Behandling av tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som vi kallar det inom tandvården är en infektionssjukdom som förorsakas av bakterier. Den förstör både tandköttets vävnader runt tänderna och själva käkbenet. I de flesta fallen går det att behandla tandlossning.

Om sjukdomen går obehandlad

Om sjukdomen går obehandlad börjar tanden bli rörlig och mobil, och till slut lossnar tanden på grund av brist av fästet. Parodontit kan antingen drabba bara en tand, eller i värsta fall hela bettet.

Tandlossning symptom

Tandlossning avanceras långsamt och då det oftast inte gör ont med inflammationen kring tänderna är det svårt att själv upptäcka sjukdomen. Innan tänderna blir lösa eller i värsta fall börjar lossna har det varit en pågående inflammation väldigt länge. Tidiga symptom är att det blöder från tandköttet när man borstar tänderna eller använder tandtråd. De patienter som röker har svårare att märka blödning då blodkärlen dras ihop av rökningen.

  • Tandköttet blöder lätt
  • Dålig andedräkt som inte försvinner
  • Rött och svullet tandkött
  • Tandsten runt tänderna, både över och under tandköttskanten
  • Tandkött som blottar rotytan och drar sig upp

Vi på Tandcentrum är noga med att i tidigt skede diagnostisera tandköttsinflammation. Innan man får djupare fickor och besvär av att tänderna blir lösa. Vi ser till att du får en ordentligt utförd undersökning som vi därefter gör en 12-månaders plan utifrån ditt behov där vi gör en behandlingsplan med stödbehandlingar för att du så snabbt som möjligt ska få friskt tandkött igen.

Hur går behandlingen av tandlossning till?

Behandlingen innebär att man tar bort alla bakteriebeläggningar och alla de faktorer som ökar bakterietillväxten, som t.ex. tandsten, så fullständigt som möjligt från alla tandytor. Några dagar efter rengöringen kan tandköttet vara ömt och tänderna kan ila. När tandköttet blir friskt kan det också hända att tandköttskanten drar sig lite uppåt.

Mätningen av tandköttsfickorna avslöjar om det finns fördjupade fickor, om tandköttet blöder, och om det finns tandsten under tandköttskanten. Behandlingens viktigaste mål är att hejda infektionen och hindra att vävnadsskadorna sprider sig. Själva behandlingen görs av en tandläkare, en tandhygienist och patienten själv.

Oftast går det väldigt bra att behandla tandlossning. Det är viktigt att det diagnostiseras i ett tidigt stadie. Då har kroppen en chans att läka.

Undersökning

Under en undersökning hos oss börjar vi med att mäta fickdjup längs med tänderna i relation till tandköttet. Som hjälpmedel tar vi alltid röntgen vid behov. Röntgenbilderna gör att vi ser spridningen på sjukdomsförloppet och vävnaderna. Utöver tandköttet och kringliggande vävnader kommer vi även att mäta rörligheten i tänderna.

Behandling av tandlossning och behandlingsplan

Med den här informationen kan vi då göra en individuellt baserat behandlingsplan och ett kostnadsförslag på hela behandlingen.

Behandlingen påbörjas genom tandhygienisten går igenom hur du ska hålla rent framöver. Det viktigaste efter behandlingen är att du som patient sedan har rätt teknik och verktyg för att kunna hålla rent tänderna och tandköttet. Därefter börjar behandlingen av tandlossningen genom att vi avlägsnar beläggningar, bakterier, infekterad vävnad och tandsten i tandköttsfickorna.

Återbesök

Efter behandlingen kommer du att bli kallat på ett återbesök där vi gör en kontroll alt bokar in tid för nästa stödbehandling utifrån det individuella behandlingsplanen som upprättats vid det första besöket.

Det är viktigt att man klarar av att hålla rent efter behandling för att inte inflammationen ska återkomma vid ett senare skede.

Operation mot tandlossning

Vid allvarliga fall av parodontit minskar inte djupet på tandköttsfickorna tillräckligt mycket under behandlingen. Det kan då krävas en operation. Alla kirurgiska ingrepp genomförs under lokalbedövning och är smärtfria.

Den inledande rengöringsbehandlingen bidrar till att göra operationen mindre omfattande, och ökar chanserna till en lyckad operation.

Vid operationen gör specialisttandläkaren ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för att komma åt bättre. Detta möjliggör borttagning av tandsten och sjuk vävnad rund tanden. Vid behov kan även benstimulerande medel tillsättas för att tandfästet ska kunna återuppbyggas utifrån den befintliga vävnaden. Efter operationen sys tandköttet ihop igen.

Ingreppet tar vanligtvis mellan 30–60 minuter. Ibland kan du som patient känna lite värk efter operationen, som kan lindras med vanliga värktabletter.

Tandbrygga eller protes

När det inte går att rädda tänderna behövs de tas bort. Efter att det läkt ut är det möjligt att det påverkar sättet du tuggar på, ditt tal och även det hela utseendet i ansiktet kan vara påverkat. Då går det att återuppbygga både funktion och estetik med hjälp av tandproteser eller broar. Även tandimplantat är möjligt att utföra.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer