Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Kan jag röka efter en visdomstands operation?

Rökning kan öka risken för komplikationer och fördröja läkningsprocessen. Det rekommenderas starkt att undvika att röka under återhämtningsperioden för att främja snabb och effektiv läkning.

Är det normalt att uppleva svullnad och smärta efter operationen?

Ja, det är vanligt att uppleva svullnad och mild smärta efter en visdomstands operation. Din tandläkare kan ge dig råd och receptbelagda läkemedel för att hantera obehaget under läkningsprocessen.

Hur mycket kostar en visdomstands operation?

Kostnaden för en visdomstands operation kan variera beroende på faktorer som tandens komplexitet, patientens tandhälsa och om behovet av sedering eller bedövning finns. Kontakta oss för att få en personlig konsultation och en exakt kostnad för din operation. Vanligtvis hamnar priset mellan 3000 - 8000 kronor.

Vad är skillnaden mellan en enkel och en komplicerad visdomstands operation?

En enkel visdomstands operation innebär att tanden enkelt kan extraheras med minimal komplikation. Å andra sidan kan en komplicerad operation innebära att tanden är delvis täckt av tandköttet, ligger djupt i käken eller är vriden, vilket kräver mer avancerad ingrepp.

Har ni specialiströntgen (CBCT) på kliniken?

Ja, på vår klinik erbjuder vi avancerad specialiströntgen i form av CBCT (Cone Beam Computed Tomography) för att ge detaljerade och exakta bilder av käkben och tänder. CBCT-tekniken är särskilt användbar vid planering och utförande av komplexa ingrepp som visdomstand operationer och implantatbehandlingar. Vår erfarna och kunniga personal använder den senaste teknologin för att säkerställa högsta kvalitet och noggrannhet i våra behandlingar. Kontakta oss för att boka en konsultation och för att lära dig mer om hur CBCT-tekniken kan gynna din tandvård och behandlingsplan.

Finns det risk för nervskador vid visdomstand operation?

Under en visdomstand operation kan det finnas en liten risk för nervskador, särskilt om tanden är nära nerverna i käken. Det är dock viktigt att notera att all vår personal är erfarna och välutbildade för att minimera riskerna och säkerställa säkerheten för våra patienter under hela operationen av visdomstanden. Innan operationen kommer vår tandläkare att genomföra en noggrann bedömning av dina tandläkarbehov och diskutera eventuella risker och komplikationer med dig. Vi strävar alltid efter att ge våra patienter den bästa vården med fokus på säkerhet och kvalitet. Om du har några frågor eller oro kring eventuella risker vid visdomstand operationen, är du välkommen att kontakta oss för mer information och rådgivning.

Har ni långa köer för operation av visdomständer?

Vanligtvis tar det ca. 2-4 arbetsdagar för att få en tid för visdomstands operation. Vi förstår vikten av att få snabb och effektiv tandvård när det gäller visdomstands operationer. Hos oss strävar vi efter att erbjuda våra patienter så smidiga och snabba bokningar som möjligt. Vårt mål är att minimera väntetiden och erbjuda flexibla tidsluckor för operationer så att du kan få den vård du behöver när det passar dig bäst. Kontakta oss för att boka en konsultation eller för att få mer information om vår tillgänglighet för visdomstands operationer. För att säkerställa att du får den vård du behöver utan onödiga förseningar, rekommenderar vi att du kontaktar oss så snart som möjligt för att boka din tid.

Kan jag ta receptfria läkemedel före operation av min visdomstand?

Innan din visdomstand operation är det viktigt att följa våra tandläkares specifika instruktioner. I vissa fall kan det vara lämpligt att undvika vissa receptfria läkemedel före operationen, särskilt de som kan påverka blodkoagulationen eller öka risken för blödning. För att säkerställa en säker och smidig operation, rekommenderar vi att du diskuterar eventuell användning av receptfria läkemedel med din tandläkare innan ingreppet. Om du har några frågor eller oro kring användning av läkemedel inför din visdomstand operation, tveka inte att kontakta oss för en konsultation.

Kommer någon att behöva köra mig hem efter operation av visdomstanden?

Ja, eftersom vissa patienter kan känna sig påverkade av eventuell bedövning eller sedering som används under visdomstands operationen, rekommenderar vi starkt att du har någon som kan köra dig hem efter ingreppet. Att ha en ansvarig vuxen vid din sida ger trygghet och säkerställer din säkerhet under transporten. Planera därför i förväg för att ha en pålitlig person som kan hämta dig och ta hand om dig efter operationen. Om du har några frågor om kraven för transport efter din visdomstand operation, är du välkommen att kontakta oss för mer information.

Hur lång tid tar det att läka efter en visdomstands operation?

Läkningsprocessen efter en visdomstands operation varierar från person till person, men vanligtvis tar det några dagar till en vecka för att initial smärta och svullnad ska avta. Fullständig läkning kan ta upp till flera veckor. Under läkningsperioden är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant för att främja läkning och undvika eventuella komplikationer. Det kan inkludera att undvika att dricka genom ett sugrör, äta mjuka livsmedel och sköta om det opererade området genom sköljning med saltvatten. För personliga råd om läkningsprocessen efter din visdomstands operation, kontakta oss för en konsultation.

Tar det lång tid att operera ut en visdomstand?

Tiden för att operera ut en visdomstand kan variera beroende på flera faktorer, inklusive tandens position, komplexitet och din individuella tandhälsa. Generellt sett tar operationen vanligtvis mellan 30 - 60 minuter. Vår erfarna tandläkare kommer att genomföra en noggrann undersökning och diskutera förväntad tidsåtgång för din specifika situation under din konsultation. Vi strävar alltid efter att utföra ingreppet så effektivt och bekvämt som möjligt för våra patienter. Kontakta oss för att boka en konsultation och få mer information om tidsåtgången för din visdomstand operation.

Kan jag få sedering inför min visdomständer operation?

Ja, hos oss erbjuder vi möjligheten till sedering för att göra din visdomständer operation så bekväm som möjligt. Sedering kan användas för att minska eventuell oro och obehag under ingreppet. Vår erfarna tandläkare kommer att diskutera dina behov och alternativ för sedering för att säkerställa att du känner dig trygg och avslappnad under hela operationen av din visdomstand. Kontakta oss för att boka en konsultation och diskutera vilka alternativ som bäst passar dina behov.

Behöver man ta bedövning när man tar bort visdomstand?

Ja, det är vanligtvis rekommenderat att ta bedövning när man tar bort en visdomstand för att minimera eventuell smärta och obehag under ingreppet. Tandläkaren kommer att bedöma din situation och bestämma vilken typ av bedövning som är lämplig för dig. Det kan vara lokalbedövning, så att endast det specifika området bedövas, eller i vissa fall även sedering för att göra dig mer avslappnad under operationen av visdomstanden. För mer information om bedövning vid borttagning av visdomständer, tveka inte att kontakta oss för en personlig konsultation.

Hur många visdomständer behöver jag ta bort?

Vanligtvis har en person fyra visdomständer, en i varje hörn av munnen. Dock är det inte alltid nödvändigt att ta bort alla visdomständer. Behovet av att ta bort visdomständer varierar från person till person och beror på faktorer som tandläkarens bedömning av utrymmet i munnen, tandens tillväxtmönster och eventuella problem som kan uppstå, såsom smärta eller trångt utrymme. För att avgöra om du behöver ta bort visdomständer är det bäst att rådfråga oss för en personlig bedömning. Behöver du rådfråga en tandläkare angående dina visdomständer? Kontakta oss för professionell rådgivning och tandvård. Vi har korta köer för tandvård och korta köer för operation av visdomständer.

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Är det svårt att vänja sig vid att använda tandproteser?

Det kan ta lite tid att vänja sig, men de flesta patienter anpassar sig snabbt och upplever minimala obehag efter en kort period. Har man avtagbara proteser kan det ibland krävas klister i protesen för att det ska sitta ordentligt.

Kan moderna tandproteser se naturliga ut?

Absolut! Moderna tandproteser är designade för att se så naturliga ut som möjligt, vilket återställer en bra funktion och ett vackert leende.

När ska jag kontakta min tandläkare angående inflammerat tandkött?

Kontakta din tandläkare om du upplever symtom på inflammerat tandkött, som rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning, för att få en undersökning och rådgivning. Speciellt ifall du är medveten om att du inte har haft bra rutiner kring munvård hemma. Vänta inte för länge med att boka din tid för rengöring. Se till att gå till tandläkaren och tandhygienisten minst en gång om året.

Hur kan jag förebygga inflammerat tandkött?

För att förebygga inflammerat tandkött är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring dagligen, undvika tobaksprodukter och gå regelbundet till tandläkaren & tandhygienist för undersökningar och rengöringar.

Hur behandlas inflammerat tandkött?

Behandling av inflammerat tandkött kan inkludera förbättrad munhygien, professionell rengöring och, i svårare fall, djup tandköttsrengöring. Det krävs många gånger flera besök för att tandköttsinflammationen ska lägga sig helt. Vänta inte för länge med att boka tid för rengöring av tänderna.

Kan Inflammerat tandkött påverka allmänt hälsotillstånd?

Ja, bakterierna kan påverka bland annat, hjärt-kärlsjukdom och viss forskning visar även koppling till ex. Alzheimers. Mer och mer forskning visar att hela kroppen påverkas av tandköttsinflammation och det är därför det är så viktigt att ta hand om munhälsan.

Kan inflammerat tandkött leda till allvarligare tandproblem?

Ja, obehandlad gingivit kan utvecklas till parodontit, vilket kan leda till tandlossning och förlust av tänder. Därför är det viktigt att du inte går och väntar med behandling tills det börjar göra väldigt ont. Det är viktigt att man går till tandläkare på kontinuerliga besök årligen för att se hur tänder och tandkött mår.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

Orsaker till inflammerat tandkött kan vara dålig munhygien, rökning, hormonella förändringar och genetiska faktorer. Inflammerat tandkött kallas även för gingivit.

Vad är symtomen på inflammerat tandkött?

Symtom på inflammerat tandkött inkluderar rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning eller mellanrumsrengöring.

Vad är inflammerat tandkött?

Inflammerat tandkött, även känt som gingivit, är en vanlig tandköttsinflammation som orsakas av plack längs tandköttet. Oftast känner man igen det som blödande tandkött.

Hur kan jag förbereda mig för ett besök för akut tandvård?

Inga större förberedelser krävs, vi tar hand om dig och dina problem när du besöker oss. Se bara till att inte vänta för länge med dina akuta besvär. Vi finns här för dig.

Vad kan jag förvänta mig under ett besök för akut tandvård?

Under ett besök för akut tandvård kommer din tandläkare att bedöma ditt tillstånd, lindra smärta och utföra nödvändiga behandlingar för att återställa din tandhälsa. I de fall det behövs återkommande besök bokas då tider in och du blir informerad om kostnad och hur lång behandlingen kommer att ta att slutföra.

Vilka typer av problem kan behandlas med akut tandvård?

Akut tandvård kan behandla problem som tandvärk, tandkänslighet, skadade tänder, avslagna tänder och tandinfektioner. Boka en tid så ser vi vad vi kan göra för dig på akutbesöket. I vissa fall krävs det återkommande besök och då får du den informationen vid akutbesöket.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård är snabb och omedelbar vård för akuta tandproblem som tandvärk, skador som frakturer eller tandförlust. Hos oss får du tid inom 1-2 dagar och vi har oftast alltid tid samma dag för akuta besvär. Boka tid online eller ring oss för att boka tid.

Vilka frågor bör jag diskutera med min tandläkare innan jag väljer skalfasader?

Det är viktigt att diskutera förväntningar, bekymmer och eventuella frågor med din tandläkare för att avgöra om skalfasader är det rätta valet för dig.

Är alla lämpliga patienter för skalfasader?

Nej, personer med allvarliga tandproblem eller tandgnissling kan behöva andra tandvårdsalternativ innan man gör skalfasader. Vissa patienter behöver kronor och broar istället för skalfasader. Det estetiska resultatet blir lika vackert men underarbetet är det som skiljer sig åt. Boka en tid så berättar vi vad som passar dig bäst.

Behöver man borsta skalfasader som vanliga tänder?

Ja, skalfasader kräver regelbunden underhåll och följsamhet med god munhygien för att hålla dem i gott skick. Tar man inte hand om sina tänder finns risk att man får karies i tanden som skalfasaden sitter fast mot.

Kan jag uppleva känslighet efter att ha fått skalfasader?

Väldigt sällan kan det hända att vissa patienter kan uppleva ökad känslighet för varma, kalla eller söta livsmedel efter behandlingen. Men de flesta patienter upplever det motsatta, att känsligheten minskat efter behandling med skalfasader.

Kan skalfasader bli skadade?

Ja, skalfasader kan spricka eller lossna vid trauma eller överdriven kraftpåverkan.

Finns det några nackdelar med skalfasader?

Ja, en nackdel är att en liten del av den naturliga tandsubstansen ibland tas bort för att skapa plats för de nya skalfasaderna. Det rör sig om 0,2-0,3mm man slipar på tänderna oftast. Man kan även utföra skalfasader utan slipning, då slipar man ingen tandsubstans och skalfasaderna cementeras fast över de befintliga tänderna.

Är det vanligt att tandimplantatet inte läker in i benet?

Nej, det är inte vanligt. Det viktiga du kan göra som patient är att söka dig till en tandläkarklinik som utför tandimplantat med beprövad erfarenhet. Vi är störst i Värmland när det gäller privattandvård och utför tandimplantat operationer på en daglig basis. Vi har den modernaste och senaste tekniken för att kunna utföra patientsäkra behandlingar hos oss i Karlstad och Kristinehamn.

Minska risken för komplikationer med tandimplantat? 

Det absolut viktigaste är att välja en mottagning och vårdgivare med god erfarenhet och kompetens. Jämför inte bara pris på behandlingar, kvalité kostar och det finns bättre och sämre implantatprodukter på marknaden. Hos oss använder vi bara bästa kvalitén med beprövad erfarenhet och där det finns mycket forskning bakom produkterna.

Kan tandimplantat skada närliggande nerver eller vävnader? 

Detta är väldigt ovanligt men möjligt. Hos oss använder vi den senaste metoden och tekniken för att kunna erbjuda dig som patient den säkraste implantatbehandlingen på marknaden. Vi har extremt goda prognoser på våra behandlingar och vi 3D planerar våra implantatbehandlingar för att du ska få så patientsäker implantatbehandling som möjligt.

Hur vanliga är infektioner efter tandimplantat? 

Infektioner är relativt sällsynta men kan inträffa även på tandimplantat. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att minimera risken. Du får alltid post-operativ information efter tandimplantat-operation för att du ska veta hela processen när du är patient hos oss. Vi har implantatspecialister på kliniken och har därför än väldigt god prognos på våra tandimplantat behandlingar.

Kan rökning påverka läkningsprocessen efter tandimplantat?

Ja, rökning kan öka risken för komplikationer och försena läkningsprocessen. Dock är rökning ingen kontraindikation för behandling. Det är viktigt att man kommer på efterkontroller och profylaxbesök för att bevara prognosen på sina tandimplantat.

Finns det några risker med tandimplantat?

Ja, som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker, inklusive infektioner och komplikationer med benintegrationen, ibland läker inte implantat in och därför är det viktigt att du vänder dig till en tandläkarklinik med stor erfarenhet av tandimplantat.

Är tandbryggor täckta av tandvårdsförsäkringar?

Det kan variera beroende på din specifika tandvårdsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få mer information om täckning för tandbryggor och eventuella ersättningsalternativ. Vi är däremot kopplade till försäkringskassans högkostnadsskydd som gör att priset på din tandbrygga blir betydligt billigare. Kontakta oss så berättar vi mer och ger dig ett kostnadsförslag utan att du binder dig till någon behandling.

Betalningsalternativ för tandbrygga?

Ja, vi erbjuder olika betalningsalternativ för att göra tandbryggan mer överkomlig för våra patienter. Kontakta oss för att diskutera vilka alternativ som är tillgängliga för dig och din situation.

Kan jag få pris på tandbrygga?

Absolut! Din tandläkare kommer att ge dig en tydlig uppskattning av kostnaden för tandbryggan innan behandlingen påbörjas. Vi strävar efter att vara transparenta när det gäller priser och eventuella tilläggskostnader. Priset på en tandbrygga börjar från 15 000 kronor. Priser varierar beroende på hur många tänder som ska ersättas med bryggan och vad för material man använder.

Finns det olika typer av tandbryggor och påverkar det priset?

Ja, det finns olika typer av tandbryggor i olika material. Priset kan variera beroende på vilken typ av tandbrygga som passar bäst för ditt behov.

Vad påverkar priset på en tandbrygga?

Priset påverkas av faktorer som antalet tänder som behöver ersättas, materialet som används för bryggan och eventuella extra behandlingar som krävs innan tandbryggan kan sättas in.

Vad är fördelarna med skalfasader utan slipning jämfört med traditionella skalfasader?

Fördelarna inkluderar bevarandet av den naturliga tandsubstansen, minimal eller ingen risk för tandkänslighet samt en mindre invasiv behandlingsmetod. Det ger också möjlighet till återställning av utseendet med mindre ingrepp.

Hur lång tid tar det att få skalfasader utan slipning?

Processen för att applicera skalfasader utan slipning kan vanligtvis utföras på ett fåtal besök hos tandläkaren, beroende på antalet tänder som ska behandlas och andra individuella faktorer. Vanligtvis tar en fullständig behandling ungefär 1 månad för att färdigställa.

Kan alla få skalfasader utan slipning?

Inte alla patienter är lämpliga kandidater för skalfasader utan slipning. Det beror på individuella tandförhållanden och estetiska mål. En noggrann bedömning av en tandläkare krävs för att avgöra om det är rätt alternativ för dig.

Är skalfasader utan slipning lika hållbara som de med slipning?

Skalfasader utan slipning kan vara lika hållbara som de med slipning, men det beror på flera faktorer inklusive den individuella tandstrukturen och hur väl de underhålls. Generellt sett kan de ge långvariga estetiska resultat.

Vad är skillnaden mellan skalfasader med och utan slipning?

Skillnaden ligger i förberedelsen av tanden. Vid skalfasader utan slipning behövs ingen slipning av den naturliga tandsubstansen, vilket gör det till en mer bevarande alternativ för att förbättra utseendet på tänderna.

Vad kostar en snarkskena?

En bettskena för snarkningar hos tandläkaren eller snarkskena kostar mer än en vanlig bettskena. Priset för en snarkskena hos tandläkaren hamnar fr. 3500 kronor.

Hur fungerar bettskenor mot snarkning?

Bettskenor för snarkning är tillverkade på ett sätt att de trycker fram underkäken för att öppna upp luftrören. Detta gör att man inte snarkar och gör att man kan andas bättre under nätterna.

Funkar bettskenor för snarkning?

Ja, bettskenor för snarkning fungerar väldigt bra. De kräver något bättre precision vid avtryckstagningen och det är viktigt att du går till någon som kan 3D-scanna dina tänder och få ett så exakt avtryck som möjligt. Boka en tid för konsultation så berättar vi mer.

Är det svårt att få en bettskena?

Behandlingsstegen för att få en bettskena hos tandläkaren är relativt enkla. Du får komma till oss och utvärdera dina tänder, käkleder och käkmuskulatur. Efter att vi har bestämt oss för att tillverka en bettskena behöver vi 3D-scanna dina tänder för att ta ett digitalt avtryck. Därefter skickar vi det till vårat eget laboratorium som tillverkar din bettskena. Därefter får du komma på ett andra besök där vi lämnar ut bettskenan hos tandläkaren och gör någon justering ifall det skulle behövas.

Gör det ont att få en bettskena?

När man får sin bettskena utlämnad kan den i början spänna något extra. Detta är normalt och det spänner oftast varje kväll innan man ska lägga sig. På morgonen kan tänderna känna sig något känsliga men det släpper efter ca. 20-30 minuter efter att man vaknat. Detta är normalt. Skulle däremot det uppstå kraftig värk i tänderna som kvarstår kan bettskenan behöva justeras hos din tandläkare och då är det viktigt att du söker dig till din tandläkare.

Vad kostar en bettskena hos tandläkaren?

Kostnaden på en bettskena beror på hur mycket du har i högkostnadsskydd från försäkringskassan och hur mycket sparad allmänt tandvårdsbidrag du har sparat. Priset på en bettskena ligger fr.2700:-

När ska jag använda min bettskena?

Oftast ordinerar vi att man använder din bettskena under natten. Då de flesta pressar och gnisslar tänderna under nattetid. I särskilda fall kan de även användas under dagtid om man kanske jobbar vid datorn eller sitter i soffan. Bettskenan ska alltid plockas ut när man ska äta eller dricka något annat än vatten.

Akut Tandvård i Kristinehamn

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Kristinehamn har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 0550 - 57 57 50. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Vad händer om jag glömmer att avboka?

Vi debiterar alltid patienter en uteblivande avgift om man inte avbokar sin tid 24h innan besöket. Uteblivande avgifter 30min – 550kr, 60min – 1000kr, 90min - 1500

Är ni kopplade till försäkringskassan?

Vi är kopplade till det statliga tandvårdsstödet, läs mer om tandvårdsstödet här

Tar ni emot nya patienter och hur lång kö är det att komma in?

Vi har för närvarande möjlighet att ta emot nya patienter som kan få tid under samma vecka/månad

Vad är en bro?

Tandbroar används för att fylla ut gapet mellan saknade tänder. De består av två brostöd med hängande porslinskrona emellan. Dessa broar förankras på dina naturliga tänder eller implantat för att ge stöd och förhindra att dina andra tänder blir sneda. Tandbroar är vanligtvis tillverkade av Zirkonium som är det starkaste materialvalet. På Tandcentrum erbjuder vi skräddarsydda tandbroar för att möta dina specifika behov. Våra tandbroar återställer inte bara din normala tuggfunktion och ditt leende, utan de förhindrar också att dina andra tänder blir sneda.

Hur ska jag ta hand om mina tandkronor och broar?

Tandkronor är utformade för att hålla länge, rätt vård och underhåll är avgörande för att säkerställa deras livslängd. Här är några tips för att hjälpa dig ta hand om dina tandkronor: Först och främst, se till att borsta och använda tandtråd regelbundet, åtminstone två gånger om dagen, för att upprätthålla god munhygien. Detta är avgörande för att förhindra uppkomsten av plack och tandsten som kan skada dina naturliga tänder och tandkronor. Undvik att bita på hårda föremål som isbitar eller hårt godis och använd inte dina tänder för att öppna föremål. Att göra det kan skada dina kronor och naturliga tänder. Regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring och kontroller är också viktiga. Din tandläkare kommer att undersöka skicket på dina tandkronor och se till att det inte uppstått några komplikationer. Vid behov kommer det planeras rengöring av dina tänder och ta bort eventuell plack eller tandsten. Genom att följa dessa tips och praktisera god munhygien kan du vara säker på att dina tandkronor håller i många år framöver.

Vad kostar en krona eller bro?

Din tandläkare kommer att fastställa kostnaden för tandkronor baserat på din tandhälsa och det övergripande behovet av behandlingar. Den exakta kostnaden kommer att ges till dig under din konsultation.

Vad är en Zirkonia Krona?

En Zirkonia krona är en typ av tandkrona som har blivit alltmer populär bland patienter. Denna typ av krona är tillverkad av zirkonium, ett silikatmineral som är känt för sin hållbarhet och styrka. Zirkonium Kronor är ett utmärkt val för många patienter eftersom de liknar naturliga tänder både i färg och struktur. Jämfört med traditionella porslinskronor är zirkonia kronor lättformade och starkare material. Dessutom används zirkonium inom olika medicinska tillämpningar utanför tandvården, som till exempel i höft-, finger- eller öronoperationer. Dessa kronor är ett bra alternativ för dem som söker en långvarig och naturligt utseende lösning för skadade eller saknade tänder.

Hur länge håller en krona?

Dentala kronor kan hålla länge med rätt skötsel och god munhygien. Faktum är att de är utformade för att hålla livet ut! Dock finns det flera faktorer som kan påverka kronans livslängd. Om den underliggande tanden blir angripen av karies kan kronan bli lös eller lossna och behöva bytas ut. Dessutom kan vanor som att gnissla eller bita på naglarna eller tugga på hårda föremål också skada kronan. För att säkerställa så lång livslängd som möjligt för din tandkrona är det viktigt att ha god munhygien, inklusive regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. I vissa fall är det även rekommenderat med en bettskena. Dessutom är det viktigt att boka regelbundna kontroller hos tandläkaren för att övervaka hälsan hos den underliggande tanden och passformen på kronan. Genom att ta hand om din tandkrona och upprätthålla god munhygien kan du njuta av ett vackert och hälsosamt leende under många år.

Hur tar jag hand om min rotfyllda tand?

Efter din rotbehandling är det bäst att äta mjuk mat som inte kräver mycket tuggning. Du bör också undvika mat som är för hård, för varm eller för kall under en tid. Vissa patienter kan känna känslighet eller svullnad efter behandlingen. Om det händer kommer din tandläkare att ordinera lämplig medicinering. Se till att boka en uppföljningsundersökning och hålla en god munhygien, inklusive regelbunden borstning, användning av tandtråd och tandläkarbesök.

Vad händer om jag inte rotbehandlar en tand som behöver rotbehandling?

Att lämna en tand som behöver rotbehandling obehandlad kan leda till allvarliga infektioner. En obehandlad infektion är mer benägen att sprida sig till andra delar av munnen, vilket kan äventyra din allmänna hälsa. I sällsynta fall kan det till och med leda till livshotande komplikationer.

Behöver jag rotbehandling även om min tand inte gör ont?

Rotbehandling är nödvändig för att behandla infektionen som kan finnas i tanden, även om smärtan försvinner med tiden eller antibiotika. Även om vissa patienter kanske inte känner smärta efter att ha tagit antibiotika är infektionen fortfarande närvarande. Rotbehandlingen är utformad för att desinficera insidan av tanden och stoppa spridningen av infektionen.

Är det smärtsamt efter min rotbehandling?

Efter en rotbehandling kan din tand vara känslig, särskilt om tanden tidigare var smärtsam eller infekterad. Denna känslighet kan vara kvar under de första dagarna efter behandlingen. Din tandläkare kan rekommendera att du tar smärtstillande medicin för att förebygga obehag.

Vad är fördelen med användningen av mikroskop för rotbehandlingen?

Mikroskop är en teknologi som används vid rotbehandlingar och möjliggör en mera exakt behandling. Mikroskopet ger upp till 30 gångers förstoring, vilket gör att vi kan se områden i kanalen som normalt inte skulle vara synliga. Detta resulterar i bättre resultat och framgångsrikare behandlingar.

Kan alla tänder behandlas med en rotbehandling?

Rotbehandling kan utföras på de flesta tänder. Men i vissa fall kan en tand inte räddas på grund av: Allvarlig rotfraktur Oåtkomliga rotkanaler Otillräckligt stöd av ben för tanden Omfattande skada som gör rekonstruktion omöjlig

Hur många besök krävs för min rotbehandling?

Rotbehandlingar kan vanligtvis utföras på ett enda besök, men i fall där infektionen är ihållande kan det krävas två eller tre besök. Under det första besöket kommer tandläkaren att bedöma fallet och ta bort den infekterade pulpan från tanden. Tanden medicineras sedan och behandlingen avslutas vid framtida besök.

Är rotbehandling smärtsamt?

Rotbehandling är en längre behandling där obehag kan upplevas, men det är i stort sett en smärtfri upplevelse. På Tandcentrum ser vi till att du känner dig bekväm och upplever minimalt obehag under ingreppet.

Vad kostar en rotbehandling?

Kostnaden för en rotbehandling beror på allvaret i fallet, tanden som behöver behandlas och eventuella ytterligare behandlingar som krävs. Det är vanligtvis billigare att rädda din naturliga tand genom en rotbehandling än att dra ut den och ersätta den med ett implantat eller en porslinsbro.

Vad finns det för rekommendationer efter min tandborttagning?

Efter din tandborttagning behöver du ge dig själv extra omsorg för att återhämta dig snabbare. Här är några tips du bör ta hänsyn till: Blödning eller svullnad förväntas efter ingreppet. Bit ihop på kompressen som din tandläkare har gett dig i ca 30 minuter tills blödningen stoppar. Begränsa ditt pratande, ätande eller drickande, särskilt under de första 2 timmarna efter borttagningen. För att lindra smärtan när bedövningen släpper, ta smärtstillande eller andra läkemedel som ordinerats av din tandläkare. Kylpackningar kan också appliceras för att lugna det smärtsamma området. När du börjar äta, börja med mjuk mat som inte kräver mycket tuggande. Använd inte sugrör, rök, spotta eller någon handling som kräver kraft i munnen. När du borstar tänderna, undvik såret. Om du har genomgått kirurgisk tandborttagning, får du inte borsta eller skölja tänderna på 12 timmar. Begränsa ansträngande fysisk aktivitet i 24 timmar efter borttagningen. Kontakta din tandläkare om det uppstår återkommande smärta, feber eller svullnad.

Vad kostar det att ta bort min tand?

Kostnaden för tandborttagning kan variera beroende på komplexiteten i ingreppet och den specifika tanden som ska tas bort. Typen av borttagning som krävs, antingen enkel eller kirurgisk, kan också påverka kostnaden. Dessutom kan faktorer som behovet av generell sedering och andra specialbehandlingar påverka det övergripande priset. På Tandcentrum erbjuder vi transparent och konkurrenskraftig prissättning för våra tandvårdsbehandlingar, inklusive tandborttagning. Vi strävar efter att göra våra tjänster tillgängliga för alla, och vi kan diskutera den beräknade kostnaden för din tandborttagning under din konsultation. Vårt erfarna och professionella team är engagerade i att säkerställa din komfort och säkerhet under hela processen, så att du kan vara trygg med att du får den bästa vården.

Hur lång tid tar det att läka efter tandborttagningen?

Efter en tandborttagning tar läkningsprocessen vanligtvis en till två veckor. Under denna tid kommer nytt ben och tandkött att växa in i det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. Du kan uppleva viss obehag och svullnad under de första dagarna, men detta kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att säkerställa korrekt läkning. Du bör undvika att röka eller dricka varma drycker under de första dagarna efter borttagningen. Du bör också äta mjuk mat och undvika hård eller knaprig mat tills området har läkt helt. När läkningen är klar kan dina kvarvarande tänder flytta sig på grund av det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. För att förebygga detta kan din tandläkare rekommendera att ersätta den saknade tanden med ett implantat eller en fast bro för att hålla din tuggfunktion i balans.

Vad kan jag förvänta mig vid en tandborttagning?

Tandborttagning inleds vanligtvis med att din tandläkare administrerar lokalbedövning för att bedöva området runt den tand som ska dras ut. Om borttagningen är kirurgisk, vilket innebär att viss tandkött eller ben måste avlägsnas för att dra ut den skadade tanden, kan det ta längre tid än en vanlig borttagning. I vissa fall kan generell sedering med Midazolam användas. När tanden är borttagen kommer en kompress att placeras på området för att stoppa blödningen. I vissa fall kan självupplösande stygn användas för att stänga såret. Du kan uppleva viss obehag eller smärta efter ingreppet, vilket kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens hänvisningar för att säkerställa korrekt läkning och förebygga komplikationer. Sammanfattningsvis är tandborttagning en vanlig och vanligtvis enkel procedur med fokus på att minimera smärta och säkerställa patientens komfort. Din tandläkare kommer att ge detaljerade instruktioner om vad du kan förvänta dig före, under och efter ingreppet, samt tips för att hantera eventuell smärta eller obehag.

Vad kostar tandblekning och hur går det till?

Priset för tandblekning varierar beroende på metod. Det bästa är att kontakta oss för att få prisuppgifter och för att få mer information om hur behandlingen går till.

Hur behåller jag tänderna vita efter tandblekningen?

Efter att ha uppnått ditt eftertraktade vita leende måste du ta hand om det för att behålla samma nyans. Daglig tandborstning och användning av tandtråd är viktigt för att hålla tänderna fria från fläckar. Om du måste dricka kaffe, te eller någon färgad dryck, så hjälper det att du omedelbart sköljer tänderna med vatten. Besök hos tandläkaren bör ske var 12:e månad för rengöring och kontroll av din tandhygienist eller tandläkare.

Hur länge håller resultatet från tandblekningen?

Med ordentlig munhygien och en disciplinerad livsstil kan resultatet av tandblekningen hålla upp till ett år! Men om du röker eller älskar att dricka kaffe kan din tandläkare rekommendera dig att genomföra vissa kompletterande behandlingar för att behålla den ljusa färgen på ditt leende.

Är ilningar normalt efter tandblekning?

Det är normalt att uppleva överkänslighet 24 timmar efter tandblekningen. För att lindra obehaget kan smärtstillande mediciner rekommenderas vid behov. Obehaget bör avta efter en eller två dagar.

Varför behövs det en konsultation innan vi bokar tandblekning?

Professionell tandvårdspersonal kan ge dig en korrekt utvärdering baserat på ditt tand- och tandköttstillstånd. Genom att dela information med vår tandhygienist om dina vanor och livsstil kan vi också anpassa tandblekningsprogrammet så att det passar dig bäst. Du kommer också att undersökas för eventuell tandkänslighet för att säkerställa att din behandling inte orsakar obehag och komplikationer.

Varför är det viktigt med rengöring av tänderna hos en tandhygienist?

Att regelbundet rengöra tänderna är viktigt för att bibehålla god munhälsa. Utan rengöring kan plack och tandsten byggas upp och orsaka problem som karies, tandköttsproblem, dålig andedräkt och tandlossning. Regelbunden rengöring hjälper till att hålla ditt leende friskt och fräscht

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Vad kostar Hollywood smile-behandling?

Kostnaden för att få tandfasader varierar beroende på flera faktorer, som vilken typ av fasader, antalet fasader man önskar och hur enkelt eller komplicerat fallet är samt eventuella övriga tandvårdsbehov.

Hur tar jag hand om mitt nya leende med fasader/kronor?

Eftersom fasader är tillverkade av starkt material som liknar naturliga tänder kan de hålla i 15 till 20 år. Men porslin kan lossna eller gå sönder om de inte vårdas ordentligt eller vid trauma. Bra munhygien, såsom korrekt tandborstning och användning av tandtråd, bör alltid vara en del av din dagliga rutin. Annars kan karies bildas under eller runt fasaderna och de underliggande tänderna. Undvik vanor som kan skada dina fasader, som att gnissla eller pressa tänderna, bita på naglar eller pennor. Om porslinsfasader går sönder kan de inte repareras, så förebyggande eftervård är viktigt, som exempelvis en bettskena vid behov och tandhygienistbesök. Det som är bra med fasader är att risken för att de ska fläckas av mat eller dryck är mindre jämfört med naturliga tänder och därmed kan du behålla ditt perfekta leende genom åren. Du bör också regelbundet besöka din tandläkare och tandhygienist för att hålla ditt leende snyggt och välunderhållet.