Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård i Kristinehamn

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Kristinehamn har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 0550 - 57 57 50. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Vad händer om jag glömmer att avboka?

Vi debiterar alltid patienter en uteblivande avgift om man inte avbokar sin tid 24h innan besöket. Uteblivande avgifter 30min – 550kr, 60min – 1000kr, 90min - 1500

Är ni kopplade till försäkringskassan?

Vi är kopplade till det statliga tandvårdsstödet, läs mer om tandvårdsstödet här

Tar ni emot nya patienter och hur lång kö är det att komma in?

Vi har för närvarande möjlighet att ta emot nya patienter som kan få tid under samma vecka/månad

Vad är en bro?

Tandbroar används för att fylla ut gapet mellan saknade tänder. De består av två brostöd med hängande porslinskrona emellan. Dessa broar förankras på dina naturliga tänder eller implantat för att ge stöd och förhindra att dina andra tänder blir sneda. Tandbroar är vanligtvis tillverkade av Zirkonium som är det starkaste materialvalet. På Tandcentrum erbjuder vi skräddarsydda tandbroar för att möta dina specifika behov. Våra tandbroar återställer inte bara din normala tuggfunktion och ditt leende, utan de förhindrar också att dina andra tänder blir sneda.

Hur ska jag ta hand om mina tandkronor och broar?

Tandkronor är utformade för att hålla länge, rätt vård och underhåll är avgörande för att säkerställa deras livslängd. Här är några tips för att hjälpa dig ta hand om dina tandkronor: Först och främst, se till att borsta och använda tandtråd regelbundet, åtminstone två gånger om dagen, för att upprätthålla god munhygien. Detta är avgörande för att förhindra uppkomsten av plack och tandsten som kan skada dina naturliga tänder och tandkronor. Undvik att bita på hårda föremål som isbitar eller hårt godis och använd inte dina tänder för att öppna föremål. Att göra det kan skada dina kronor och naturliga tänder. Regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring och kontroller är också viktiga. Din tandläkare kommer att undersöka skicket på dina tandkronor och se till att det inte uppstått några komplikationer. Vid behov kommer det planeras rengöring av dina tänder och ta bort eventuell plack eller tandsten. Genom att följa dessa tips och praktisera god munhygien kan du vara säker på att dina tandkronor håller i många år framöver.

Vad kostar en krona eller bro?

Din tandläkare kommer att fastställa kostnaden för tandkronor baserat på din tandhälsa och det övergripande behovet av behandlingar. Den exakta kostnaden kommer att ges till dig under din konsultation.

Vad är en Zirkonia Krona?

En Zirkonia krona är en typ av tandkrona som har blivit alltmer populär bland patienter. Denna typ av krona är tillverkad av zirkonium, ett silikatmineral som är känt för sin hållbarhet och styrka. Zirkonium Kronor är ett utmärkt val för många patienter eftersom de liknar naturliga tänder både i färg och struktur. Jämfört med traditionella porslinskronor är zirkonia kronor lättformade och starkare material. Dessutom används zirkonium inom olika medicinska tillämpningar utanför tandvården, som till exempel i höft-, finger- eller öronoperationer. Dessa kronor är ett bra alternativ för dem som söker en långvarig och naturligt utseende lösning för skadade eller saknade tänder.

Hur länge håller en krona?

Dentala kronor kan hålla länge med rätt skötsel och god munhygien. Faktum är att de är utformade för att hålla livet ut! Dock finns det flera faktorer som kan påverka kronans livslängd. Om den underliggande tanden blir angripen av karies kan kronan bli lös eller lossna och behöva bytas ut. Dessutom kan vanor som att gnissla eller bita på naglarna eller tugga på hårda föremål också skada kronan. För att säkerställa så lång livslängd som möjligt för din tandkrona är det viktigt att ha god munhygien, inklusive regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. I vissa fall är det även rekommenderat med en bettskena. Dessutom är det viktigt att boka regelbundna kontroller hos tandläkaren för att övervaka hälsan hos den underliggande tanden och passformen på kronan. Genom att ta hand om din tandkrona och upprätthålla god munhygien kan du njuta av ett vackert och hälsosamt leende under många år.

Hur tar jag hand om min rotfyllda tand?

Efter din rotbehandling är det bäst att äta mjuk mat som inte kräver mycket tuggning. Du bör också undvika mat som är för hård, för varm eller för kall under en tid. Vissa patienter kan känna känslighet eller svullnad efter behandlingen. Om det händer kommer din tandläkare att ordinera lämplig medicinering. Se till att boka en uppföljningsundersökning och hålla en god munhygien, inklusive regelbunden borstning, användning av tandtråd och tandläkarbesök.

Vad händer om jag inte rotbehandlar en tand som behöver rotbehandling?

Att lämna en tand som behöver rotbehandling obehandlad kan leda till allvarliga infektioner. En obehandlad infektion är mer benägen att sprida sig till andra delar av munnen, vilket kan äventyra din allmänna hälsa. I sällsynta fall kan det till och med leda till livshotande komplikationer.

Behöver jag rotbehandling även om min tand inte gör ont?

Rotbehandling är nödvändig för att behandla infektionen som kan finnas i tanden, även om smärtan försvinner med tiden eller antibiotika. Även om vissa patienter kanske inte känner smärta efter att ha tagit antibiotika är infektionen fortfarande närvarande. Rotbehandlingen är utformad för att desinficera insidan av tanden och stoppa spridningen av infektionen.

Är det smärtsamt efter min rotbehandling?

Efter en rotbehandling kan din tand vara känslig, särskilt om tanden tidigare var smärtsam eller infekterad. Denna känslighet kan vara kvar under de första dagarna efter behandlingen. Din tandläkare kan rekommendera att du tar smärtstillande medicin för att förebygga obehag.

Vad är fördelen med användningen av mikroskop för rotbehandlingen?

Mikroskop är en teknologi som används vid rotbehandlingar och möjliggör en mera exakt behandling. Mikroskopet ger upp till 30 gångers förstoring, vilket gör att vi kan se områden i kanalen som normalt inte skulle vara synliga. Detta resulterar i bättre resultat och framgångsrikare behandlingar.

Kan alla tänder behandlas med en rotbehandling?

Rotbehandling kan utföras på de flesta tänder. Men i vissa fall kan en tand inte räddas på grund av: Allvarlig rotfraktur Oåtkomliga rotkanaler Otillräckligt stöd av ben för tanden Omfattande skada som gör rekonstruktion omöjlig

Hur många besök krävs för min rotbehandling?

Rotbehandlingar kan vanligtvis utföras på ett enda besök, men i fall där infektionen är ihållande kan det krävas två eller tre besök. Under det första besöket kommer tandläkaren att bedöma fallet och ta bort den infekterade pulpan från tanden. Tanden medicineras sedan och behandlingen avslutas vid framtida besök.

Är rotbehandling smärtsamt?

Rotbehandling är en längre behandling där obehag kan upplevas, men det är i stort sett en smärtfri upplevelse. På Tandcentrum ser vi till att du känner dig bekväm och upplever minimalt obehag under ingreppet.

Vad kostar en rotbehandling?

Kostnaden för en rotbehandling beror på allvaret i fallet, tanden som behöver behandlas och eventuella ytterligare behandlingar som krävs. Det är vanligtvis billigare att rädda din naturliga tand genom en rotbehandling än att dra ut den och ersätta den med ett implantat eller en porslinsbro.

Vad finns det för rekommendationer efter min tandborttagning?

Efter din tandborttagning behöver du ge dig själv extra omsorg för att återhämta dig snabbare. Här är några tips du bör ta hänsyn till: Blödning eller svullnad förväntas efter ingreppet. Bit ihop på kompressen som din tandläkare har gett dig i ca 30 minuter tills blödningen stoppar. Begränsa ditt pratande, ätande eller drickande, särskilt under de första 2 timmarna efter borttagningen. För att lindra smärtan när bedövningen släpper, ta smärtstillande eller andra läkemedel som ordinerats av din tandläkare. Kylpackningar kan också appliceras för att lugna det smärtsamma området. När du börjar äta, börja med mjuk mat som inte kräver mycket tuggande. Använd inte sugrör, rök, spotta eller någon handling som kräver kraft i munnen. När du borstar tänderna, undvik såret. Om du har genomgått kirurgisk tandborttagning, får du inte borsta eller skölja tänderna på 12 timmar. Begränsa ansträngande fysisk aktivitet i 24 timmar efter borttagningen. Kontakta din tandläkare om det uppstår återkommande smärta, feber eller svullnad.

Vad kostar det att ta bort min tand?

Kostnaden för tandborttagning kan variera beroende på komplexiteten i ingreppet och den specifika tanden som ska tas bort. Typen av borttagning som krävs, antingen enkel eller kirurgisk, kan också påverka kostnaden. Dessutom kan faktorer som behovet av generell sedering och andra specialbehandlingar påverka det övergripande priset. På Tandcentrum erbjuder vi transparent och konkurrenskraftig prissättning för våra tandvårdsbehandlingar, inklusive tandborttagning. Vi strävar efter att göra våra tjänster tillgängliga för alla, och vi kan diskutera den beräknade kostnaden för din tandborttagning under din konsultation. Vårt erfarna och professionella team är engagerade i att säkerställa din komfort och säkerhet under hela processen, så att du kan vara trygg med att du får den bästa vården.

Hur lång tid tar det att läka efter tandborttagningen?

Efter en tandborttagning tar läkningsprocessen vanligtvis en till två veckor. Under denna tid kommer nytt ben och tandkött att växa in i det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. Du kan uppleva viss obehag och svullnad under de första dagarna, men detta kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att säkerställa korrekt läkning. Du bör undvika att röka eller dricka varma drycker under de första dagarna efter borttagningen. Du bör också äta mjuk mat och undvika hård eller knaprig mat tills området har läkt helt. När läkningen är klar kan dina kvarvarande tänder flytta sig på grund av det utrymme som lämnats av den borttagna tanden. För att förebygga detta kan din tandläkare rekommendera att ersätta den saknade tanden med ett implantat eller en fast bro för att hålla din tuggfunktion i balans.

Vad kan jag förvänta mig vid en tandborttagning?

Tandborttagning inleds vanligtvis med att din tandläkare administrerar lokalbedövning för att bedöva området runt den tand som ska dras ut. Om borttagningen är kirurgisk, vilket innebär att viss tandkött eller ben måste avlägsnas för att dra ut den skadade tanden, kan det ta längre tid än en vanlig borttagning. I vissa fall kan generell sedering med Midazolam användas. När tanden är borttagen kommer en kompress att placeras på området för att stoppa blödningen. I vissa fall kan självupplösande stygn användas för att stänga såret. Du kan uppleva viss obehag eller smärta efter ingreppet, vilket kan hanteras med smärtstillande. Det är viktigt att följa tandläkarens hänvisningar för att säkerställa korrekt läkning och förebygga komplikationer. Sammanfattningsvis är tandborttagning en vanlig och vanligtvis enkel procedur med fokus på att minimera smärta och säkerställa patientens komfort. Din tandläkare kommer att ge detaljerade instruktioner om vad du kan förvänta dig före, under och efter ingreppet, samt tips för att hantera eventuell smärta eller obehag.

Vad kostar tandblekning och hur går det till?

Priset för tandblekning varierar beroende på metod. Det bästa är att kontakta oss för att få prisuppgifter och för att få mer information om hur behandlingen går till.

Hur behåller jag tänderna vita efter tandblekningen?

Efter att ha uppnått ditt eftertraktade vita leende måste du ta hand om det för att behålla samma nyans. Daglig tandborstning och användning av tandtråd är viktigt för att hålla tänderna fria från fläckar. Om du måste dricka kaffe, te eller någon färgad dryck, så hjälper det att du omedelbart sköljer tänderna med vatten. Besök hos tandläkaren bör ske var 12:e månad för rengöring och kontroll av din tandhygienist eller tandläkare.

Hur länge håller resultatet från tandblekningen?

Med ordentlig munhygien och en disciplinerad livsstil kan resultatet av tandblekningen hålla upp till ett år! Men om du röker eller älskar att dricka kaffe kan din tandläkare rekommendera dig att genomföra vissa kompletterande behandlingar för att behålla den ljusa färgen på ditt leende.

Är ilningar normalt efter tandblekning?

Det är normalt att uppleva överkänslighet 24 timmar efter tandblekningen. För att lindra obehaget kan smärtstillande mediciner rekommenderas vid behov. Obehaget bör avta efter en eller två dagar.

Varför behövs det en konsultation innan vi bokar tandblekning?

Professionell tandvårdspersonal kan ge dig en korrekt utvärdering baserat på ditt tand- och tandköttstillstånd. Genom att dela information med vår tandhygienist om dina vanor och livsstil kan vi också anpassa tandblekningsprogrammet så att det passar dig bäst. Du kommer också att undersökas för eventuell tandkänslighet för att säkerställa att din behandling inte orsakar obehag och komplikationer.

Varför är det viktigt med rengöring av tänderna hos en tandhygienist?

Att regelbundet rengöra tänderna är viktigt för att bibehålla god munhälsa. Utan rengöring kan plack och tandsten byggas upp och orsaka problem som karies, tandköttsproblem, dålig andedräkt och tandlossning. Regelbunden rengöring hjälper till att hålla ditt leende friskt och fräscht

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Vad kostar Hollywood smile-behandling?

Kostnaden för att få tandfasader varierar beroende på flera faktorer, som vilken typ av fasader, antalet fasader man önskar och hur enkelt eller komplicerat fallet är samt eventuella övriga tandvårdsbehov.

Hur tar jag hand om mitt nya leende med fasader/kronor?

Eftersom fasader är tillverkade av starkt material som liknar naturliga tänder kan de hålla i 15 till 20 år. Men porslin kan lossna eller gå sönder om de inte vårdas ordentligt eller vid trauma. Bra munhygien, såsom korrekt tandborstning och användning av tandtråd, bör alltid vara en del av din dagliga rutin. Annars kan karies bildas under eller runt fasaderna och de underliggande tänderna. Undvik vanor som kan skada dina fasader, som att gnissla eller pressa tänderna, bita på naglar eller pennor. Om porslinsfasader går sönder kan de inte repareras, så förebyggande eftervård är viktigt, som exempelvis en bettskena vid behov och tandhygienistbesök. Det som är bra med fasader är att risken för att de ska fläckas av mat eller dryck är mindre jämfört med naturliga tänder och därmed kan du behålla ditt perfekta leende genom åren. Du bör också regelbundet besöka din tandläkare och tandhygienist för att hålla ditt leende snyggt och välunderhållet.

Är fasader det bästa estetiska alternativet för mig?

Den bästa kandidaten för en behandling med porslinsfasader är någon som vill förbättra utseendet på sitt leende. Om du undviker kameran eller inte känner dig tillräckligt självsäker i sociala sammanhang på grund av hur dina tänder ser ut kan fasader vara den bästa lösningen för dig. Våra professionella kosmetiska tandläkare kommer att bedöma ditt tillstånd under din första konsultation och utvärdera de möjliga behandlingsalternativen för ditt fall. Generellt sett är fasader en av de mest föredragna alternativen både för tandläkaren och patienten, eftersom ingreppet är minimalt invasivt. Behandlingar kan dock alltid variera från ett fall till ett annat. För dem med befintliga problem med munhälsan, som karies eller tandköttsproblem, kommer din tandläkare att rekommendera att du åtgärdar dessa problem först innan du genomgår kosmetisk behandling.

Vad kostar tandreglering med osynliga tandskenor?

Kostnaden för aligner-behandlingen varierar beroende på komplexiteten i ditt fall. Ju mer komplicerat ditt fall är, desto fler skenor och justeringar kan du behöva, och därmed blir kostnaden högre. Kontakta oss för att få exakta prisuppgifter och mer information efter en gratis konsultation med vår tandläkare.

Kan jag använda osynliga tandskenor om jag saknar en eller flera tänder?

Ja, det är möjligt. Din aligner-behandling kan anpassas för att antingen stänga gapet eller förbereda utrymmet för framtida protetiska behandlingar, som broar eller implantat. Du kan till och med välja att ha dina aligner-skenor belagda med ett tandfärgat material som döljer utrymmet efter den saknade tanden, medan resten av skenan förblir osynlig

Behöver jag använda en tandställning efter min behandling?

För att behålla den nya positionen på dina tänder efter aligner-behandlingen kommer du att rekommenderas att använda en retainer antingen under natten eller med fasta retainers. Dessa retainers hjälper till att hålla dina tänder i rätt position som uppnåtts genom behandlingen

Påverkar osynliga tandskenor min talförmåga?

Nej, aligner-skenorna är specialanpassade för att passa dina tänder perfekt och påverkar inte din talförmåga på något sätt.

Hur länge ska de osynliga skenorna bäras?

