjuka vävnader blockerar luftvägarna, vilket minskar snarkning.


Hur får du din bettskena?

För att få en bettskena kommer du att genomgå en konsultation med din tandläkare. Under denna konsultation kommer din tandläkare att utvärdera dina behov och mål samt ta avtryck av dina tänder för att skapa en anpassad skena som passar din mun perfekt.


Bettskena & huvudvärk:

Om du upplever huvudvärk i samband med användningen av din bettskena, överväg att:

 1. Kontakta din tandläkare: Diskutera din huvudvärk med din tandläkare. De kan justera bettskenan för att förbättra passformen och minska spänningarna.
 2. Ge det tid: Om det är en anpassningsreaktion, kan det vara tillfälligt. Ge din kropp tid att vänja sig vid bettskenan och se om huvudvärken minskar med tiden.
 3. Följ råd: Följ din tandläkares råd om när och hur du ska använda bettskenan. Överdriven användning kan ibland vara en faktor som bidrar till huvudvärk.

Slutsats:

Bettskenor är skräddarsydda lösningar som kan förändra din livskvalitet. Oavsett om du lider av tandgnissling, huvudvärk eller andra orala problem kan en bettskena vara svaret på dina bekymmer. Genom att samarbeta med din tandläkare och använda din bettskena regelbundet kan du njuta av en bekvämare vardag.

Tveka inte boka en tid för undersökning om du har återkommande huvudvärk.

Bettskenor är ett fantastiskt verktyg för många när det kommer till att lindra tandgnissling, tandpressning och till och med minska huvudvärk.

Muntorrhet orsaker

En fuktig och välsmord mun är avgörande för att upprätthålla god munhälsa och bekväm tuggfunktion. Tyvärr kan många människor uppleva muntorrhet, även känt som xerostomi, som kan vara obehagligt och påverka både oral hälsa och allmän välbefinnande. I denna artikel kommer vi att diskutera varför muntorrhet inträffar, dess symptom och praktiska tips för att lindra detta problem och främja en friskare mun.

Orsaker till Muntorrhet:

Muntorrhet kan ha flera olika orsaker, inklusive:

 1. Mediciner: Många receptbelagda mediciner, som vissa antihistaminer, blodtrycksmediciner och antidepressiva läkemedel, kan minska salivproduktionen.
 2. Ålder: Salivproduktionen minskar med åldern, vilket ökar risken för muntorrhet.
 3. Hälsoproblem: Vissa medicinska tillstånd som diabetes, Sjögrens syndrom och autoimmuna sjukdomar kan orsaka muntorrhet.
 4. Strålbehandling: Strålbehandling mot huvud och halsområdet kan skada salivkörtlarna och leda till muntorrhet.
 5. Andning Genom Munnen: Att andas genom munnen istället för näsan kan orsaka uttorkning av munnen.

Symptom på Muntorrhet:

Symptom på muntorrhet kan vara obehagliga och inkluderar:

 1. Torrhet: Känsla av torrhet och obehag i munnen.
 2. Svårigheter att Tala och Svälja: Muntorrhet kan göra det svårare att tala och svälja normalt.
 3. Mun- och Tandbesvär: Ökad risk för karies, tandköttssjukdomar och munsår.
 4. Dålig Andedräkt: Muntorrhet kan öka risken för dålig andedräkt.

Lättnad och Hantering av Muntorrhet:

Det finns flera sätt att lindra och hantera muntorrhet:

 1. Ökad Vätskeintag: Drick tillräckligt med vatten under dagen för att hålla munnen fuktig.
 2. Tugga Tuggummi eller Suga på Sockerfria Godis: Att tugga sockerfritt tuggummi eller suga på sockerfria godisar kan stimulera salivproduktionen.
 3. Använd Munskölj: Använd en alkoholfri munskölj eller en salivstimulerande munvatten.
 4. Andningsövningar: Öva på att andas genom näsan istället för munnen för att minska uttorkning.
 5. Undvik Koffein och Alkohol: Begränsa intaget av koffein och alkohol, då dessa kan ha uttorkande effekter.
 6. Fuktgivande Salivsubstitut: Användning av salivsubstitut kan hjälpa till att lindra torrhet.

Slutsats:

Muntorrhet kan vara en besvärlig och obehaglig upplevelse, men det finns sätt att lindra och hantera detta problem för att bevara din munhälsa och ditt allmänna välbefinnande. Genom att vara medveten om orsakerna till muntorrhet och följa praktiska tips för lättnad kan du säkerställa att din mun förblir fuktig och bekväm. Om muntorrheten kvarstår eller blir allvarlig, är det rekommenderat att rådfråga din tandläkare för ytterligare vägledning och vård.

Tveka inte på att boka en tid för undersökning 

En fuktig och välsmord mun är avgörande för att upprätthålla god munhälsa och bekväm tuggfunktion.

Ont i alla tänder samtidigt

Att uppleva en allmän smärta eller obehag i alla tänder samtidigt kan vara frustrerande och oroande. Det finns flera möjliga orsaker till detta tillstånd, och det är viktigt att förstå varför detta kan hända och hur man kan hantera det. I denna artikel kommer vi att diskutera några potentiella orsaker till smärta i alla tänder samtidigt och ge råd om vad du kan göra för att lindra besväret.

Möjliga orsaker

 1. Tandpressning eller tandgnissling: Tandpressning, även känt som bruxism, är en vanlig orsak till smärta i alla tänder. Detta kan hända omedvetet under dagen eller natten och kan orsaka överdrivet slitage på tänderna. Det kan också vara en annledning till huvudvärk. 
 2. Tandköttsproblem: Inflammation i tandköttet, som gingivit eller parodontit, kan orsaka smärta och obehag i alla tänder.
 3. Överkänslighet: Känslighet mot varmt, kallt eller sött kan orsaka en diffus smärta som upplevs i flera tänder samtidigt.
 4. Infektion: En infektion i munnen, som en tandabscess, kan orsaka allmän smärta i tandområdet.
 5. Agressiv tandborstning: När man borstar tänderna för hårt, oftast med en manuell tandborste. Då finns det en risk att tandköttet sjunker på grund av den agressiva borstningen. Det gör att vi får blottade tandhalsar som gör att det kan ila på fler eller alla tänder i munnen. Därför är det viktigt att rådfråga om korrekt borstningsteknik med din tandhygienist eller tandläkare. 

Tandpressning: orsaker, symptom och hantering:

Tandpressning eller tandgnissling är en vanlig orsak till smärta i alla tänder. Det kan vara en omedveten vana som uppstår under stress eller sömn. Symptom på tandpressning inkluderar:

 • Huvudvärk och värk ner genom nacke och axlar
 • Ömhet i käklederna
 • Slitage på tänderna
 • Smärta i tänderna och käken

Hantering av yandpressning:

 • Tandvärk och inflammation: Använd receptfria smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel enligt instruktioner.
 • Bettskena: Din tandläkare kan skapa en anpassad bettskena för att skydda tänderna från skada under natten.
 • Stresshantering: Öva avslappningstekniker som yoga, meditation eller djupandning för att minska stress och avlasta tandpressning. Hos oss får du även avslappningsövningar för käken. 

Slutsats:

Om du upplever ont i alla tänder samtidigt är det viktigt att identifiera orsaken för att kunna vidta rätt åtgärder. Tandpressning är en vanlig bov, men andra faktorer som tandköttsproblem eller överkänslighet kan också vara inblandade. Om smärtan fortsätter eller förvärras, är det bäst att konsultera din tandläkare för en noggrann utvärdering och rekommendationer för behandling. Genom att hantera grundorsaken och följa råd om god munvård kan du arbeta mot att lindra smärtan och främja en hälsosam munhälsa.


Tveka inte att boka en tid för undersökning 

Att uppleva en allmän smärta eller obehag i alla tänder samtidigt kan vara frustrerande och oroande.

Varför välja tandimplantat?

Det kan vara väldigt svårt att välja vad man ska göra för behandling när man saknar en tand. Tandimplantat är en mycket effektiv och bra behandling för saknade tänder. Prognosen för implantat tänder är väldigt hög och komplikationer är sällsynta om det utförs av specialiserade tandläkare. Hos tandcentrum har vi ett fantastiskt implantat specialiserat tandläkarteam som utför alla typer av tandimplantat och tar även emot remisser från andra privattandläkare i regionen.

Här är en del fördelar med implantatbehandlingar som är viktigt att tänka på när man väljer vad för tandvårds behandling man vill utföra.

Fördelar med tandimplantat

 • Tandimplantat ser ut, känns och fungerar som riktiga tänder.
 • Tandimplantat är permanenta och har mycket god prognos.
 • De skadar inte de omgivande tänderna för att man slipper slipa på omgivande tänder.
 • Du får en högre livskvalité och behöver inte oroa dig när du ler eller äter.
 • Implantat tänder som är utförda på korrekt sätt har väldigt få komplikationer.
 • Om munhygienen är god är livslängden på tandimplantat mycket goda.
 • Bevarar Käkbenet - Saknar man tänder och inte ersätter dom kommer käkbenet att sjunka med tiden. Därför är det viktigt i längden att göra implantatbehandlingar.
 • Ökad Komfort med att tugga och äta.
 • Med tandimplantat kan du prata tydligt och självsäkert, utan rädsla för att proteser ska glida eller påverka din uttal.
 • Självförtroende och Psykologiskt Välstånd: Med en tandersättning som tandimplantat där du inte märker en skillnad från dina vanliga tänder kommer du också få ett ökat självförtroende och livskvalité
 • Förhindrar tandmigration på grund av att närliggande tänder har något att bita mot.
 • Minskar Risken för Tandlossning: Tandimplantat minskar risken för tandlossning i närheten av det behandlade området och stödjer en sund tand- och tandköttmiljö för det bidrar till ett stabiliserat käkben.Tandimplantat är en alltmer populär och framgångsrik lösning för att återställa ett komplett och funktionellt leende. Med dessa fördelar kan tandimplantat vara ett utmärkt alternativ för dem som vill förbättra både utseendet och funktionen hos sina tänder.

Boka en tid online för implantatkonsultation för endast 199 kronor!

Pris på tandimplantat

Vad kostar ett tandimplantat? 

Vad är implantat tänder? 

Tandimplantat är titanskruvar som opereras in i käkbenet under tandköttet. De fungerar som din nya tandrot och ger en säker grund för permanent förankring av konstgjorda tänder.

På marknaden finns det billiga tandimplantat och dyrare tandimplantat produkter vilket gör att priserna varierar kraftigt från klinik till klinik. Vad ska man tänka på när man väljer klinik för tandimplantat behandling? 

Tandimplantat med titthålsoperation

Våra implantatbehandlingar är fokuserade på kvalité och långsiktig prognos på tandimplantat behandlingen. I Karlstad har vi ett ordentligt operationsrum där du som patient opereras i en operationssal vilket gör våra tandimplantat behandlingar mer patientsäkra. Komplikationer för implantat tänder är låga om behandlingen utförs på korrekt sätt. Vår fokus är på kvalité vid implantatbehandlingar så att du som patient kan känna dig trygg och säker. Vi jobbar med 3D röntgen för att se hela käkbenet och planerar våra tandimplantat fall i datorprogram. Vi vet vart ditt tandimplantat ska sitta i käkbenet innan du kommer på operation. Det gör att vi kan erbjuda implantatbehandling med titthålsoperation, vilket gör att läkningen går väldigt smidigt och blir extremt minimal invasivt.

Tandimplantat ser ut och känns som naturliga tänder, vilket gör att du kan tugga bekvämt, tala självsäkert och le utan att behöva oroa dig för löst sittande tandproteser.

Vad kostar ett tandimplantat?

Kostnaden på en implantat tand beror på hur många implantat du behöver. Priset för en tand hamnar mellan 29 000 till 40 000 kronor exklusive några rabatter. och då tillkommer vissa kostnader för komponenter. Vid stora behandlingar blir kostnaden hög. Via tandvårdsbidraget och högkostnadsskyddet får du en ersättning för 50 procent av försäkringskassans referenspris vid ett ingrepp på mellan 3 000 och 15 000 kronor och ersättning för 85 procent av referenspriset om ingreppet kostar mer än 15 000 kronor.


Omtänksamma garantier på tandimplantat

Vi på Tandcentrum är stolta med att ge en mycket omtänksam och generös garanti på våra tandimplantat behandlingar och fast protetik som utförts på våra egna laboratorium.

Garantiförutsättningar

Vid utlämning av den nya implantat tanden eller den protetiska ersättningen ska patienten få ta emot information om våra garantier och de förutsättningar som gäller.

De krav som ställs i samband med protetisk behandling i form av till exempel tandimplantat:

 • Behandlingen är fullständigt betalad
 • Tänderna får inte utsättas för onormal belastning eller ytterligare trauma
 • Patienten måste följa ordinerade munhygien och eventuella kostråd.
 • Patienten kommer på kontinuerliga kallelser för att bibehålla garantin.
Akut tandvärk i Karlstad och Kristinehamn

När ska jag söka akut tandvård?

Gå inte för länge med akut tandvärk!

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. Här är några situationer där det är viktigt att söka akut tandvård. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag.


1. Intensiv Tandvärk:

Om du upplever intensiv tandvärk så kan i vissa fall smärtstillande hjälpa till viss del men det kan oavsett vara ett tecken på ett allvarligare problem. Vår erfarna personal på Tandcentrum Karlstad & Kristinehamn är experter på att hantera akut tandvärk och kommer att hjälpa dig att snabbt få lindring och identifiera och behandla orsaken till problemet.


2. Skadad Tand:

Har du skadat en tand genom en olycka eller ett slag? Oavsett om det är en sprucken tand, avslagen bit eller en lös tand, är det viktigt att söka akut tandvård. Vår akut-tandläkare i Karlstad & Kristinehamn har expertis i att behandla och reparera skadade tänder för att undvika ytterligare komplikationer. Vi har dessutom vårat eget laboratorium där vi snabbt och enkelt får fram våra porslinskronor och bettskenor.


3. Infektion eller Svullnad:

Om du upplever svullnad i tandköttet, ansiktet eller halsen, kan det indikera en infektion som kräver omedelbar uppmärksamhet. Akut tandvård är nödvändigt för att behandla infektioner och förhindra att de sprider sig till andra delar av kroppen. Var noga med att söka tid snabbt för att inte få en ökad risk för spridning.


4. Akut Tandvård för Visdomständer:

Visdomständer kan orsaka många problem, inklusive smärta, svullnad, inflammation, svårigheter att gapa, smärta när man sväljer saliv och även feber. Om du upplever något av dessa symtom är det bäst att söka akut tandvård för att få akut hjälp och även utvärdera om visdomstanden behöver tas bort eller behandlas på annat sätt.


5. Trauma eller Olyckor:

Har du varit inblandad i en olycka eller traumatisk händelse som påverkar dina tänder? Oavsett om det är ett slag, en fallolycka eller annat trauma, är det viktigt att omedelbart kontakta en akut tandläkare för att bedöma och behandla eventuella skador.

6. Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs och en genomgång av behandlingen som ska utföras. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter presenterar vi lösningar för dina tandbesvär.


Kontakta Tandcentrum för Akut Tandvård i Karlstad & Kristinehamn:

På Tandcentrum är vi redo att hjälpa dig vid snabbaste tillfälle. Som erfarna akuttandläkare i Karlstad & Kristinehamn erbjuder vi snabb och effektiv tandvård för att hantera dina akuta problem. Boka en akut tid online på hemsidan och få mer information om våra tjänster. Vi är här för att ge dig optimal behandling och se till att du har en frisk munhälsa och tandstatus livet ut.

Tandläkarskräck Karlstad och Kristinehamn

Behandla tandläkarskräck

Övervinn din Tandläkarskräck

Har du någonsin känt av ångest eller klump i magen vid tanken på att besöka tandläkaren? Du är inte ensam. Tandläkarskräck, även känt som tandvårdsrädsla eller tandrädsla, är ett vanligt problem som påverkar många människor runt om i världen. Men oroa dig inte – Vi på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn förstår dessa rädslor och arbetar med tandvårdsrädsla dagligen med stor erfarenhet. Vi finns här för att hjälpa dig.

Vi på Tandcentrum arbetar ständigt med att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn.

Vad är Tandläkarskräck?

Tandläkarskräck, även känt som tandskräck, tandvårdsrädsla eller tandrädsla, är en stark och fobiliknande rädsla för att besöka tandläkaren. Detta kan bero på olika faktorer, såsom tidigare negativa upplevelser, rädsla för smärta eller känslan av brist på kontroll. Vi förstår att dessa känslor kan vara överväldigande och är här för att skapa en trygg och bekväm miljö för dig.

Erfarenhet av Att Hantera Tandläkarskräck

Hos oss på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har vi lång erfarenhet av att arbeta med patienter som lider av tandläkarskräck. Vi förstår att varje individ är unik och att det krävs en personlig och empatisk strategi för att hjälpa dig känna dig trygg. Vi har även psykolog på kliniken som arbetar med tandvårdsrädda patienter. Vår vänliga och professionella tandvårdspersonal är här för att stödja dig genom hela processen, från det att du bokar din tid till själva behandlingen.

Vårat Mål är Din Komfort och Trygghet

Vi strävar efter att skapa en positiv och avslappnad atmosfär på vår klinik. Vårt team är välutbildad och erfaren när det gäller att arbeta med patienter som har tandläkarskräck. Vi använder oss av moderna tekniker och metoder för att minimera obehag och smärta. Vår målsättning är att du ska känna dig bekväm och trygg vid varje besök. I framtiden hoppas vi på att tandvårdsrädslan lagt sig och det ska kännas bra att gå till tandläkaren.

Individuell Anpassning för Bästa Resultat

Vi förstår att varje patient har unika behov och rädslor. Därför skapar vi en individuell behandlingsplan som passar just dig. Genom att samarbeta med dig för att förstå dina rädslor och bekymmer kan vi skapa en plan som gör att du känner dig trygg och kontrollerad under hela tandvårdsprocessen.

Sluta undvika tandläkarbesök och låt oss hjälpa dig återfå ditt leende utan rädsla. Boka tid online här nedan för att boka din tid och få mer information. Vi ser fram emot att hjälpa dig övervinna din tandläkarskräck och ta hand om din tandhälsa på ett tryggt och professionellt sätt så att även du kan le stort livet ut.

Vad är hollywood smile tandläkare karlstad

Vad är hollywood smile?

En Hollywood-smile är synonymt med glamour, självförtroende och enastående estetik. Det är ingen överraskning att allt fler människor letar efter möjligheter att få ett leende som imiterar den lysande utstrålningen hos Hollywood-stjärnor. I detta blogginlägg tar vi dig med på en resa genom hollywood smile processen om hur vi skapar dig ett  hollywood smile före och efter resultat som du kommer älska. Dessutom är vårt eget labb och erfarna tandtekniker en avgörande faktor för att skapa fantastiska resultat. Det är vi ensamma med I hela värmland. 

Vad är Hollywood Smile?

Hollywood smile är en estetisk tandbehandling som strävar efter att förbättra utseendet på ditt leende på alla möjliga sätt. Det handlar inte bara om tänderna själva utan även om att skapa en harmoni mellan tänderna, tandköttet och ditt ansiktsdrag. Detta kan omfatta tandblekning, tandreglering, tandimplantat, skalfasader. Allt för att ge dig ett leende som liknar de ikoniska Hollywood-stjärnornas. Oftast använder vi skalfasader när vi gör hollywood smile för att avverka så lite som möljligt på dina egna tänder. 

Eget labb

Vi förstår att varje leende är unikt, och det är därför vi har vårt eget dentala laboratorium och erfarna tandtekniker. Genom att ha kontroll över hela processen kan vi garantera att resultatet är noggrant anpassat till dina önskemål och ansiktsdrag. Vårt team av skickliga tandtekniker arbetar nära dig och din tandläkare för att skapa skräddarsydda lösningar som ger ditt leende den perfekta estetiska touchen.

Hollywood smile steg för steg:

Här är en översikt över de steg som ingår i skapandet av din egen Hollywood-smile:

 1. Konsultation och Bedömning: Din resa börjar med en noggrann konsultation. Tillsammans med din tandläkare och våra tandtekniker diskuteras dina önskemål och behov för att skapa en individuell behandlingsplan.
 2. Digitala Avtryck och Design: Genom avancerad digital teknik tas exakta avtryck av dina tänder. Dessa avtryck används för att skapa en digital design av din "Hollywood smile" och ger dig en första glimt av det slutliga resultatet.
 3. Behandlingsfas: Beroende på dina behov kan behandlingen innefatta tandblekning, tandreglering, skalfasader eller andra estetiska ingrepp. Vår avancerade teknik och erfarna tandtekniker säkerställer att behandlingen är effektiv och skonsam.
 4. Anpassning och Justering: Tandteknikerna arbetar noggrant med att skapa dina skräddarsydda tandlösningar. 
 5. Slutgiltigt Resultat: När dina porslinständer är klara, cementeras de på dina tänder. Du kan förvänta dig ett leende som är det du önskat dig vid konsultationen och som förbättrar din övergripande ansiktsaestetik.

Slutsats:

En Hollywood-smile är inte längre bara för stjärnor på vita duken – det är för alla som vill ha ett leende som strålar av självförtroende och skönhet. Med vårt eget labb och erfarna tandtekniker kan vi leverera resultat av högsta kvalitet på ett snabbare och mer effektivt sätt. Ta det första steget mot din drömleende genom att boka en konsultation och låt oss guida dig på vägen mot din egen "Hollywood smile" som kommer att tända upp varje rum du går in i.

Boka din Konsultation för Hollywood smile här

bettskena rengöring tandläkare karlstad kristinehamn

Bettskena rengöring

Bettskenor är ovärderliga hjälpmedel för att skydda tänderna och käken från nattligt tandgnisslande eller tandpressning. För att säkerställa deras effektivitet och din egen komfort är regelbunden rengöring och underhåll av bettskenan avgörande. 

Varför rengöra din bettskena?

Precis som dina tänder kan din bettskena samla på sig bakterier, plack och matpartiklar med tiden. Om skenan inte rengörs regelbundet kan detta inte bara resultera i dålig lukt och smak, utan även öka risken för infektioner och orala problem.

Tips för rengöring av din bettskena:

Här är några enkla steg du kan följa för att hålla din bettskena ren och fräsch:

 1. Skölj direkt efter användning: Efter att du har tagit av dig bettskenan på morgonen, skölj den noggrant med kallt vatten för att avlägsna eventuella salivrester eller matpartiklar.
 2. Använd mild diskmedel: Använd en mild, icke-abrasiv diskmedel tillsammans med en mjuk tandborste. Borsta försiktigt skenans yta och alla dess vrår.
 3. Undvik varmt vatten: Undvik att använda varmt vatten när du rengör din bettskena, eftersom det kan deformera materialet.
 4. Undvik blekmedel: Blekmedel kan skada materialen i din bettskena och minska dess livslängd.
 5. Undvik starka kemikalier: Använd inte starka kemikalier eller desinfektionsmedel eftersom de kan påverka skenans material och färg.
 6. Skölj noga: Efter rengöring, skölj bettskenan noggrant med kallt vatten för att ta bort eventuella rengöringsmedel.

Lagra din bettskena på rätt sätt:

När din bettskena är ren är det också viktigt att lagra den på rätt sätt för att undvika skador och kontaminering. Använd det medföljande skyddet eller en ren och torr behållare för att skydda skenan från damm och smuts.

Slutsats:

Att hålla din bettskena ren är avgörande för både din munhälsa och komfort. Genom att följa dessa enkla rengöringstips och vara konsekvent med din vård, kan du förlänga livslängden på din bettskena och använda dess fördelar på bästa möjliga sätt. Om du har några specifika rekommendationer från din tandläkare angående rengöring av din bettskena, se till att följa dessa riktlinjer för optimala resultat. 

Boka en tid för undersökning om du har huvudvärk och kanske behöver en bettskena.

allmänt tandvårdsbidrag karlstad tandcentrum

Allmänt tandvårdsbidrag – Vi är partners med försäkringskassan

Tandhälsa är en viktig del av vårt välbefinnande, och i Sverige har vi implementerat åtgärder för att göra tandvård mer tillgänglig för alla. Ett av dessa åtgärder är det allmänna tandvårdsbidraget. I detta blogginlägg kommer vi att utforska vad det allmänna tandvårdsbidraget innebär, hur det fungerar och hur det kan dra nytta av våra patienter.

Vad är allmänt tandvårdsbidrag?

Det allmänna tandvårdsbidraget är en förmån som erbjuds av den svenska staten för att hjälpa till att täcka kostnaderna för tandvård. Syftet är att göra det lättare för människor att upprätthålla en god tandhälsa genom att sänka de ekonomiska hindren för att söka vård regelbundet.

Vem har rätt till det?

I allmänhet personer som är 24 år eller äldre och är folkbokförda i Sverige rätt till allmänt tandvårdsbidrag. 

Hur fungerar det?

Det allmänna tandvårdsbidraget ger rätt till ett årligt bidrag som kan användas för att täcka kostnaderna för tandvård. Bidraget betalas ut direkt till tandläkarmottagningen efter ditt besök och används för att minska den totala kostnaden för de behandlingar och tjänster som utförs där.

Vilka tjänster täcks av bidraget?

Det allmänna tandvårdsbidraget täcker en rad olika tjänster och behandlingar som tandundersökningar, rengöring, lagningar och andra protetiska behandlingar. Det är viktigt att komma ihåg att bidraget inte täcker alla typer av behandlingar och att det finns en egenkostnad som patienten måste betala.

Hur kan du dra nytta av tandvårdebidraget?

För att dra nytta av det allmänna tandvårdsbidraget är det viktigt att regelbundet besöka din tandläkare för att få en tandundersökning och rengöring. Genom att använda ditt bidrag för förebyggande vård kan du upptäcka och behandla problem i tid, vilket kan leda till bättre tandhälsa på lång sikt. På så sätt blir det också mycket billigare över tid. 

Slutsats:

Det allmänna tandvårdsbidraget är en värdefull resurs som är utformad för att hjälpa människor att upprätthålla en god tandhälsa. Genom att förstå hur det fungerar och vilka tjänster som täcks, kan våra patienter dra nytta av detta bidrag. Tveka inte att boka in en undersökning hos oss för att ta vara på ditt tandvårdsbidrag

airflow före efter tandläkare karlstad

Airflow före efter 

Tandhälsa är av största vikt för vår övergripande välbefinnande, och regelbunden tandvård spelar en avgörande roll i att upprätthålla starka och friska tänder. En modern metod som har blivit allt mer populär är Airflow tandrengöring. 

Före Airflow behandling:

Innan du genomgår en Airflow tandrengöring är det viktigt att förstå ditt nuvarande tandhälsotillstånd. Tandläkaren kommer att undersöka din mun och ta hänsyn till tandsten, plack, missfärgningar och andra faktorer. 

Airflow steg för steg:

Airflow tandrengöring är en avancerad teknik som involverar en kombination av luft, vatten och en speciell pulverblandning för att effektivt ta bort plack, missfärgningar och beläggningar från dina tänder och tandkött. Genom att använda tryckluft på ytan av dina tänder, avlägsnas envisa beläggningar och fläckar utan att skada emaljen och tänderna.

Efter Airflow tandrengöring:

Efter en Airflow tandrengöring kommer du att märka omedelbara förändringar i din munhälsa och utseendet på dina tänder. Här är några av de positiva effekterna:

 1. Renare Tänder: Airflow-tekniken tar effektivt bort plack, missfärgningar och matpartiklar från ytan av dina tänder, vilket resulterar i en märkbart renare och fräschare känsla.
 2. Förbättrad Tandhälsa: Genom att ta bort plack och beläggningar minskar risken för karies och tandköttssjukdomar, vilket förbättrar din övergripande tandhälsa.
 3. Strålande Leende: Eftersom missfärgningar och beläggningar avlägsnas, kommer dina tänder och leende bli vitare.
 4. Minskad Känslighet: Airflow-tandrengöring kan också minska känsligheten genom att ta bort ytrester som kan orsaka obehag.

Slutsats:

Airflow tandrengöring är en effektiv och skonsam metod för att förbättra din tandhälsa och estetik. Genom att ta bort envisa beläggningar och fläckar kan du uppnå ett renare leende och en friskare mun. Kom ihåg att boka en tid för en tandläkarundersökning och diskutera med din tandläkare om Airflow tandrengöring är lämplig för dig. Boka en tid för undersökning här

beläggningar på tungan tandcentrum tandläkare

Beläggningar på tungan

Tungan är en viktig del av vår matsmältnings- och smakupplevelse. Men ibland kan tungan utveckla beläggningar som kan vara oroande eller obehagliga. 

Varför bildas beläggningar på tungan?

Beläggningar på tungan bildas vanligtvis på grund av ansamling av bakterier, döda celler och matrester. Dessa element kan samla sig på tungan och bilda en beläggning som kan variera i färg och konsistens. Det är viktigt att notera att beläggningar på tungan kan vara ett tecken på dålig munhygien eller andra hälsoproblem.

Typer av beläggningar på tungan:

Det finns olika typer av beläggningar som kan förekomma på tungan:

 1. Vit Beläggning: En vit beläggning kan vara ett tecken på ansamling av bakterier och döda celler. Det kan också vara relaterat till en svampinfektion eller muntorrhet.
 2. Brun eller Svart Beläggning: En brun eller svart beläggning kan vara resultatet av rökning, användning av tobak, eller intag av färgade livsmedel och drycker.
 3. Gul Beläggning: En gul beläggning kan bero på ansamling av gifter och avfall i kroppen. Det kan också vara en indikator på leverproblem eller gulsot.

Hantering och förebyggande av beläggningar på tungan:

För att hantera och förebygga beläggningar på tungan, här är några steg du kan ta:

 1. Regelbunden Tandborstning: Borsta tungan försiktigt som en del av din dagliga tandborstningsrutin för att avlägsna bakterier och matrester.
 2. Tungskrapa: Använd en tungskrapa för att varsamt skrapa bort beläggningar från tungan. Var försiktig för att undvika att skada tungan.
 3. God Munhygien: Följ en noggrann munvårdsrutin som inkluderar tandborstning, anvädning av munskölj och tandtråd. 
 4. Vätskeintag: Drick tillräckligt med vatten för att hålla munnen fuktig och minska risken för beläggningar.
 5. Balanserad Kost: Ät en balanserad kost rik på frukt och grönsaker för att främja en hälsosam tarmflora och minska risken för beläggningar.

Slutsats:

Beläggningar på tungan kan vara ett resultat av flera faktorer, inklusive dålig munhygien, kost och hälsoproblem. Att ta hand om din munhälsa genom regelbunden tandvård och en hälsosam livsstil är nyckeln för att förebygga och hantera beläggningar. Om du upplever ovanliga eller ihållande beläggningar på tungan, bör du överväga att rådfråga en tandläkare eller hälsoexpert för att utesluta eventuella underliggande problem och få lämplig rådgivning.

Boka tid för undersökning hos oss

inflammation i tandköttet tandläkare tadcentrum

Inflammation i tandköttet - Gingivit

Att förstå orsaker, symptom och behandling

Inflammation i tandköttet, även känt som gingivit, är en vanlig tandhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar. Det är en tidig form av tandköttsproblem som, om det inte behandlas, kan leda till allvarligare problem som parodontit som därefter leder till tandlossning. 

Orsaker till inflammation i tandköttet:

Inflammation i tandköttet uppstår oftast på grund av otillräcklig munhygien. När plack, en klibbig beläggning som bildas av bakterier, inte avlägsnas ordentligt genom tandborstning och tandtråd, kan det irritera och inflammera tandköttet. Andra faktorer som kan öka risken för inflammation i tandköttet inkluderar:

 • Rökning eller användning av tobak
 • Diabetes
 • Hormonella förändringar (som under graviditet)
 • Vissa mediciner
 • Genetisk predisposition
 • Näringsbrist

Symptom på inflammation i tandköttet:

Det finns flera tydliga tecken på inflammation i tandköttet som du bör vara medveten om:

 1. Ont i Tandköttet: Du kan uppleva smärta, ömhet eller obehag i tandköttet när du äter eller borstar tänderna.
 2. Svullet Tandkött: Inflammationen kan orsaka svullnad och rodnad i tandköttet.
 3. Blödande Tandkött: Det kan uppstå blödning när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Detta är ett av de mest vanliga symptomen på inflammation i tandköttet.
 4. Munandning: Att andas genom munnen istället för näsan kan orsaka torrhet och ökad risk för inflammation i tandköttet.

Behandling och förebyggande åtgärder:

Om du misstänker inflammation i ditt tandkött är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att det förvärras. Här är några steg du kan ta:

 1. Förbättrad Munhygien: Borsta dina tänder noggrant två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och förebygga inflammation.
 2. Besök Din Tandläkare: Reguljära tandläkarbesök och besök till tandhygienisten för professionell rengöring och undersökning kan hjälpa till att identifiera och behandla inflammation i ett tidigt skede.
 3. Sluta Röka: Om du röker, överväg att sluta. Rökning kan förvärra inflammationen och fördröja läkningsprocessen.
 4. Sluta snusa: Även snusning har en lokal negativ påverkan på tandköttet och bör därför upphöra. 
 5. Balanserad Kost: En näringsrik kost med mycket frukt, grönsaker och vitamin C kan stärka ditt immunsystem och hjälpa till att förebygga inflammation.

Slutsats:

Att hantera inflammation i tandköttet är viktigt för att upprätthålla en hälsosam tandhälsa. Genom att förstå de vanliga symptomen och agera i tid med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att inflammationen utvecklas till mer allvarliga tandköttsproblem. Att arbeta nära din tandläkare och skapa en stark munvårdsrutin kommer att vara avgörande för att bevara ditt leende och din tandhälsa på lång sikt.


Boka tid för undersökning här

död tand nekrotisk tand

Död tand – Nekrotisk tand

En död tand, även känd som en nekrotisk tand, är en allvarlig tandhälsoproblem som kan kräva snabb uppmärksamhet och vård. Det är viktigt att förstå varför en tand kan dö, hur du kan känna igen symtom och de olika behandlingsalternativen som finns tillgängliga för att rädda eller ersätta en död tand.

Orsaker till en död tand:

En tand kan dö av olika anledningar, inklusive:

 1. Djup Karies: En obehandlad karies, ett hål i tanden, kan sprida sig till tandens pulparum och nerv och orsaka infektion och nekros.
 2. Tandtrauma: En kraftig skada, som en olycka eller slag, kan skada tandens nerver och blodkärl och leda till tanddöd.
 3. Tandgnissling eller Tandpressning: Kronisk tandgnissling eller tandpressning (bruxism) kan över tid orsaka slitage och skador på tandens struktur och nervändar.
 4. Nedsatt Blodtillförsel: Vissa medicinska tillstånd eller användning av vissa mediciner kan påverka blodcirkulationen till tanden och orsaka nekros.
 5. Tandinfektion: En obehandlad tandinfektion, såsom en tandabscess, kan sprida sig till pulpan och orsaka en infektion som resulterar i tanddöd.

Symptom på en död tand:

Symptom på en död tand kan inkludera:

 • Smärta: Initialt kan det finnas smärta eller känslighet, men smärtan kan avta när nerven dör.
 • Förändrad Färg: Tanden kan mörkna eller få en gråaktig nyans när blodtillförseln är nedsatt.
 • Ingen Känsla: Tanden kan tappa sin känsla, särskilt vid temperaturförändringar.
 • Svullnad: En död tand kan leda till en infektion som kan orsaka svullnad i området.

Behandlingsalternativ för en död tand:

Det finns olika behandlingsvägar för att hantera en nekrotisk tand.

 1. Rotkanalsbehandling: Om tanden är i ett tidigt skede av nekros kan en rotkanalsbehandling utföras för att rensa infekterade vävnader och bevara tanden.
 2. Tandextraktion: Om tanden inte kan räddas eller om infektionen är svår, kan tanden extraheras för att förhindra spridning av infektionen.
 3. Tandimplantat: Efter tandutdragning kan en tandläkare rekommendera en tandimplantatbehandling för att ersätta den förlorade tanden.

Slutsats:

En död tand är ett allvarligt tillstånd som kräver noggrann utvärdering och behandling av en tandläkare. Att ignorera symtomen eller inte söka tidig vård kan leda till komplikationer och spridning av infektionen. Om du misstänker att du har en död tand, är det bäst att snabbt kontakta din tandläkare för en korrekt diagnos och rekommendationer om lämplig vård. Genom att agera i tid och följa din tandläkares råd kan du maximera chanserna att rädda eller ersätta tanden och upprätthålla en god tandhälsa.


Boka en tid för undersökning här

bettskenor mot huvudvärk tandläkare tandcentrum

Bettskena och huvudvärk

Bettskenor är ett fantastiskt verktyg för många när det kommer till att lindra tandgnissling, tandpressning och till och med minska huvudvärk. Bettskenor är individuellt anpassade och som är utformade för att passa bekvämt över dina tänder. Deras främsta mål är att behandla olika problem och förbättra orala funktioner. 

 1. Skydda mot tandgnissling och tandpressning: Bettskenor, även kända som nattskenor, används för att förhindra tandgnissling och tandpressning som ofta inträffar under sömnen. Genom att ge en barriär mellan över- och underkäken minskar de risken för att tänderna skadas av överdrivet tryck.
 2. Lindra huvudvärk: För personer som lider av huvudvärk och spänningar orsakade av käkledsproblem eller tandgnissling, kan bettskenor erbjuda lindring genom att stabilisera käken och avlasta musklerna.
 3. Behandla TMD (temporomandibulär ledstörning): Bettskenor används också för att behandla TMD, ett tillstånd som påverkar käkleden och orsakar smärta och obehag i käken, ansiktet och nacken.
 4. Lindra snarkning: Snarkskenor hjälper till att förhindra snarkning genom att justera käken och hålla luftvägarna öppna, vilket gör det lättare att andas under sömnen.


Skillnad mellan bettskena och snarkskena:

Det är också viktigt att förstå skillnaden mellan en bettskena och en snarkskena:

 • Bettskena: En bettskena, även känd som en nattskena, är utformad för att skydda tänderna från nattligt tandgnissling och tandpressning. Den placeras vanligtvis över tänderna på ena käken och fungerar som en skyddande barriär.
 • Snarkskena: En snarkskena, å andra sidan, används för att lindra snarkning. Den är utformad för att hålla din käke i en framåtriktad position för att förhindra att din tunga och mjuka vävnader blockerar luftvägarna, vilket minskar snarkning.


Hur får du din bettskena?

För att få en bettskena kommer du att genomgå en konsultation med din tandläkare. Under denna konsultation kommer din tandläkare att utvärdera dina behov och mål samt ta avtryck av dina tänder för att skapa en anpassad skena som passar din mun perfekt.


Bettskena & huvudvärk:

Om du upplever huvudvärk i samband med användningen av din bettskena, överväg att:

 1. Kontakta din tandläkare: Diskutera din huvudvärk med din tandläkare. De kan justera bettskenan för att förbättra passformen och minska spänningarna.
 2. Ge det tid: Om det är en anpassningsreaktion, kan det vara tillfälligt. Ge din kropp tid att vänja sig vid bettskenan och se om huvudvärken minskar med tiden.
 3. Följ råd: Följ din tandläkares råd om när och hur du ska använda bettskenan. Överdriven användning kan ibland vara en faktor som bidrar till huvudvärk.

Slutsats:

Bettskenor är skräddarsydda lösningar som kan förändra din livskvalitet. Oavsett om du lider av tandgnissling, huvudvärk eller andra orala problem kan en bettskena vara svaret på dina bekymmer. Genom att samarbeta med din tandläkare och använda din bettskena regelbundet kan du njuta av en bekvämare vardag.

Tveka inte boka en tid för undersökning om du har återkommande huvudvärk.