Allmäntandvård

Allmäntandvård består i huvudsak av regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, tandextraktion och rotbehandlingar

tandläkare karlstad allmäntandvård kristinehamn

Vi erbjuder allmäntandvård i Karlstad och Kristinehamn anpassad efter dina individuella behov och önskemål. Allmäntandvård består i huvudsak av regelbundna undersökningar, förebyggande tandvård, lagningar, tandextraktion och rotbehandlingar. Vi använder oss av skonsam bedövningsteknik och behandlingsmetoderna är smärtfria. Hos oss får du allmäntandvård på dina villkor utan längre köer.

Allmäntandvård hos oss

För att uppnå och bibehålla en god tandhälsa för alla våra patienter ser vi till att ha regelbundna årliga undersökningar hos tandläkare och tandhygienist. Vi vill att alla våra patienter känner sig bekväma hos oss. Därför jobbar vi aktivt med tandvårdsrädsla hos patienter och ser till att ha specialiserad kompetens och erfaren personal där du som patient hamnar i fokus. Hos oss kan du känna dig trygg och få en modern allmäntandvård i lugn och avslappnad miljö.

Vi jobbar aktivt med att våra patienter ska få behandling uppdaterat med den senaste forskningen och tekniken. På så sätt erbjuder vi undersökningar, rengöringar, lagningar, rotfyllningar och tandutdragningar som alltid håller högsta standard.

Om tandläkaren upptäcker förändringar som behöver behandlas eller följas upp får du den informationen. Därefter planerar vi en individuell terapiplan och ett kostnadsförslag lämnas innan vi bokar tider för behandling. Ingen behandling påbörjas utan patientens godkännande.

Vem gör undersökningen?

Tandundersökningen görs oftast hos tandhygienisten. Vid behov tas tandläkare in. Vår personal utför allmäntandvård med gedigen erfarenhet och hög kompetens. Om du bokar in dig på en av våra kampanjer träffar du oftast en av våra tandläkare som kan sedan vägleda vad för typ av allmäntandvård eller specialisttandvård du är i behov av.

Allmäntandvård i detalj

I en basundersökning hos Tandcentrum går vi igenom hela din mun och tänder noggrant. Tandläkaren eller tandhygienisten ser över dina tänder och ditt tandkött. Vi gör en exakt status över din munhälsa och samtidigt visar på de skador och eventuella munsjukdomar som finns.

Vanligaste typer av skador är exempelvis karies, plack, frakturer av tänder eller fyllningar och förändringar på slemhinnorna som kan tyda på sjukdom i munhålan.

I alla våra bas undersökningar ingår det fyra röntgenbilder för att kunna upptäcka och diagnostisera sjukdomar som inte går att se med ögat. Röntgen är en väldigt viktigt verktyg för att vi ska kunna bedriva allmäntandvård av hög standard och diagnostik.

Om tandläkaren upptäcker förändringar som behöver behandlas eller följas upp får du den informationen. Därefter planerar vi en individuell terapiplan och ett kostnadsförslag lämnas innan vi bokar tider för behandling. Generellt sätt behöver de flesta patienter någon form av allmäntandvård ifall man inte besökt sin tandläkarklinik på många år. Det är viktigt att man bokar en tid för undersökning och får kontinuerliga kontroller gjorda årsvis för att alltid se till att man har en frisk munhälsa. Hos oss har vi inga längre köer och man får allmäntandvård innan man är i behov av specialisttandvård. Går man frekvent till sin tandläkare eller tandhygienist är man också oftast i behov av enklare allmäntandvård än om man går mer sällan. Det är viktigt att man regelbundet håller rent och behåller en god munhygien varje dag för att slippa större besvär.


Hur fungerar tandvårdsbidraget?

Läs mer om tandvårdsbidraget här.

Barntandvård

Säkerställ ditt barns munhälsa och lista dina barn hos oss på Tandcentrum I Karlstad.

Bettskena

Bettskenor används för att minska besvär så som snarkningar, andningsuppehåll, återkommande huvudvärk eller ömhet i käkarna.

Borttagning av tandsten

Tandsten är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet.

Lagningar

Vid mindre hål i tänderna gör vi lagningar av komposit fyllningsmaterial. Lagningen kommer både se och kännas naturlig. Vi gör konventionella lagningar med komposit.

Rotfyllning

När en tand skadas och tandnerven påverkas kan tanden behövas rotfyllas.

Röntgenundersökning

Röntgen kan användas för att diagnostisera sjukdomar i tänder och käkben, planera behandling samt följa upp tidigare utförd tandvård.

Tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som vi kallar det inom tandvården är en infektionssjukdom som förorsakas av bakterier. Den förstör både tandköttets vävnader runt tänderna och själva käkbenet. I de flesta fallen går det att behandla tandlossning.

Tandutdragning

Tandutdragning, eller tandextraktion som det också kallas, är en åtgärd inom allmäntandvården som vi på Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har en stor erfarenhet av.

Tandvårdsrädsla

Många känner ångest inför sitt tandläkarbesök och är oroliga för sitt tandvårdsbesök. Våra tandläkare har stor erfarenhet av att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn. Vi har egna psykolog på kliniken som kan hjälpa till vid tandläkarfobier med KBT behandling för tandvårdsrädsla.

Tandvårdsrädsla

Vår egna psykolog arbetar tillsammans med tandvårdsteamet för att du ska bli av med din tandvårdsrädsla.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer