Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Behandling av periimplantit

Behandling när man får inflammation och infektioner runt befintliga tandimplantat.

Allt du behöver veta om peri-implantit

Behandling och förebyggande av inflammation runt tandimplantat

Periimplantit är en inflammatorisk sjukdom som påverkar vävnaderna runt tandimplantat. Detta tillstånd kan leda till förlust av benvävnad och i värsta fall förlust av själva tandimplantatet. Det är därför viktigt att förstå vad periimplantit är, vilka symptom som finns, och hur det kan behandlas och förebyggas.

Vad är periimplantit?

Periimplantit är en infektion och inflammation i vävnaderna runt tandimplantat. Det orsakas oftast av bakterier som ackumuleras på tandimplantatets yta, vilket leder till inflammation i tandköttet och benförlust runt implantatet. Periimplantit kan utvecklas från en mild inflammation, känd som peri-implantär mukosit, om den inte behandlas i tid kan det bli värre och i värsta fall kan man behöva ta bort tandimplantatet.

Symptom på periimplantit

Det är viktigt att känna igen symptomen på periimplantit för att kunna söka behandling i ett tidigt skede. Vanliga tecken och symptom inkluderar:

 • Rött och svullet tandkött runt tandimplantatet
 • Blödning vid borstning eller användning av tandtråd
 • Pus eller var som sipprar från området runt tandimplantatet
 • Smärta och obehag runt tandimplantatet
 • Synlig benförlust runt tandimplantatet på röntgenbilder
 • Lösning av tandimplantatet i mer avancerade fall

Behöver du undersöka dina tandimplantat?

Undersökningskampanj för nya patienter endast 499:-

Behandling av periimplantit

Behandling av periimplantit beror på sjukdomens svårighetsgrad och kan inkludera både icke-kirurgiska och kirurgiska metoder. Här är några vanliga behandlingsmetoder:

 1. Icke-kirurgisk Behandling
  • Rengöring och Desinfektion: Tandläkaren rengör och desinficerar området runt tandimplantatet för att avlägsna plack och bakterier. Detta kan inkludera användning av antiseptiska lösningar och laserbehandlingar.
  • Antibiotikabehandling: Antibiotika kan förskrivas för att bekämpa infektionen och minska inflammationen runt tandimplantatet.
 2. Kirurgisk Behandling
  • Flapkirurgi: Om den icke-kirurgiska behandlingen inte är tillräcklig, kan kirurgisk behandling vara nödvändig. Tandläkaren lyfter tandköttet för att få bättre åtkomst till det inflammerade området och rengör grundligt runt tandimplantatet.
  • Bentransplantation: I fall av betydande benförlust kan bentransplantation behövas för att återställa benvävnaden runt tandimplantatet.
  • Implantatborttagning: Om periimplantit har lett till allvarlig skada och tandimplantatet inte kan räddas, kan det behöva tas bort och ersättas senare efter att området har läkt.

Förebyggande av periimplantit

Att förebygga periimplantit är viktigt för att säkerställa långsiktig framgång för dina tandimplantat. Här är några tips för att minska risken för periimplantit:

 1. God Munhygien - Upprätthåll god munhygien genom att borsta tänderna minst två gånger om dagen och använda tandtråd dagligen. Använd också en antibakteriell munskölj för att minska bakteriebelastningen runt tandimplantatet.
 2. Regelbundna Tandläkarbesök - Besök din tandläkare regelbundet för professionell rengöring och kontroll av dina tandimplantat. Din tandläkare kan upptäcka tidiga tecken på periimplantit och vidta åtgärder för att förhindra att det utvecklas.
 3. Undvik Tobaksbruk - Rökning och användning av andra tobaksprodukter kan öka risken för periimplantit och försämra munhälsan. Att sluta röka förbättrar din allmänna hälsa och minskar risken för komplikationer med tandimplantat.
 4. Hälsosam Kost - Ät en balanserad kost rik på näringsämnen som stödjer tandköttets och benens hälsa. Undvik sockerhaltiga och sura livsmedel som kan skada tandköttet och tänderna.

Behöver du undersöka dina tandimplantat?

Undersökningskampanj för nya patienter endast 499:-

Sammanfattning

Periimplantit är en allvarlig komplikation som kan påverka hälsan och livslängden på dina tandimplantat. Genom att förstå symptomen och söka behandling tidigt kan du förebygga allvarliga skador och bevara dina tandimplantat. Regelbundna tandläkarbesök, god munhygien och en hälsosam livsstil är nyckeln till att förebygga periimplantit och säkerställa att dina tandimplantat håller länge. Om du upplever tecken på periimplantit eller har frågor om dina tandimplantat, kontakta din tandläkare för rådgivning och behandling.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.