Tandutdragning

Tandutdragning, eller tandextraktion som det också kallas, är en åtgärd inom allmäntandvården som vi på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har en stor erfarenhet av.

Vanliga frågor om tandutdragning

Varför drar man ut tänder?

En tandutdragning kan bli nödvändig av olika anledningar. Det kan exempelvis handla om omfattande kariesangrepp, inflammation, tandlossning, problem med visdomstand eller annan skada. Innan beslut fattas om att dra ut en tand ser tandläkaren över alternativ för att rädda tanden.

Att ta bort en tand (extraktion) kan ske av flera olika anledningar. Några exempel kan vara att en tand är så

Hur går en tandutdragning till?

Vissa fall är svårare än andra. Om tanden som ska dras ut står i komplicerad position eller lutning i käkbenet, eller kanske ligger i ett låst gömt läge, kan ett kirurgiskt ingrepp bli aktuellt. Det innebär inte att det är mer smärtsamt, men behandlingens karaktär är mer avancerad och kan ta lite längre tid. Efter en undersökning med röntgen, som alltid utförs i steg ett, kan vi ge mer konkret information gällande just din tand.

Vi jobbar alltid så sterilt som möjligt och nödvändigt. Visdomständer opererar vi bort i vårt operationsrum. Där dukar vi alltid upp sterilt och har den modernaste kirurgiska verktygen för att på så skonsamt sätt som möjligt få ut tanden, utan att skada närliggande tänder och vävnader. Vi har även tillgång till 3D röntgen där vi kan se rötternas anatomi och nervbanor i käken för att ytterligare förenkla ingreppet. På så sätt tar våra operationer mindre tid och blir också därför skonsammare för dig som patient under ingreppets gång men även under läkningsprocessen.

Gör det ont?

Under läkningstiden efter en tandutdragning kan det förekomma smärta, svullnad och blödningar. Vi är noga med att skriva ut smärtstillande om det behövs. I de flesta fall funkar det bra med receptfria läkemedel för smärtlindring. Vid feber ber vid dig ringa kliniken. Är kliniken stängd hänvisar vi vidare till 1177.

Borttagna tänder kan i de flesta fall ersättas med tandimplantat eller broar.

Är det vanligt att dra ut visdomstand?

Sist på tur att växa ut är visdomständerna som sitter längst bak i käkbenen. Visdomständerna börjar vanligtvis växa ut efter 18-års åldern och det kan ta väldigt lång tid innan de har vuxit ut helt. De fyra visdomständerna fyller egentligen ingen funktion – vi klarar oss bra utan dem. Däremot kan de krångla en hel del under eruption fasen (tiden då de tränger fram), och av den anledningen väljer många att dra ut sina visdomständer hos tandläkaren.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Vad finns det för rekommendationer efter min tandborttagning?

Efter din tandborttagning behöver du ge dig själv extra omsorg för att återhämta dig snabbare. Här är några tips du bör ta hänsyn till: Blödning eller svullnad förväntas efter ingreppet. Bit ihop på kompressen som din tandläkare har gett dig i ca 30 minuter tills blödningen stoppar. Begränsa ditt pratande, ätande eller drickande, särskilt under de första 2 timmarna efter borttagningen. För att lindra smärtan när bedövningen släpper, ta smärtstillande eller andra läkemedel som ordinerats av din tandläkare. Kylpackningar kan också appliceras för att lugna det smärtsamma området. När du börjar äta, börja med mjuk mat som inte kräver mycket tuggande. Använd inte sugrör, rök, spotta eller någon handling som kräver kraft i munnen. När du borstar tänderna, undvik såret. Om du har genomgått kirurgisk tandborttagning, får du inte borsta eller skölja tänderna på 12 timmar. Begränsa ansträngande fysisk aktivitet i 24 timmar efter borttagningen. Kontakta din tandläkare om det uppstår återkommande smärta, feber eller svullnad.

Vad kostar det att ta bort min tand?

Kostnaden för tandborttagning kan variera beroende på komplexiteten i ingreppet och den specifika tanden som ska tas bort. Typen av borttagning som krävs, antingen enkel eller kirurgisk, kan också påverka kostnaden. Dessutom kan faktorer som behovet av generell sedering och andra specialbehandlingar påverka det övergripande priset. På Tandcentrum erbjuder vi transparent och konkurrenskraftig prissättning för våra tandvårdsbehandlingar, inklusive tandborttagning. Vi strävar efter att göra våra tjänster tillgängliga för alla, och vi kan diskutera den beräknade kostnaden för din tandborttagning under din konsultation. Vårt erfarna och professionella team är engagerade i att säkerställa din komfort och säkerhet under hela processen, så att du kan vara trygg med att du får den bästa vården.

Hur lång tid tar det att läka efter tandborttagningen?

Efter en tandborttagning tar läkningsprocessen vanligtvis en till två veckor. Under denna tid kommer nytt ben och tandkött att växa in i det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. Du kan uppleva viss obehag och svullnad under de första dagarna, men detta kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att säkerställa korrekt läkning. Du bör undvika att röka eller dricka varma drycker under de första dagarna efter borttagningen. Du bör också äta mjuk mat och undvika hård eller knaprig mat tills området har läkt helt. När läkningen är klar kan dina kvarvarande tänder flytta sig på grund av det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. För att förebygga detta kan din tandläkare rekommendera att ersätta den saknade tanden med ett implantat eller en fast bro för att hålla din tuggfunktion i balans.

Vad kan jag förvänta mig vid en tandborttagning?

Tandborttagning inleds vanligtvis med att din tandläkare administrerar lokalbedövning för att bedöva området runt den tand som ska dras ut. Om borttagningen är kirurgisk, vilket innebär att viss tandkött eller ben måste avlägsnas för att dra ut den skadade tanden, kan det ta längre tid än en vanlig borttagning. I vissa fall kan generell sedering med Midazolam användas. När tanden är borttagen kommer en kompress att placeras på området för att stoppa blödningen. I vissa fall kan självupplösande stygn användas för att stänga såret. Du kan uppleva viss obehag eller smärta efter ingreppet, vilket kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens hänvisningar för att säkerställa korrekt läkning och förebygga komplikationer. Sammanfattningsvis är tandborttagning en vanlig och vanligtvis enkel procedur med fokus på att minimera smärta och säkerställa patientens komfort. Din tandläkare kommer att ge detaljerade instruktioner om vad du kan förvänta dig före, under och efter ingreppet, samt tips för att hantera eventuell smärta eller obehag.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer