Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Behandling av tandlossning

Tandlossning, eller parodontit som vi kallar det inom tandvården är en infektionssjukdom som förorsakas av bakterier. Den förstör både tandköttets vävnader runt tänderna och själva käkbenet. I de flesta fallen går det att behandla tandlossning.

Om sjukdomen går obehandlad

Om sjukdomen går obehandlad börjar tanden bli rörlig och mobil, och till slut lossnar tanden på grund av brist av fästet. Parodontit kan antingen drabba bara en tand, eller i värsta fall hela bettet.

Tandlossning symptom

Tandlossning avanceras långsamt och då det oftast inte gör ont med inflammationen kring tänderna är det svårt att själv upptäcka sjukdomen. Innan tänderna blir lösa eller i värsta fall börjar lossna har det varit en pågående inflammation väldigt länge. Tidiga symptom är att det blöder från tandköttet när man borstar tänderna eller använder tandtråd. De patienter som röker har svårare att märka blödning då blodkärlen dras ihop av rökningen.

  • Tandköttet blöder lätt
  • Dålig andedräkt som inte försvinner
  • Rött och svullet tandkött
  • Tandsten runt tänderna, både över och under tandköttskanten
  • Tandkött som blottar rotytan och drar sig upp

Vi på Tandcentrum är noga med att i tidigt skede diagnostisera tandköttsinflammation. Innan man får djupare fickor och besvär av att tänderna blir lösa. Vi ser till att du får en ordentligt utförd undersökning som vi därefter gör en 12-månaders plan utifrån ditt behov där vi gör en behandlingsplan med stödbehandlingar för att du så snabbt som möjligt ska få friskt tandkött igen.

Hur går behandlingen av tandlossning till?

Behandlingen innebär att man tar bort alla bakteriebeläggningar och alla de faktorer som ökar bakterietillväxten, som t.ex. tandsten, så fullständigt som möjligt från alla tandytor. Några dagar efter rengöringen kan tandköttet vara ömt och tänderna kan ila. När tandköttet blir friskt kan det också hända att tandköttskanten drar sig lite uppåt.

Mätningen av tandköttsfickorna avslöjar om det finns fördjupade fickor, om tandköttet blöder, och om det finns tandsten under tandköttskanten. Behandlingens viktigaste mål är att hejda infektionen och hindra att vävnadsskadorna sprider sig. Själva behandlingen görs av en tandläkare, en tandhygienist och patienten själv.

Oftast går det väldigt bra att behandla tandlossning. Det är viktigt att det diagnostiseras i ett tidigt stadie. Då har kroppen en chans att läka.

Undersökning

Under en undersökning hos oss börjar vi med att mäta fickdjup längs med tänderna i relation till tandköttet. Som hjälpmedel tar vi alltid röntgen vid behov. Röntgenbilderna gör att vi ser spridningen på sjukdomsförloppet och vävnaderna. Utöver tandköttet och kringliggande vävnader kommer vi även att mäta rörligheten i tänderna.

Behandling av tandlossning och behandlingsplan

Med den här informationen kan vi då göra en individuellt baserat behandlingsplan och ett kostnadsförslag på hela behandlingen.

Behandlingen påbörjas genom tandhygienisten går igenom hur du ska hålla rent framöver. Det viktigaste efter behandlingen är att du som patient sedan har rätt teknik och verktyg för att kunna hålla rent tänderna och tandköttet. Därefter börjar behandlingen av tandlossningen genom att vi avlägsnar beläggningar, bakterier, infekterad vävnad och tandsten i tandköttsfickorna.

Återbesök

Efter behandlingen kommer du att bli kallat på ett återbesök där vi gör en kontroll alt bokar in tid för nästa stödbehandling utifrån det individuella behandlingsplanen som upprättats vid det första besöket.

Det är viktigt att man klarar av att hålla rent efter behandling för att inte inflammationen ska återkomma vid ett senare skede.

Operation mot tandlossning

Vid allvarliga fall av parodontit minskar inte djupet på tandköttsfickorna tillräckligt mycket under behandlingen. Det kan då krävas en operation. Alla kirurgiska ingrepp genomförs under lokalbedövning och är smärtfria.

Den inledande rengöringsbehandlingen bidrar till att göra operationen mindre omfattande, och ökar chanserna till en lyckad operation.

Vid operationen gör specialisttandläkaren ett litet snitt i tandköttet intill det sjuka området för att komma åt bättre. Detta möjliggör borttagning av tandsten och sjuk vävnad rund tanden. Vid behov kan även benstimulerande medel tillsättas för att tandfästet ska kunna återuppbyggas utifrån den befintliga vävnaden. Efter operationen sys tandköttet ihop igen.

Ingreppet tar vanligtvis mellan 30–60 minuter. Ibland kan du som patient känna lite värk efter operationen, som kan lindras med vanliga värktabletter.

Tandbrygga eller protes

När det inte går att rädda tänderna behövs de tas bort. Efter att det läkt ut är det möjligt att det påverkar sättet du tuggar på, ditt tal och även det hela utseendet i ansiktet kan vara påverkat. Då går det att återuppbygga både funktion och estetik med hjälp av tandproteser eller broar. Även tandimplantat är möjligt att utföra.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Är det svårt att vänja sig vid att använda tandproteser?

Det kan ta lite tid att vänja sig, men de flesta patienter anpassar sig snabbt och upplever minimala obehag efter en kort period. Har man avtagbara proteser kan det ibland krävas klister i protesen för att det ska sitta ordentligt.

Kan moderna tandproteser se naturliga ut?

Absolut! Moderna tandproteser är designade för att se så naturliga ut som möjligt, vilket återställer en bra funktion och ett vackert leende.

När ska jag kontakta min tandläkare angående inflammerat tandkött?

Kontakta din tandläkare om du upplever symtom på inflammerat tandkött, som rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning, för att få en undersökning och rådgivning. Speciellt ifall du är medveten om att du inte har haft bra rutiner kring munvård hemma. Vänta inte för länge med att boka din tid för rengöring. Se till att gå till tandläkaren och tandhygienisten minst en gång om året.

Hur kan jag förebygga inflammerat tandkött?

För att förebygga inflammerat tandkött är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring dagligen, undvika tobaksprodukter och gå regelbundet till tandläkaren & tandhygienist för undersökningar och rengöringar.

Hur behandlas inflammerat tandkött?

Behandling av inflammerat tandkött kan inkludera förbättrad munhygien, professionell rengöring och, i svårare fall, djup tandköttsrengöring. Det krävs många gånger flera besök för att tandköttsinflammationen ska lägga sig helt. Vänta inte för länge med att boka tid för rengöring av tänderna.

Kan Inflammerat tandkött påverka allmänt hälsotillstånd?

Ja, bakterierna kan påverka bland annat, hjärt-kärlsjukdom och viss forskning visar även koppling till ex. Alzheimers. Mer och mer forskning visar att hela kroppen påverkas av tandköttsinflammation och det är därför det är så viktigt att ta hand om munhälsan.

Kan inflammerat tandkött leda till allvarligare tandproblem?

Ja, obehandlad gingivit kan utvecklas till parodontit, vilket kan leda till tandlossning och förlust av tänder. Därför är det viktigt att du inte går och väntar med behandling tills det börjar göra väldigt ont. Det är viktigt att man går till tandläkare på kontinuerliga besök årligen för att se hur tänder och tandkött mår.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

Orsaker till inflammerat tandkött kan vara dålig munhygien, rökning, hormonella förändringar och genetiska faktorer. Inflammerat tandkött kallas även för gingivit.

Vad är symtomen på inflammerat tandkött?

Symtom på inflammerat tandkött inkluderar rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning eller mellanrumsrengöring.

Vad är inflammerat tandkött?

Inflammerat tandkött, även känt som gingivit, är en vanlig tandköttsinflammation som orsakas av plack längs tandköttet. Oftast känner man igen det som blödande tandkött.

Hur kan jag förbereda mig för ett besök för akut tandvård?

Inga större förberedelser krävs, vi tar hand om dig och dina problem när du besöker oss. Se bara till att inte vänta för länge med dina akuta besvär. Vi finns här för dig.

Vad kan jag förvänta mig under ett besök för akut tandvård?

Under ett besök för akut tandvård kommer din tandläkare att bedöma ditt tillstånd, lindra smärta och utföra nödvändiga behandlingar för att återställa din tandhälsa. I de fall det behövs återkommande besök bokas då tider in och du blir informerad om kostnad och hur lång behandlingen kommer att ta att slutföra.

Vilka typer av problem kan behandlas med akut tandvård?

Akut tandvård kan behandla problem som tandvärk, tandkänslighet, skadade tänder, avslagna tänder och tandinfektioner. Boka en tid så ser vi vad vi kan göra för dig på akutbesöket. I vissa fall krävs det återkommande besök och då får du den informationen vid akutbesöket.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård är snabb och omedelbar vård för akuta tandproblem som tandvärk, skador som frakturer eller tandförlust. Hos oss får du tid inom 1-2 dagar och vi har oftast alltid tid samma dag för akuta besvär. Boka tid online eller ring oss för att boka tid.

Är det vanligt att tandimplantatet inte läker in i benet?

Nej, det är inte vanligt. Det viktiga du kan göra som patient är att söka dig till en tandläkarklinik som utför tandimplantat med beprövad erfarenhet. Vi är störst i Värmland när det gäller privattandvård och utför tandimplantat operationer på en daglig basis. Vi har den modernaste och senaste tekniken för att kunna utföra patientsäkra behandlingar hos oss i Karlstad och Kristinehamn.

Minska risken för komplikationer med tandimplantat? 

Det absolut viktigaste är att välja en mottagning och vårdgivare med god erfarenhet och kompetens. Jämför inte bara pris på behandlingar, kvalité kostar och det finns bättre och sämre implantatprodukter på marknaden. Hos oss använder vi bara bästa kvalitén med beprövad erfarenhet och där det finns mycket forskning bakom produkterna.

Kan tandimplantat skada närliggande nerver eller vävnader? 

Detta är väldigt ovanligt men möjligt. Hos oss använder vi den senaste metoden och tekniken för att kunna erbjuda dig som patient den säkraste implantatbehandlingen på marknaden. Vi har extremt goda prognoser på våra behandlingar och vi 3D planerar våra implantatbehandlingar för att du ska få så patientsäker implantatbehandling som möjligt.

Hur vanliga är infektioner efter tandimplantat? 

Infektioner är relativt sällsynta men kan inträffa även på tandimplantat. Det är viktigt att följa tandläkarens instruktioner för att minimera risken. Du får alltid post-operativ information efter tandimplantat-operation för att du ska veta hela processen när du är patient hos oss. Vi har implantatspecialister på kliniken och har därför än väldigt god prognos på våra tandimplantat behandlingar.

Kan rökning påverka läkningsprocessen efter tandimplantat?

Ja, rökning kan öka risken för komplikationer och försena läkningsprocessen. Dock är rökning ingen kontraindikation för behandling. Det är viktigt att man kommer på efterkontroller och profylaxbesök för att bevara prognosen på sina tandimplantat.

Finns det några risker med tandimplantat?

Ja, som med alla kirurgiska ingrepp finns det vissa risker, inklusive infektioner och komplikationer med benintegrationen, ibland läker inte implantat in och därför är det viktigt att du vänder dig till en tandläkarklinik med stor erfarenhet av tandimplantat.

Är tandbryggor täckta av tandvårdsförsäkringar?

Det kan variera beroende på din specifika tandvårdsförsäkring. Vi rekommenderar att du kontaktar ditt försäkringsbolag för att få mer information om täckning för tandbryggor och eventuella ersättningsalternativ. Vi är däremot kopplade till försäkringskassans högkostnadsskydd som gör att priset på din tandbrygga blir betydligt billigare. Kontakta oss så berättar vi mer och ger dig ett kostnadsförslag utan att du binder dig till någon behandling.

Betalningsalternativ för tandbrygga?

Ja, vi erbjuder olika betalningsalternativ för att göra tandbryggan mer överkomlig för våra patienter. Kontakta oss för att diskutera vilka alternativ som är tillgängliga för dig och din situation.

Kan jag få pris på tandbrygga?

Absolut! Din tandläkare kommer att ge dig en tydlig uppskattning av kostnaden för tandbryggan innan behandlingen påbörjas. Vi strävar efter att vara transparenta när det gäller priser och eventuella tilläggskostnader. Priset på en tandbrygga börjar från 15 000 kronor. Priser varierar beroende på hur många tänder som ska ersättas med bryggan och vad för material man använder.

Vad påverkar priset på en tandbrygga?

Priset påverkas av faktorer som antalet tänder som behöver ersättas, materialet som används för bryggan och eventuella extra behandlingar som krävs innan tandbryggan kan sättas in.

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.