Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Allt du behöver veta om bettskena

Bettskenor mot snarkningar, andningsuppehåll, återkommande huvudvärk eller ömhet i käkarna.

Vad är en bettskena?

En bettskena är ett tandskydd som täcker dina tänder. Tandläkare rekommenderar dem av flera olika skäl och det finns många olika typer. Det finns bettskenor för dagtid och för nattid, bettskenor mot snarkningar, bettskenor mot huvudvärk. Både barn och vuxna kan ha nytta av bettskenor.

De flesta bettskenor passar över dina övre tänder. I vissa fall kan din tandläkare rekommendera en tandskydd för dina nedre tänder också.

Därför behöver du en bettskena

Vi rekommenderar munskydd av många olika skäl. Du kan behöva en om du:

 • Gnisslar eller biter ihop tänderna, även kallat bruxism
 • Utövar kontaktsporter som fotboll, basket, hockey, soccer eller boxning.
 • Deltar i aktiviteter med hög fallrisk, t.ex. gymnastik, cykling eller skridskoåkning.
 • Mot snarkningar
 • Mot obstruktiv sömnapne
 • Har problem med käkleder och käkmuskler.
 • Har problem med huvudvärk

Behöver du en bettskena?

Kampanjundersökning för nya patienter 499:-

Olika typer av bettskenor

Det finns olika typer av bettskenor:

 1. Bettskydd för sport. Dessa skyddar dina tänder från idrottsrelaterade skador. Om du utövar sporter som boxning, brottning, fotboll, basket, hockey eller amerikansk fotboll kan tandskydd avsevärt minska risken för att dina tänder skadas, slås ut eller frakturerar vid sport-olyckor.
 2. Bettsekna mot tandgnissling. Dessa bettskenor hjälper till att skydda tänderna mot effekterna av tandgnissling och tandpressning. De kan också minska effekterna av Käkledsbesvär. Du kan bära denna typ av bettskena på dagtid och på nattetid. Men eftersom de flesta människor gnisslar eller biter ihop tänderna under sömnen är det vanligt att använda dem på natten.
 3. Tandgnisslingkan även vara en orsak till att man får kraftiga huvudvärkar. Bettskena mot huvudvärkär ett väldigt effektivt sätt att behandla huvudvärk som är kopplat tillpressande och gnisslande av tänder.
 1. Bettskena mot snarkning och sömnapné. Personer med kronisk snarkning eller obstruktiv sömnapné kan ha nytta av en specialanpassad bettskena. Denna typ av apparat förskjuter och positionerar om käken för att öppna luftvägarna under sömnen. Denna typ av bettskena mot snarkningar är en specialanpassad produkt och är viktigt att du rådfrågar din tandläkare innan man bestämmer sig för att ha en. Resultatet med bettskenor mot snarkning är väldigt bra och man får en bättre sömn och känner sig mer utvilad, på grund av att man får bättre syretillförsel till hjärnan under sömnen minskar risken mot bland annat stroke.

 

Bettskenor kan köpas som färdiga från apotek eller specialtillverkade:

 • Köpta i butik: Det finns två huvudtyper av munskydd som kan köpas i butik. Man värmer och biter ihop på dessa skenor för att de ska formas som dina tänder. Köpta bettskenor i butik är billigare, mindre effektiva och går sönder mycket lättare. De skyddar inte lika effektivt mot tandgnissling eller sportrelaterade skador. De är inte     heller lämpliga för behandling av sömnapné.
 • Specialitillverkade Bettskenor: En tandläkare tillverkar denna typ av tandskydd för att passa din exakta tandanatomi och tandform. Eftersom de är utformade för att passa dina tänder tenderar de att vara bekvämare än köpta tandskydd. Skräddarsydda tandskydd ger ett effektivt skydd mot bruxism och idrottsrelaterat trauma. De är också ett vanligt första lösning när det gäller behandling av sömnapné. Du kan använda dem med eller utan en CPAP-Maskin. Skräddarsydda bettskenor är vanligtvis dyrare, men de håller längre jämfört med tandskydd som köps i butik. Det brukar resultera i att de långsiktigt blir billigare att köpa en specialtillverkad bettskena.

Bettskena steg för steg

Hur går behandlingen för bettskena till?

Om du behöver ett specialanpassat bettskena taren tandläkare avtryck av dina, med modern teknik scannar vi dina tänder för 3Dscanning. Då blir bettskenan i perfekt passform. Därefter skickar de dinaavtryck till vårat eget dentallaboratorium i Karlstad, där en teknikertillverkar bettskenan som passar till dina tänder. I vissa fall kan dennaprocess ta upp till två veckor.

Hur ofta börman använda en bettskena?

Det beror på varför du behöver för typ av bettskena.Om du behöver en för att skydda dina tänder under kontaktsporter, bör du bäraden under alla träningar och matcher. Om du däremot behöver en bettskena föratt behandla tandgnissling, snarkning eller sömnapné behöver du sannolik tanvända den varje natt medan du sover. I vissa fall kan man ha det väldigt stressigt i livet under en viss period, vilket gör att man gnisslar och pressar tänderna under sömnen under vissa perioder. Då går det också bra att använda bettskenan mot huvudvärk endast under dessa perioder. Fråga din vårdgivare om du är osäker på hur ofta du bör använda din bettskena.

Fördelar med bettskena

Vilka är fördelarna med att användabettskena?

