Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Irriterat tandkött

Irriterat Tandkött: orsaker, symptom och behandlingar

Irriterat tandkött är ett vanligt problem som kan orsaka obehag och påverka din munhälsa negativt. Tandköttsirritation kan ha flera orsaker, från dålig munhygien till underliggande hälsoproblem. I detta blogginlägg ska vi utforska vad som orsakar irriterat tandkött, vilka symptom du ska vara uppmärksam på, samt hur du kan behandla och förebygga detta tillstånd.

Vad är irriterat tandkött?

Irriterat tandkött är ett tillstånd där tandköttet blir rött, svullet och ofta blöder vid borstning eller tandtrådning. Det kan också orsaka smärta och obehag i munnen. Om irriterat tandkött inte behandlas, kan det leda till mer allvarliga tillstånd som gingivit (tandköttsinflammation) eller parodontit (tandlossning).

Orsaker till irriterat tandkött

Det finns flera faktorer som kan bidra till att tandköttet blir irriterat:

 1. Dålig munhygien - Bristande munhygien leder till uppbyggnad av plack på tänderna. Plack är en klibbig film av bakterier som kan orsaka tandköttsirritation och inflammation.
 2. Hormonella förändringar - Hormonella förändringar under graviditet, menstruation eller klimakteriet kan göra tandköttet mer känsligt och benäget att bli irriterat.
 3. Felaktig tandborstning eller tandtrådning - Att borsta tänderna för hårt eller använda tandtråd felaktigt kan skada tandköttet och orsaka irritation.
 4. Tandproteser eller tandställningar - Dåligt passande tandproteser eller tandställningar kan gnida mot tandköttet och orsaka irritation.
 5. Tobaksbruk - Rökning och användning av andra tobaksprodukter kan skada tandköttet och göra det mer mottagligt för irritation och infektion.
 6. Medicinska tillstånd och mediciner - Vissa medicinska tillstånd som diabetes eller mediciner som påverkar salivproduktionen kan öka risken för tandköttsirritation.

Behöver du boka en undersökning?

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Symptom på irriterat tandkött

Här är några vanliga tecken på att du kan ha irriterat tandkött:

 • Rödhet och svullnad i tandköttet
 • Blödning vid tandborstning eller användning av tandtråd
 • Ömhet eller smärta i tandköttet
 • Dålig andedräkt
 • Återdraget tandkött (tandköttet drar sig tillbaka från tänderna)
 • Lösa tänder (i mer avancerade fall)

Behandling av irriterat tandkött

Behandling av irriterat tandkött beror på orsaken till tillståndet. Här är några allmänna behandlingsmetoder:

 1. Förbättrad munhygien - Borsta tänderna noggrant två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och matrester. Använd en mjuk tandborste och var noga med att inte borsta för hårt.
 2. Antibakteriella munskölj - Använd en antibakteriell munskölj för att minska bakterieuppbyggnad i munnen. Din tandläkare kan rekommendera en specifik produkt.
 3. Regelbundna tandläkarbesök - Besök din tandläkare regelbundet för professionell rengöring och undersökning. Din tandläkare kan ta bort tandsten och plack som är svåra att nå med vanlig tandborstning och tandtrådning.
 4. Behandling av underliggande medicinska tillstånd - Om ett medicinskt tillstånd som diabetes bidrar till tandköttsirritation, är det viktigt att hantera det underliggande tillståndet med hjälp av din läkare.
 5. Justering av tandproteser eller tandställningar - Om tandproteser eller tandställningar orsakar irritation, tala med din tandläkare om justeringar som kan göra dem mer bekväma.
 6. Livsstilsförändringar - Sluta röka och undvik tobaksprodukter. Ät en balanserad kost rik på vitaminer och mineraler som stödjer tandköttshälsan.

Förebyggande av irriterat tandkött

För att förebygga tandköttsirritation och hålla ditt tandkött friskt, följ dessa tips:

 1. Upprätthåll God Munhygien - Borsta och använd tandtråd regelbundet och noggrant. Använd fluoridtandkräm och skölj med en antibakteriell munskölj om det rekommenderas av din tandläkare.
 2. Besök Tandläkaren Regelbundet - Regelbundna tandläkarbesök är viktiga för att upptäcka och behandla tandköttssjukdomar tidigt.
 3. Ät en Hälsosam Kost - En kost rik på frukt, grönsaker och fullkorn kan bidra till att upprätthålla ett friskt tandkött. Undvik sockerhaltiga och sura livsmedel som kan skada tänder och tandkött.
 4. Undvik Tobak - Tobaksprodukter är skadliga för tandköttet och kan leda till allvarliga tandköttsproblem. Att sluta röka förbättrar din munhälsa avsevärt.
 5. Hantera Stress - Stress kan påverka din munhälsa negativt. Öva stresshanteringstekniker som meditation, yoga eller andra avkopplande aktiviteter.

Sammanfattning

Irriterat tandkött är ett vanligt problem som kan påverka din munhälsa negativt om det inte behandlas. Genom att förstå orsakerna och symptomen kan du vidta åtgärder för att behandla och förebygga detta tillstånd. God munhygien, regelbundna tandläkarbesök och en hälsosam livsstil är nyckeln till att hålla ditt tandkött friskt och starkt. Om du upplever ihållande irritation eller smärta i tandköttet, tveka inte att söka hjälp från din tandläkare. Din munhälsa är viktig – ta hand om den!

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Du kanske även skulle vara intresserad av

No items found.

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.