För att uppnå de bästa resultaten behöver du bära varje uppsättning Invisalign-skenor i 20-22 timmar per dag, vilket vanligtvis varar i två veckor (kan variera beroende på behandlingsplanen) innan du byter till nästa uppsättning. Du kan ta bort dina aligner-skenor när du äter, borstar tänderna eller använder tandtråd. Du kan dricka vatten medan du har på dig skenorna, men du behöver ta av dem när du dricker färgade drycker.

Vad kan jag förvänta mig på min bokade tid inför tandreglering?

Vi erbjuder alla patienter en gratis konsultation i början för att träffa tandläkaren och planera om tandreglering med osynliga skenor är lämpligt. Därefter: För att säkerställa framgången med din tandregleringsbehandling kommer din tandläkare att utvärdera dina tänder och tandkött och rekommendera eventuella nödvändiga inledande tandvårdsåtgärder, som rengöring eller utdragning. De kommer också att ta avtryck, röntgenbilder och foton av dina tänder, som kommer att delas med vår samarbetspartner för tandreglering. Under detta besök kommer din tandläkare att diskutera behandlingsplanen och kostnadsförslaget med dig.

Hur lång tid tar behandlingen med osynliga tandskenor?

Varaktigheten av din aligners-behandling beror på komplexiteten i ditt bettfel, vilket kan variera. Din tandläkare kan informera dig om hur lång tid din behandlingsplan kommer att ta, vilket kan variera från så lite som 6 månader till i genomsnitt 12-18 månader. Du kan dock börja se resultaten av aligners-behandlingen inom några veckor efter att du har börjat använda dina skenor.

Vad är fördelarna med osynlig tandskena över traditionell tandställning med metall?

Osynliga tandskenor erbjuder en nästintill osynlig lösning för dem som vill räta på sina tänder. De genomskinliga skenorna är perfekta för dem som vill flytta på tänderna utan att ha en traditionell tandställning med metall. Aligner-skenorna är avtagbara, vilket innebär att det inte finns några matrestriktioner eller behov av speciella tandborstar. Du kan borsta och använda tandtråd som vanligt och rengöra skenorna med en mjuk tandborste. Skenorna är specialanpassade för dina tänder och är utformade för att vara bekväma utan att orsaka irritation i kinderna och tandköttet. Aligners kan hjälpa dig att uppnå ditt önskade leende på kort tid.

Hur fungerar aligners?

Tandställningar och osynliga tandskenor är utformade för att räta sneda tänder och korrigera en felställd käke. Ortodontiska behandlingar fungerar genom att applicera ett mild och konstant tryck på tänderna under en tid, vilket gradvis flyttar dem till rätt position.Tänder är inte direkt kopplade till käkbenet, utan det är en flexibel hinna under tandköttet och omgiven av ben som förbinder dina tänder med käken. Denna hinna reagerar på tryck från ortodontiska behandlingar och gör att tänderna kan flyttas till önskad position.

Varför ska man behandla trångställda tänder och dåligt bett?

Ortodontiska behandlingar är viktiga för att bibehålla god mun- och tandhälsa, inte bara av kosmetiska skäl. Utan korrekt behandling av felställda tänder kan allvarligare problem uppstå med tiden, till exempel: Karies och tandlossning - Trångställda och sneda tänder är svårare att rengöra, vilket kan leda till ansamling av bakterier och tandproblem som karies och tandlossning. Felaktig käkutveckling - Felställda tänder kan påverka den korrekta utvecklingen av käken. En ojämn bitning kan påverka tuggning och tal, orsaka slitage på tandemaljen och leda till mer allvarliga käkproblem. Därför är det viktigt att behandla felställda tänder med ortodontiska behandlingar för att förebygga dessa problem och bibehålla god munhälsa.

Är aligners smärtsamt?

Du kan uppleva viss obehag eller ömhet i tänderna och tandköttet efter att ha fått tandställning. Detta bör dock avta inom några dagar. Justeringar kan orsaka viss obehag, men smärta är ovanligt.

Är jag för gammal för aligners?

Nej, det är aldrig för sent att få tandställning och korrigera bettet som vuxen. Dock kan det finnas vissa fördelar med att få tandställning i ung ålder. Under tonåren är käklinjen och vävnaderna fortfarande under utveckling, och tänderna svarar snabbare på tryck från ortodontiska behandlingar. Det kan ta längre tid för äldre patienter att se resultat. Vår tandvårdspersonal kan ge råd om den bästa behandlingsmetoden för just dig.

Vad kostar tandreglering?

Kostnaden för tandreglering varierar beroende på olika faktorer, som behandlingstid och bettfel. Det bästa är att boka en kostnadsfri konsultation med vår tandläkare för att få prisuppgifter

Hur länge behöver jag ha tandställning?

Behandlingstiden varierar beroende på graden av bettfel. Det kan variera från 6 till 24 månader.

Vad är Aligners/Osynlig Tandskena?

Tandställningar och osynliga tandskenor är utformade för att räta sneda tänder och korrigera en felställd käke. Ortodontiska behandlingar fungerar genom att applicera ett konstant och mild tryck på tänderna under en tid, vilket gradvis flyttar dem till rätt position. Tänder är inte direkt kopplade till käkbenet, utan det är en flexibel hinna under tandköttet och omgiven av ben som förbinder dina tänder med käken. Denna hinna reagerar på tryck från ortodontiska behandlingar och gör att tänderna kan flyttas till önskad position

Kan jag få hål i tänderna i implantaten?

Tandimplantat är tillverkat av titan och får därför inte hål. Dock krävs fortfarande ordentlig munvård för att förebygga infektioner som kan leda till tandköttsproblem. Det inkluderar regelbunden tandborstning, användning av tandtråd och regelbundna kontroller hos din tandläkare. Genom att ta hand om dina tandimplantat kan du bidra till deras långvarighet och förebygga potentiella problem i framtiden.

Kan jag arbeta efter implantatoperationen?

De flesta patienter kan återgå till arbete omedelbart efter implantatoperationen, eftersom eventuell obehagskänsla kan behandlas med ordinerade läkemedel. Kom bara ihåg att följa alla tandläkares instruktioner och undvik ansträngande aktiviteter på arbetsplatsen.

Vilken tandläkare / Vad är det för tandläkare som utför operationen?

Tandimplantatoperation är ett komplext ingrepp som kräver en hög nivå av expertis. På Tandcentrum har vi ett team av högt utbildad tandvårdspersonal som är specialiserade på tandimplantat.

Hur lång tid tar implantatoperationen?

Längden på implantatoperationen kan variera beroende på flera faktorer, som exempelvis: antalet implantat som ska sättas in, typen av implantat som används och allvaret i fallet. Innan din operation är det viktigt att prata med din tandläkare för att förstå vad som förväntas under ingreppet och hur lång tid det förmodligen kommer att ta. Detta kommer att hjälpa dig att ställa in dina förväntningar och se till att du är förberedd för processen.

Finns det en åldersgräns för implantatbehandling?

Tandimplantat är i allmänhet lämpliga för vuxna patienter i alla åldrar. Ålder är inte nödvändigtvis en begränsande faktor för implantatbehandling. På Tandcentrum är de flesta patienter välkomna att få tandimplantat så länge de har god allmän hälsa. Den ideala kandidaten för tandimplantatbehandling är dock någon som har slutat växa och har ett fullt utvecklad käkben.

Är implantat operationen smärtsam?

Ja, tandimplantatoperationen kan innebära viss obehagskänsla, men det tolereras vanligtvis väl av patienterna. På Tandcentrum strävar vi efter att säkerställa en smärtfri upplevelse för våra patienter under implantatoperationen. Vår specialistimplantolog använder lokalbedövning eller sedering för att bedöva behandlingsområdet, så du kommer inte känna någon smärta under ingreppet. Vi ordinerar också smärtstillande medicin efter operationen för att hantera eventuell obehag efteråt. Det är normalt att uppleva viss ömhet, svullnad eller blåmärken efter ingreppet. Dessa symtom brukar dock avta inom några dagar, och du kan återgå till din dagliga rutin. Om du oroar dig för smärta eller obehag under implantatoperationen, tveka inte att diskutera det med vårt tandläkarteam. Vi kommer att arbeta tillsammans med dig för att säkerställa en bekväm och stressfri upplevelse.

Hej! Undrar om ni har avbetalning på vård hos er?

Ja vi har avbetalningsmöjligheter på alla våra kliniker. Ta kontakt med din klinik så hjälper de dig vidare för att det ska bli så bra som möjligt för dig.

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.