Bettskena

Bettskenor används för att minska besvär så som snarkningar, andningsuppehåll, återkommande huvudvärk eller ömhet i käkarna.

Oavsett om du besväras av snarkningar och andningsuppehåll och är i behov av en bettskena, även kallad snarkskena, eller ofta har huvudvärk och upplever ömhet i käkarna och behöver en anpassad bettskena, hjälper vi på Tandcentrum dig med en lösning för att minska besvären.

Bettskena

Hur kan en bettskena hjälpa mot snarkningar?

Snarkningar orsakas som regel av en förträngning av luftvägarna i svalget bakom tungan. När luften vid inandning passerar förträngningen skapas vibrationer i svalgets mjukvävnader som ger snarkningsljudet.

För att få det absolut bästa resultatet är det viktigt att vi specialanpassar skenorna efter ditt bett och dina tänder. Våra tandläkare kommer ge dig instruktioner för hur du på bästa sätt använder din skenan och hur du sköter skenan samt din munhygien.

Vi rekommenderar att du besöker oss regelbundet för att vi ska kunna kontrollera skenan.

Hur vet jag att jag behöver en bettskena?

Om du besväras av snarkningar och andningsuppehåll under natten kan du behöva en snarkskena. Sök dig till din vårdcentral där du får beskriva dina besvär för en läkare. Hos läkaren får du gå igenom en nattlig andningsundersökning som ligger till grund för att sätta rätt diagnos. Det krävs en diagnos innan eventuell behandling som kan vara både snarkskena och andningsmask, så kallad CPAP.

Anpassad bettskena

Har du ofta huvudvärk eller känner du dig trött och öm i käkarna eller käklederna? Orsaken kan vara att du spänner käkarna, pressar eller gnisslar med tänderna. Ofta görs det omedvetet när man sover och då kan en individuellt anpassad bettskena hjälpa till att minska besvären.

När ska jag använda bettskenan?

De flesta blir ordinerade att använda sin bettskena under natten, men i vissa fall används den även under dagtid. Den plockas alltid ut när du ska äta, samt när du dricker annat än vatten.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer