Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Tandblekning

Ta bort fläckar, missfärgningar och återge dina tänders naturliga färg genom att bleka tänderna.

På Tandcentrum Karlstad har du som patient olika alternativ vid tandblekning. Vi skapar din egna personliga blekskena som passar perfekt till dina tänder och som kan återanvändas.

Vanliga frågor om tandblekning

Hur går tandblekningen till?

Tandblekningen fungera lite olika beroende på vad du väljer att använda för metod. Vilket sätt du väljer att bleka tänderna kan också göra att tiden för resultatet kan variera.

Om du väljer att bleka tänderna hos en tandläkare på kliniken i Karlstad tar oftast behandlingen ett par timmar, väljer du att istället bleka tänderna hemma tar det upp till några veckor beroende på önskat resultat
Den vanligaste metoden är att använda en gel, antingen hos oss på kliniken eller i skenor hemma.

Tandblekningen är en kemisk process, blekmedlet som används kommer ta sig igenom det yttersta lagret på emaljen och hela vägen in till tandbenet.
Tanden bleks successivt ned med hjälp av blekmedlet och tanden blir då ljusare.

Boka tid för blekskenor

Få blekskenor och använd hemma. Skonsamt och enkelt

Vem passar tandblekningen för?

Tandblekning passar dig som har oönskade missfärgningar på emaljen.
Detta är också något som varierar hos patient till patient och dess förutsättningar. Vi jobbar såklart efter att du som patient ska uppnå det resultat som önskas.

 • Tandens ursprungsfärg (om den från början var lite missfärgad eller helt vit)
 • Vilken typ av missfärgning du har (ärftlig, livsstilsrelaterad eller på grund av sjukdom)
 • Hur länge dina tänder har varit missfärgade

Olika metoder för att bleka tänderna?

De olika metoderna vi kan erbjuda är:

 • Tandblekning hos Tandcentrum – Vi utför blekningen. Resultat ser du på en gång. Vi går igenom instruktioner för behandlingen och eftervården. Tar foton på tänderna före och efter. Om det inte redan är utfört ser vi även till att ta bort tandsten innan blekningen utförs, på så sätt får vi alltid bästa resultat.
 • Individuellt anpassade blekskenor som du sedan köper blekmedel för. Blekningen sker hemma och du kan använda det vid behov.
 • Färdigt kit med pre-fabricerade blekskenor. Man kan köpa denna låda med blekningsmedel i receptionen på klinikerna.

Förberedelse inför behandling?

Först bokar vi in en undersökning för att se tandstatus tillsammans med en tandhygienist och tandläkare. Detta görs för att säkerställa vilken typ av behandling som kan göra. Vi planerar alltid våra blekningar för att få bästa resultat. Har man mycket fyllningar, tandkronor eller porslinsfasader som syns tydligt sedan tidigare går dom inte att bleka. Då får man kika på andra alternativ tillsammans med en tandläkare.

Bra att tänka på före och efter tandblekningen?

Det är viktigt att tänka på att inte äta eller dricka något som innehåller starka färgpigment under några dagar (72 timmar) efter det att du blekt tänderna. Vissa livsmedel missfärgar tänderna mer än andra. Dessutom får du med dig ett eftervårds tandkräm som innehåller extra fluor. På så sätt slipper man ha ilningar lika länge. Nedan är några substanser som missfärgar dina tänder:

 • Kaffe och te
 • Snus och cigaretter
 • Rödvin
 • Tomatsås och ketchup
 • Curry
 • Balsamvinäger
 • Bär i starka färger, exempelvis blåbär
 • Soja
 • Sura drycker och livsmedel
 • Ananas
 • Citrusfrukter
 • Granatäpplen
 • Mörkgröna blad, exempelvis spenat
 • Röda grönsaker, exempelvis rödbeta

Vilken typ av resultat kan man vänta sig?

Vilket typ av resultat man kan förvänta sig beror helt på hur förutsättningarna inför behandlingen ser ut. Det som kan vara bra att veta är att man inte kan få vitare tänder än tandens ursprungliga vita färg. Vill man ha vitare tänder än vad man har i grunden rekommenderar vi porslinsfasader.

 • Vilken typ av missfärgning du har (ärftlig, livsstilsrelaterad eller på grund av sjukdom)
 • Hur länge dina tänder har varit missfärgade
 • Tandens ursprungsfärg (om den från början var lite missfärgad eller helt vit)

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Är alla lämpliga patienter för skalfasader?

Nej, personer med allvarliga tandproblem eller tandgnissling kan behöva andra tandvårdsalternativ innan man gör skalfasader. Vissa patienter behöver kronor och broar istället för skalfasader. Det estetiska resultatet blir lika vackert men underarbetet är det som skiljer sig åt. Boka en tid så berättar vi vad som passar dig bäst.

Behöver man borsta skalfasader som vanliga tänder?

Ja, skalfasader kräver regelbunden underhåll och följsamhet med god munhygien för att hålla dem i gott skick. Tar man inte hand om sina tänder finns risk att man får karies i tanden som skalfasaden sitter fast mot.

Kan jag uppleva känslighet efter att ha fått skalfasader?

Väldigt sällan kan det hända att vissa patienter kan uppleva ökad känslighet för varma, kalla eller söta livsmedel efter behandlingen. Men de flesta patienter upplever det motsatta, att känsligheten minskat efter behandling med skalfasader.

Kan skalfasader bli skadade?

Ja, skalfasader kan spricka eller lossna vid trauma eller överdriven kraftpåverkan.

Vad är fördelarna med skalfasader utan slipning jämfört med traditionella skalfasader?

Fördelarna inkluderar bevarandet av den naturliga tandsubstansen, minimal eller ingen risk för tandkänslighet samt en mindre invasiv behandlingsmetod. Det ger också möjlighet till återställning av utseendet med mindre ingrepp.

Kan alla få skalfasader utan slipning?

Inte alla patienter är lämpliga kandidater för skalfasader utan slipning. Det beror på individuella tandförhållanden och estetiska mål. En noggrann bedömning av en tandläkare krävs för att avgöra om det är rätt alternativ för dig.

Är skalfasader utan slipning lika hållbara som de med slipning?

Skalfasader utan slipning kan vara lika hållbara som de med slipning, men det beror på flera faktorer inklusive den individuella tandstrukturen och hur väl de underhålls. Generellt sett kan de ge långvariga estetiska resultat.

Vad är skillnaden mellan skalfasader med och utan slipning?

Skillnaden ligger i förberedelsen av tanden. Vid skalfasader utan slipning behövs ingen slipning av den naturliga tandsubstansen, vilket gör det till en mer bevarande alternativ för att förbättra utseendet på tänderna.

Vad kostar tandblekning och hur går det till?

Priset för tandblekning varierar beroende på metod. Det bästa är att kontakta oss för att få prisuppgifter och för att få mer information om hur behandlingen går till.

Hur behåller jag tänderna vita efter tandblekningen?

Efter att ha uppnått ditt eftertraktade vita leende måste du ta hand om det för att behålla samma nyans. Daglig tandborstning och användning av tandtråd är viktigt för att hålla tänderna fria från fläckar. Om du måste dricka kaffe, te eller någon färgad dryck, så hjälper det att du omedelbart sköljer tänderna med vatten. Besök hos tandläkaren bör ske var 12:e månad för rengöring och kontroll av din tandhygienist eller tandläkare.

Hur länge håller resultatet från tandblekningen?

Med ordentlig munhygien och en disciplinerad livsstil kan resultatet av tandblekningen hålla upp till ett år! Men om du röker eller älskar att dricka kaffe kan din tandläkare rekommendera dig att genomföra vissa kompletterande behandlingar för att behålla den ljusa färgen på ditt leende.

Är ilningar normalt efter tandblekning?

Det är normalt att uppleva överkänslighet 24 timmar efter tandblekningen. För att lindra obehaget kan smärtstillande mediciner rekommenderas vid behov. Obehaget bör avta efter en eller två dagar.

Varför behövs det en konsultation innan vi bokar tandblekning?

Professionell tandvårdspersonal kan ge dig en korrekt utvärdering baserat på ditt tand- och tandköttstillstånd. Genom att dela information med vår tandhygienist om dina vanor och livsstil kan vi också anpassa tandblekningsprogrammet så att det passar dig bäst. Du kommer också att undersökas för eventuell tandkänslighet för att säkerställa att din behandling inte orsakar obehag och komplikationer.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.