Akut tandvård

Vi erbjuder snabb tillgänglighet för akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn vid omedelbara smärtor eller tandproblem. Boka online för tider oftast samma dag.

akut tandläkare karlstad akuttandvård

Akut tandvård - Tider oftast samma dag

 

Akut tandvärk kräver i de flesta fall omedelbar tandvård. Vissa skador på tänderna eller tandköttet kan bli allvarliga och leda till ytterligare skador om man väntar för länge med att besöka tandläkaren. Det är viktigt att du omedelbart kontaktar din tandläkare i karlstad eller kristinehamn alternativt uppsöker akutmottagningen för behandling vid akuta tandbesvär.

Klicka här för att boka en akut tid online - Tillgängliga tider brukar finnas varje dag

Vad är akut tandvård?

Ett akut tandläkarbesök är oftast relaterade till tandbesvär som kräver omedelbar behandling. Alla tandproblem är inte akuta. Men om du har blödningar som inte vill sluta, smärta som inte blir bättre med medicinering eller fått en större trauma och fraktur i ansiktsbenet behöver du akuttandvård.

Vad bör du göra vid akut tandvärk eller munrelaterat besvär?

Det första du bör göra att ringa oss för att snabbt få instruktioner och boka en akuttid så att du får träffa en tandläkare. Vi har akuta tider varje dag och man får tid oftast samma dag man ringer. Om kliniken är stängd hänvisar vi vidare till 1177 för att se vilken klinik som har vardag eller helgjouren för akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn.

 

Vart du ska vända dig vid akut tandvårdsbesvär?

Vid de flesta akuta besvär, t.ex. en trasig eller utslagen tand, behandlar din tandläkare dig på mottagningen. För allvarligare skador, t.ex. brutna ansiktsben, bör du åka direkt till sjukhusets akutmottagning.

 

När ska du du boka en akut tandläkartid hos Tandcentrum?

Exempel på akuta tandvårdsfall där du vill ha kvalitativ tandvård

 • Kraftig tandvärk/ont i tanden
 • Kraftigt sprucken tand
 • Tanden sitter löst
 • Tandimplantat sitter löst
 • Tandimplantat gör ont
 • Sprucken tandkrona
 • Om det pusar/kommer var från en tand eller tandimplantat
 • Utslagen tand
 • Extruderad (delvis lossnad) tand.
 • Dental abscess (svullnad i ansikte och käke)
 • Död tand (nekrotisk tand)
 • Förlorad eller trasig tandrestaurering eller tandlagning.
 • Allvarlig mjukvävnadsskada (t.ex. sprucken läpp eller djupt sår)
 • Utslag på tunga och slemhinnor
 • Kraftiga Illningar i tänderna

 

Klicka här för att boka en akut tid online - Tillgängliga tider brukar finnas varje dag

Så här kan du hantera dessa akuta tandbesvär tills du träffar din tandläkare:


Kraftig tandvärk

Skölj först munnen noggrant med varmt vatten. Använd tandtråd för att avlägsna eventuella matrester. Om munnen är svullen, applicera en kall kompress på utsidan av munnen eller kinden. Ta receptfria smärtstillande mot tandvärk, typ, Alvedeon & Ipren brukar hjälpa I kombination enligt förpackningssedeln (detta är inte en ordination/recept). Besök din tandläkare så snart som möjligt.

 

Kraftigt sprucken tand

Spara och skölj eventuella trasiga delar av tanden. Skölj munnen med varmt vatten. Om det blöder, lägg en bit gasbinda på området i ca 10 minuter eller tills blödningen har upphört. Lägg en kall kompress på utsidan av munnen, kinden eller läppen nära den trasiga tanden för att lindra smärtan och hålla svullnaden nere. Besök din tandläkare så snart som möjligt.

 

Utslagen tand

Ta upp tanden, hållden i kronan (den del som vanligtvis syns ovanför tandköttet) och skölj av tandroten med vatten. Skrubba den inte och ta inte bort några vävnadsfragment.Försök om möjligt att sätta tillbaka tanden i sitt tandhål. Se till att den är vänd åt rätt håll. Tvinga den aldrig på plats. Om det inte är möjligt att sätta tillbaka tanden i tandalveolen, lägg tanden i en liten behållare med mjölk(eller en kopp vatten som innehåller en nypa bordssalt, om mjölk inte finns tillgängligt) eller en produkt som innehåller celltillväxtmedium, t.ex.Save-a-Tooth®. I samtliga fall ska du uppsöka din tandläkare så snart som möjligt. Din tandläkare har störst chans att rädda en utslagen tand om den sätts tillbaka i sitt fäste inom en timme. Ring oss för akut tandläkartid på 054-212128 för Karlstad och 0550-57 57 50 för Kristinehamn

 

Extruderad (delvis lossad) tand

Uppsök genast din tandläkare. För att lindra smärtan kan du applicera en kall kompress på ut sidan av munnen eller kinden i det drabbade området tills du kommer till tandläkaren.Ta vid behov ett receptfritt smärtstillande.