Fördelarna med bettskena under kontaktsporter kan hjälpa dig att undvika:

 • Avslagna tänder.
 • Utslagna tänder.
 • Skador på tandens pulpa.
 • Mjukvävnadsskador på tandkött, läppar och inre kinder.

Fördelarna med bettskena när du sover kan hjälpa dig att minska risken för:

 • Slitage från sammanbitning eller slipning av tänderna.
 • Snarkning
 • Käksmärta, huvudvärk, ansiktssmärta och andra symtom på käkledsproblematik
 • Sömnapné och relaterade komplikationer, inklusive högt blodtryck och trötthet på dagtid.
 • Minskar risken för stroke på grund av bättre syretillförsel under sömnen.

Behöver du en bettskena?

Kampanjundersökning för nya patienter 499:-

Risker och komplikationer av att bära bettskena

Det kan ta lite tid innan du vänjer dig vid din tandskydd. Om du köper ensom inte passar riktigt kan den orsaka ömhet i tänderna, tandköttet ellerkäken.

I allmänhet är skräddarsydda tandskydd bekvämare än de som köps i butik. Oavsett vilken typ av tandskydd du har kan din tandläkare kontrollera det och göra nödvändiga justeringar.

Hur länge håller bettskenor?

Beroende på hur ofta du använder din bettskena kan en specialanpassad bettskena hålla i flera år med rätt skötsel. Vissa personer kan dock behöva byta ut tandskyddet oftare än så. Ta med dig bettskenan till ditt tandläkarbesök så att din tandläkare kan inspektera om det finns sprickor eller andra tecken på slitage.

Munskydd som köps i butik är inte lika hållbara. Du kan behöva byta ut demnågra gånger per år. Barn och tonåringar kan behöva byta tandskydd oftareeftersom deras tänder och mun växer.

Hur sköter jag min bettskena?

Bettskenan samlar upp bakterier från munnen. Se till att rengöra tändernaordentligt innan du sätter på dig bettskenan och se till att hålla rent självaskenan också.

Här är några tips på hur du rengör din tandskydd:

 • Utsätt inte tandskyddet för extrem värme, t.ex. direkt solljus eller hett vatten. Värme kan göra att den blir skev och ändrar form.
 • Förvara tandskyddet i ett stadigt, ventilerat plastfodral när det inte används eller när du reser till aktiviteter.
 • Skölj tandskyddet i kallt vatten och använd en borste och tvålvatten för att rengöra det efter varje användning. Låt den lufttorka.
 • Förvara munskyddet utom räckhåll för hundar och andra husdjur.

När ska jag ringa min tandläkare?

Kontakta oss när du har samtliga besvär så berättar vi mer

 • Slitage från tandgnissling.
 • Symtom på käkledsproblematik, t.ex. smärtor i käkleden, kronisk huvudvärk eller ansiktssmärtor.
 • Symtom på obstruktiv sömnapné, t.ex. trötthet dagtid, huvudvärk, irritabilitet eller andnöd under sömnen.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Vad kostar en snarkskena?

En bettskena för snarkningar hos tandläkaren eller snarkskena kostar mer än en vanlig bettskena. Priset för en snarkskena hos tandläkaren hamnar fr. 3500 kronor.

Hur fungerar bettskenor mot snarkning?

Bettskenor för snarkning är tillverkade på ett sätt att de trycker fram underkäken för att öppna upp luftrören. Detta gör att man inte snarkar och gör att man kan andas bättre under nätterna.

Funkar bettskenor för snarkning?

Ja, bettskenor för snarkning fungerar väldigt bra. De kräver något bättre precision vid avtryckstagningen och det är viktigt att du går till någon som kan 3D-scanna dina tänder och få ett så exakt avtryck som möjligt. Boka en tid för konsultation så berättar vi mer.

Är det svårt att få en bettskena?

Behandlingsstegen för att få en bettskena hos tandläkaren är relativt enkla. Du får komma till oss och utvärdera dina tänder, käkleder och käkmuskulatur. Efter att vi har bestämt oss för att tillverka en bettskena behöver vi 3D-scanna dina tänder för att ta ett digitalt avtryck. Därefter skickar vi det till vårat eget laboratorium som tillverkar din bettskena. Därefter får du komma på ett andra besök där vi lämnar ut bettskenan hos tandläkaren och gör någon justering ifall det skulle behövas.

Gör det ont att få en bettskena?

När man får sin bettskena utlämnad kan den i början spänna något extra. Detta är normalt och det spänner oftast varje kväll innan man ska lägga sig. På morgonen kan tänderna känna sig något känsliga men det släpper efter ca. 20-30 minuter efter att man vaknat. Detta är normalt. Skulle däremot det uppstå kraftig värk i tänderna som kvarstår kan bettskenan behöva justeras hos din tandläkare och då är det viktigt att du söker dig till din tandläkare.

Vad kostar en bettskena hos tandläkaren?

Kostnaden på en bettskena beror på hur mycket du har i högkostnadsskydd från försäkringskassan och hur mycket sparad allmänt tandvårdsbidrag du har sparat. Priset på en bettskena ligger fr.2700:-

När ska jag använda min bettskena?

Oftast ordinerar vi att man använder din bettskena under natten. Då de flesta pressar och gnisslar tänderna under nattetid. I särskilda fall kan de även användas under dagtid om man kanske jobbar vid datorn eller sitter i soffan. Bettskenan ska alltid plockas ut när man ska äta eller dricka något annat än vatten.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.