Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Allt om tandställningar

Allt om tandställningar och Invisalign behandling

Tandställning räls kan korrigera ett stort antal tandproblem, inklusive sneda, glappande, roterade eller trånga tänder. Det finns flera olika typer av tandställning, bland annat traditionell metalltandställning, keramisk tandställning och genomskinlig tandställning som Invisalign® behandling. Tandställning förbättrar ditt leendes hälsa, funktion och utseende.

Vad är tandställning räls?

Tandställning rätar ut dina tänder och korrigerar ett brett spektrum av ortodontist problem, till exempel:

 • Sneda tänder.
 • Trånga tänder.
 • Glapp mellan tänderna.
 • Malocklusion (problem med bitning).
 • Många barn och tonåringar har tandställning, men det är också vanligt med tandställning för vuxna. Faktum är att cirka 20 % av alla ortodontist patienter i USA är över 18 år.

I de flesta fall är det tandregleringsspecialister som sätter in en tandställning. Men vissa allmäntandläkare erbjuder också detta.

Hur fungerar en tandställning?

Tandställningen använder ett milt, konstant tryck för att flytta dina tänder till rätt position över tid. Exakt hur detta sker beror på vilken typ av tandställning du väljer.

Vilka typer av tandställning finns det?

Det finns flera olika typer av tandställning. Vilken typ som är bäst för dig beror på några faktorer, bland annat vilken typ av problem du har, hur allvarligt ditt tillstånd är och dina personliga preferenser.

Vill du får raka tänder?

Konsultation för invisalign för endast 199:-

Invisalign behandling eller genomskinliga tandregleringsskenor - Aligners i Karlstad

Clear aligners kallas ibland för "osynlig tandställning" och är ett alternativ till tandställning. I stället för fästen och trådar används en serie skräddarsydda skenor för att räta ut tänderna över tid. Populära varumärken är bland annat Invisalign® och ClearCorrect®.

Med en Invisalign behandling använder du varje skena i ungefär två veckor. Sedan byter du ut skenorna mot nästa uppsättning i serien. Till skillnad från tandställningar i metall är Invisalign behandlingen avtagbar. Men du måste ha dem på dig minst 22 timmar varje dag. Du ska bara ta ut dina skenor för att äta, dricka och borsta tänderna.

Tandställning av metall i Karlstad

När du tänker på tandställning är det kanske traditionell metalltandställning du föreställer dig. Metallskenor använder band, fästen och trådar av rostfritt stål för att försiktigt flytta dina tänder över tid.

Tandläkaren eller ortodontisten fäster (limmar) ett fäste på varje tand och placerar sedan en tunn, flexibel båge över fästena. Små elastiska band som kallas ligaturer håller tråden stadigt på plats.

En tandställning av metall syns när du ler. Du kan välja genomskinliga eller tandfärgade ligaturer för att göra din tandställning mindre synlig. Eller om du känner dig festlig kan du välja färgglada ligaturer.

Keramisk tandställning i Karlstad

Keramiska tandställningar - ibland kallade genomskinliga tandställningar - fungerar på samma sätt som tandställningar i metall. Den stora skillnaden är att fästena, trådarna och ligaturerna är tandfärgade, så att de smälter in i ditt leende. Keramiska tandställningar är fortfarande synliga, men de är mindre märkbara. En nackdel med keramiska tandställningar är att de är mer ömtåliga än metallställningar, så det är större risk att de går sönder.

Lingual tandställning

Linguala hängslen liknar traditionella hängslen. Men de sitter på baksidan av tänderna istället för på framsidan. De flesta som väljer lingual tandställning gör det för att de inte vill att andra ska kunna se att de har tandställning.

Självledande tandställning

Självligerande tandställning ser ut som traditionell metalltandställning. Den största skillnaden är att i stället för ligaturer (små elastiska band) använder självligerande tandställning ett inbyggt system för att hålla bågen på plats.

Vilken ålder är bäst för tandreglering?

Du är aldrig för gammal för tandreglering. Med det sagt är den bästa tiden för tandställning i allmänhet mellan 9 och 14 års ålder. Vid den här tidpunkten är dina käkar och ansiktsben mer formbara (flexibla) eftersom de fortfarande utvecklas. En tandställning för vuxna är lika effektiv, men det kan ta lite längre tid att uppnå önskat resultat.

Tandreglering steg för steg

Hur lång tid tar det för en tandställning att verka?

Svaret på den här frågan är olika för alla. I genomsnitt tar en behandling med tandställning ungefär två år att slutföra. Men det beror på hur allvarlig snedställningen är. Vissa människor avslutar behandlingen på mindre än 12 månader. Andra kan behöva så lång tid som tre år.

Risker / fördelar

Vilka är fördelarna med tandställning?


Den mest uppenbara fördelen med tandställning är ett rakare och vackrare leende. Men tandställning kan också:

 • Göra dina tänder lättare att rengöra.
 • Hjälpa till att förebygga karies och tandköttssjukdomar.
 • Korrigera temporomandibulära ledstörningar (TMJ).
 • Återställa korrekta funktioner som tuggning och tal.
 • Kort sagt kan en tandställning förbättra hälsan, funktionen och utseendet på ditt leende.

Vilka är de normala biverkningarna av tandställning?


Det finns några milda, förväntade biverkningar av tandställning, bland annat:

 • Tillfälligt obehag (som vanligtvis uppstår den första dagen och varje gång din tandläkare stramar åt din tandställning).
 • Irritation på tungan, läpparna eller innerkinderna.
 • Smärta i käken.
 • Svårigheter att äta (särskilt efter en åtdragning).
 • Du kan hantera de flesta av dessa biverkningar med receptfria smärtstillande medel. Du kan också köpa tandvax för tandställning på ditt lokala apotek för att hjälpa till med irritation i munnen. Placera bara lite vax över eventuella hårda fästen eller trådar.

Gör tandställning ont?


Du kommer sannolikt att ha obehag i några dagar efter att du har fått din tandställning. Vissa människor upplever också ömhet efter rutinmässig åtdragning. Men i allmänhet bör din tandställning inte göra ont.

För att lindra obehag efter dina tandregleringsbesök kan du ta paracetamol (Tylenol®). Det är bäst att undvika ibuprofen (Advil®) och andra icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID). Forskning visar att NSAID blockerar prostaglandiner - hormonliknande ämnen som hjälper till med läkning. Som ett resultat kan NSAID faktiskt avbryta tandförflyttningsprocessen.

Hur ska jag ta hand om min tandställning?


Korrekt munhygien är ännu viktigare när du bär tandställning. Plack och tandsten kan byggas upp runt dina fästen och trådar, vilket kan leda till hål och tandköttsinflammation.

Din tandläkare eller ortodontist kommer att ge dig en detaljerad lista med instruktioner för hur du ska ta hand om din tandställning. Men här är några allmänna riktlinjer:

 • Borsta tänderna minst två gånger om dagen med en tandborste med mjuka borst och fluortandkräm.
 • Använd tandtråd mellan tänderna och runt tandställningen en gång om dagen. (Fråga din tandläkare eller ortodontist om speciell tandtråd för tandställningar).
 • Om du har genomskinliga tandregleringsskenor ska du rengöra dem varje dag och förvara dem på rätt sätt när du inte använder dem.
 • Skölj med ett alkoholfritt, antibakteriellt munvatten två gånger om dagen.
 • Undvik hårda, krispiga eller klibbiga livsmedel.
 • Besök din ortodontist regelbundet för åtdragning och underhåll.
 • Besök din tandläkare regelbundet för rengöring och rutinmässig tandvård.

Vill du får raka tänder?

Konsultation för invisalign för endast 199:-

Vad kan man äta med tandställning?

När du har fått din tandställning bör du hålla dig till mjuk mat i några dagar. Bra alternativ inkluderar:

 • Pasta.
 • Kokta grönsaker.
 • Potatismos.
 • Äggröra.
 • Yoghurt.
 • Soppa.
 • Mjuka frukter.
 • Havregrynsgröt.

När obehaget har försvunnit kan du börja lägga till andra livsmedel i din kost.

Du bör undvika vissa hårda och klibbiga livsmedel under hela den tid du har tandställning. Detta inkluderar nötter, karameller och krispiga frukter och grönsaker.

Hur kan jag bibehålla mina resultat efter tandställning?

Alla som använder tandställning måste ha en tandställning när de är klara med behandlingen. En tandställning förhindrar att tänderna flyttar sig tillbaka till sina gamla positioner. Det finns många olika typer av retainers. Din tandläkare eller ortodontist kan hjälpa dig att välja en som passar dig.

När ska jag ringa min tandläkare?

Ring din vårdgivare om du har:

 • Smärta som inte försvinner med medicinering.
 • Trasiga trådar eller fästen.
 • Trauma mot munnen eller ansiktet.
 • Blödning eller infektion i tandköttet.

Ytterligare vanliga frågor om tandställning

Invisalign vs. tandställning: Vilket alternativ är rätt för mig?
Det här är något som bara din tandläkare eller ortodontist kan berätta för dig. Men i allmänhet kan Invisalign korrigera de flesta milda till måttliga tandregleringsproblem. Om ditt fall är allvarligt kan traditionell tandställning vara mer lämpligt.

Kan jag köpa speciell tandtråd för tandställning?

Ja, det finns flera produkter på marknaden som gör det enklare att använda tandtråd med tandställning, t.ex:

 • Trådtrådare för tandtråd.
 • Dentalplockare.
 • Ortodontisk tandtråd.
 • Interproximala borstar (små borstar som passar mellan tänderna).
 • Vattenflossar.

Fråga din tandläkare eller ortodontist om produktrekommendationer.

Kan man tugga tuggummi med tandställning?

Ja, du kan tugga sockerfritt tuggummi. Tandställningar förbättrar inte bara ditt leende, utan de förbättrar också oral hälsa och funktion. Idag finns det många ortodontiska alternativ tillgängliga. Din tandläkare eller ortodontist kan hjälpa dig att bestämma vilken som fungerar bäst för dig. Tandställning är en investering som kan ge dig ett friskt och vackert leende i många år framöver.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Du kanske även skulle vara intresserad av

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.