 

Dental abscess

Abscesser är svullna områden eller finn liknande infektioner som uppstår runt tandroten eller i utrymmet mellan tänderna och tandköttet. En abscess är ett allvarligt tillstånd som kan skada vävnaden och de omgivande tänderna. Om infektionen inte behandlas kan den orsaka svullnad i ansiktet eller käken, eller spridas till andra delar av kroppen. Om du har en tand abscess bör du uppsöka din tandläkare så snart som möjligt för en akuttid.

 

Förlorad eller trasig tandfyllning

Ibland kan gamla tandfyllningar falla ut eller lossna. Om du har en trasig eller saknad fyllning som gör att tanden ilar kraftigt så finns det att köpa receptfria provisoriska tandfyllningsmaterial på apoteket. Besök din tandläkare så snart som möjligt.

Om du har en trasig krona eller bro ska du boka tid hos din tandläkare så snart som möjligt och ta med dig den lossade konstruktionen. Om möjligt, sätts samma konstruktion tillbaka på plats. Oftast är det bara tandcementet som har lossnat och därför bron trillat ur.  Innan du gör det, täck den inre ytan med ett receptfritt provisoriskt material som går att köpa på apoteket. Boka akuttid i Karlstad eller i Kristinehamn via vår hemsida eller via telefon.

 

Allvarlig skada på mjukvävnaden

Skador på mjukdelarna,t.ex. tunga, kinder, tandkött och läppar, kan leda till blödningar. Gör så härför att kontrollera blödningen: Skölj munnen med ljummet vatten
Använd en fuktad bit-gasbinda eller en koffeinhaltig tepåse för att trycka på blödningsstället. Håll kvar i 15 till 20 minuter. För att kontrollera blödningen och lindra smärtan kan du hålla en kall kompress mot utsidan av munnen eller kinden i det drabbade området i fem till tio minuter. Om blödningen inte upphör ska du genast kontakta boka en akut tandläkartid hos din tandläkare eller åka till sjukhusets akutmottagning. Fortsätt att trycka på det blödande området med gasbindan tills din tandläkare kan träffa dig.

 

När ska jag åka till akuten med tandvärk?

Om vi mot förmodan inte har öppet för att boka en akut tandläkartid i Karlstad eller Kristinehamn hän visar vi till 1177 för att kontakta jouren. De kan hjälpa dig att få tag på den klinik som har helg- och vardagsjouren. Vid allvarliga akuta skador ring 112 eller besök sjukhusets akuttmottagning där kan personalen på akutmottagningen hjälpa dig att lindra symtomen tills du kan träffa din tandläkare för dina akuta besvär i Karlstad och Kristinehamn.


Vad kostar ett akut tandläkarbesök?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 550kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär. Du får ta del av kostandsförslaget innan någon tandbehandling påbörjas och godkänna kostnadsförslaget. Därefter bokar vi in behandlingstider i Karlstad eller Krisitnehamn så att du får de tider som passar dig bäst och att behandlingen blir utförd effektivt och med högsta möjliga kvalité.

Klicka här för att boka en akut tid online - Tillgängliga tider brukar finnas varje dag

Tandvårdsrädsla

Många känner ångest inför sitt tandläkarbesök och är oroliga för sitt tandvårdsbesök. Våra tandläkare har stor erfarenhet av att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn. Vi har egna psykolog på kliniken som kan hjälpa till vid tandläkarfobier med KBT behandling för tandvårdsrädsla.

Tandvårdsrädsla

Vår egna psykolog arbetar tillsammans med tandvårdsteamet för att du ska bli av med din tandvårdsrädsla.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Tar ni emot nya patienter och hur lång kö är det att komma in?

Vi har för närvarande möjlighet att ta emot nya patienter som kan få tid under samma vecka/månad

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer