Estetisk tandvård

Estetisk tandvård handlar om att förbättra leendets utseende med kosmetiska tandbehandlingar.

Estetisk tandvård karlstad tandcentrum

Vad är estetisk tandvård?

Kosmetisk tandvård är den del av tandvården som fokuserar på att förbättra utseendet på ditt leende. Vanlig kosmetiska tandvårdsbehandlingar är tandblekning, tandreglering och skalfasader i Karlstad och Kristinehamn.


Vad är skillnaden mellan estetisk tandvård och allmän tandvård?

En allmäntandläkare är en primärt en tandläkare som erbjuder endast bastandvård. De erbjuder förebyggande vård, som tandrengöring, och reparativa tandvårdsbehandlingar, som tandfyllningar, kronor och broar. De flesta tandbehandlingar återställer såväl utseende som hälsa och funktion. En tandläkare som är expert på kosmetisk tandvård fokuserar dock på att förbättra ditt leende rent visuellt samtidigt i kombination med att förbättra funktion. Optimalt utförs estetisk tandvård i nära samarbete med ett tandtekniskt laboratorium och tandtekniker. Vi på Tandcentrum är stolta över att ha vårat eget tandtekniska laboratorium i Karlstad. Därför kan vi erbjuda en unik patientupplevelse i Värmland för att förbättra både funktion och estetik med våra tandbehandlingar som syftar till att förbättra utseendet på dina tänder och ditt tandkött.

Vem har nytta av estetisk tandvård?


Estetisk tandvård kan vara ett alternativ om du har:

 • Inte nöjd med ditt leende och vill förbättra det.
 • Flisiga eller spruckna tänder.
 • Små luckor eller mellanrum mellan tänderna.
 • Missfärgningar och fläckar på tänderna.
 • Missformade tänder.
 • Felriktade tänder.
 • Roterade tänder.
 • Missformade tänder.
 • Felriktade tänder.
 • Roterade tänder.
 • Vill få bättre tuggfunktion och samtidigt förbättra estetiken.
 • Om du inte vågar på grund av olika anledningar i offentliga sammanhang.

Boka tid för konsultation för endast 199 kronor och börja resan till det perfekta leendet!

Kan vem som helst genomgå estetiska tandvårdsbehandlingar?

Så länge du har friska tänder och friskt tandkött kan du genomgå estetiska tandvårdsbehandlingar. Men om du har omfattande karies eller tandköttssjukdom och tandkötts inflammationer kommer din tandläkare att behandla dessa tillstånd först. När ditt leende är friskt igen kan du bestämma vilka estetisk behandling du vill fortsätta med.

Hur går estetisk tandvård till?

Vad är exempel på kosmetisk tandvård?
Kosmetisk tandvård syftar till att skapa ett mer balanserat, symmetriskt och estetiskt tilltalande leende. Vanliga estetiska behandlingar innefattar tandblekning, bondade estetiska komposit tandfyllningar, skalfasader, tandkronor och tandbroar i porslin samt tand- och tandköttskonturering.

Tandblekning


Med tiden kan färgade livsmedel och drycker (som kaffe, te och vin) missfärga dina tänder. Professionell tandblekning kan på ett snabbt och säkert sätt göra dina tänder ljusare och ditt leende vitare.

Vi erbjuder tandblekning i Karlstad och Kristinehamn både på mottagningen och hemma. Blekning på mottagningen tar ungefär en timme att genomföra. Hemblekning tar vanligtvis ett par tillfällen innan du får samma resultat.

Glöm inte vår blekningskampanj! - Ta med en vän och blek tänderna tillsammans och få rabatt!

Kompositfasader


När vi gör kompositfasader appliceras ett tandfärgat kompositmaterial som är av plast. Tandläkaren använder detta material för att täcka över och dölja sprickor, krackeleringar (hårfina sprickor), missfärgningar och andra kosmetiska defekter. Med hjälp av kompositfasader kan vi ändra formen på en tand så att den blir längre, bredare eller mer enhetlig.

Kompositfasader behöver vanligtvis bytas ut vart femte till sjunde år. Materialet är av plast och därför förändras färg och form med tiden. Den kräver inte heller att den naturliga tandemaljen avlägsnas, vilket innebär att den är helt reversibel. Vill man ha ett permanent resultat av bästa kvalité behöver man i så fall satsa på skalfasader eller kronor i porslin, också kallat hollywood smile.

Porslinsfasader

Porslinsfasader tillverkas av keramik av tandteknisk medicinsk kvalitet och är tunna, starka skal som fästs på tändernas främre ytor. Precis som vid kompositfasader dölja en mängd olika estetiska defekter som t.ex. flisor, sprickor och missfärgningar.

Det finns många typer av skalfasader, inklusive traditionell och minimal preparation. Alla fasader kräver åtminstone viss borttagning av naturlig emalj, vilket innebär att de kan vara reversibla beroende på vilken typ du väljer. I de flesta fall behöver porslinsfaner bytas ut efter 15-20år beroende på hur ditt bett ser ut och hur mycket det slits på skalfasaderna.

Vi på Tandcentrum är stolta med att ha vårat eget tandtekniska laboratorium. Vi tillverkar våra egna porslinskonstruktioner för tandkronor, tandbroar, skalfasader och tandimplantat av högsta kvalité. Vi är också unika med att ha förlängd garanti på 5år!

Omforma tänderna


Vid detta ingrepp avlägsnas små mängder emalj för att ändra tändernas form. Eftersom du bara har en viss mängd naturlig emalj finns det en gräns för hur mycket tandemalj din tandläkare kan ta bort. Vi kan forma om tanden under ett enda besök på mottagningen om det är små korrigeringar som behöver göras. Vid större korrigeringar behöver vi göra en skalfasad eller tandkrona. Boka en tid online för en konsultation och se om det är möjligt.

Konturering av tandköttet


Vissa människor föds med överflödig tandköttsvävnad eller en läpplinje som går väldigt högt på grund av muskelspänningar i läppen. - Gummy smile.

Vissa gillar inte när de visar mycket tandkött när de ler och då kan man korrigera det med konturering av tandköttet. För att det ska se harmoniskt och jämnt ut. Vid en tandköttskonturering tar tandläkaren bort överflödig tandköttsvävnad och formar om tandköttskanten så att den får ett mer symmetriskt och balanserat ut.

Denna behandling görs även när vi gör skalfasader och kronor för att förlänga den synliga kronan när man vill ha längre tandkronor för att få ett mer estetiskt och symmetriskt leende.

Gummy smile går att korrigera med estetiska injektioner - ring oss och vi berättar mer om injektioner vi utför på kliniken.

Fördelar med estetisk tandvård?

Estetisk tandvård kan:

 • Förbättra ditt leende.
 • Öka ditt självförtroende och mentala hälsa.
 • Ljusa upp tråkiga, missfärgade tänder.
 • Förbättra formen på dina tänder.
 • Dölja flisor och sprickor.
 • Skapa balans och symmetri i ditt leende.

Boka in en Estetisk konsultation för endast 199 kronor!

Vilka är nackdelarna med estetisk tandvård?

Kostnader för estetisk tandvård täcks vanligtvis inte av försäkringar. Det beror på att försäkringsbolagen inte anser att kosmetiska ingrepp är viktiga eller nödvändiga ur hälsosynpunkt. Detta gäller även ersättningen från försäkringskassans högkostnadsskydd.

Avbetala din tandvårdsbehandling

Hos oss går det bra att delbetala din behandling i upp till 24 månader med 0% ränta. Den smidiga avbetalningen sker via SVEA och PayZmart.

Airflow

En Airflow-behandling är ett populärt sätt att rengöra tänderna på ett skonsamt sätt. På vår klinik är det tandhygienisterna som utför denna behandlingen.

ICON

Många tror att det är svårt eller inte går att behandla icon-fläckar på tänderna, men det krävs ofta inte mer än 1-3 besök hos tandläkaren för ICON-behandling med bra resultat av fläckarna.

Invisalign

Med Invisalign, osynlig tandställning, kan du få det perfekta leendet på ett diskret sätt utan att det syns.

Porslinsfasader

På Tandcentrum Karlstad finns stor erfarenhet av estetisk tandvård, alltid med dig som kund i centrum.

Tandblekning

Ta bort fläckar, missfärgningar och återge dina tänders naturliga färg genom att bleka tänderna.

Tandvårdsrädsla

Många känner ångest inför sitt tandläkarbesök och är oroliga för sitt tandvårdsbesök. Våra tandläkare har stor erfarenhet av att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn. Vi har egna psykolog på kliniken som kan hjälpa till vid tandläkarfobier med KBT behandling för tandvårdsrädsla.

Tandvårdsrädsla

Vår egna psykolog arbetar tillsammans med tandvårdsteamet för att du ska bli av med din tandvårdsrädsla.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Varför behövs det en konsultation innan vi bokar tandblekning?

Professionell tandvårdspersonal kan ge dig en korrekt utvärdering baserat på ditt tand- och tandköttstillstånd. Genom att dela information med vår tandhygienist om dina vanor och livsstil kan vi också anpassa tandblekningsprogrammet så att det passar dig bäst. Du kommer också att undersökas för eventuell tandkänslighet för att säkerställa att din behandling inte orsakar obehag och komplikationer.

Vad kostar Hollywood smile-behandling?

Kostnaden för att få tandfasader varierar beroende på flera faktorer, som vilken typ av fasader, antalet fasader man önskar och hur enkelt eller komplicerat fallet är samt eventuella övriga tandvårdsbehov.

Vad kostar tandreglering?

Kostnaden för tandreglering varierar beroende på olika faktorer, som behandlingstid och bettfel. Det bästa är att boka en kostnadsfri konsultation med vår tandläkare för att få prisuppgifter

Är implantat operationen smärtsam?

Ja, tandimplantatoperationen kan innebära viss obehagskänsla, men det tolereras vanligtvis väl av patienterna. På Tandcentrum strävar vi efter att säkerställa en smärtfri upplevelse för våra patienter under implantatoperationen. Vår specialistimplantolog använder lokalbedövning eller sedering för att bedöva behandlingsområdet, så du kommer inte känna någon smärta under ingreppet. Vi ordinerar också smärtstillande medicin efter operationen för att hantera eventuell obehag efteråt. Det är normalt att uppleva viss ömhet, svullnad eller blåmärken efter ingreppet. Dessa symtom brukar dock avta inom några dagar, och du kan återgå till din dagliga rutin. Om du oroar dig för smärta eller obehag under implantatoperationen, tveka inte att diskutera det med vårt tandläkarteam. Vi kommer att arbeta tillsammans med dig för att säkerställa en bekväm och stressfri upplevelse.

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer