Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Estetisk tandvård

Estetisk tandvård handlar om att förbättra leendets utseende med kosmetiska tandbehandlingar.

Vad är estetisk tandvård?

Kosmetisk tandvård är den del av tandvården som fokuserar på att förbättra utseendet på ditt leende. Vanlig kosmetiska tandvårdsbehandlingar är tandblekning, tandreglering och skalfasader i Karlstad och Kristinehamn.


Vad är skillnaden mellan estetisk tandvård och allmän tandvård?

En allmäntandläkare är en primärt en tandläkare som erbjuder endast bastandvård. De erbjuder förebyggande vård, som tandrengöring, och reparativa tandvårdsbehandlingar, som tandfyllningar, kronor och broar. De flesta tandbehandlingar återställer såväl utseende som hälsa och funktion. En tandläkare som är expert på kosmetisk tandvård fokuserar dock på att förbättra ditt leende rent visuellt samtidigt i kombination med att förbättra funktion. Optimalt utförs estetisk tandvård i nära samarbete med ett tandtekniskt laboratorium och tandtekniker. Vi på Tandcentrum är stolta över att ha vårat eget tandtekniska laboratorium i Karlstad. Därför kan vi erbjuda en unik patientupplevelse i Värmland för att förbättra både funktion och estetik med våra tandbehandlingar som syftar till att förbättra utseendet på dina tänder och ditt tandkött.

Vem har nytta av estetisk tandvård?


Estetisk tandvård kan vara ett alternativ om du har:

 • Inte nöjd med ditt leende och vill förbättra det.
 • Flisiga eller spruckna tänder.
 • Små luckor eller mellanrum mellan tänderna.
 • Missfärgningar och fläckar på tänderna.
 • Missformade tänder.
 • Felriktade tänder.
 • Roterade tänder.
 • Missformade tänder.
 • Felriktade tänder.
 • Roterade tänder.
 • Vill få bättre tuggfunktion och samtidigt förbättra estetiken.
 • Om du inte vågar på grund av olika anledningar i offentliga sammanhang.

Boka tid för konsultation för endast 199 kronor och börja resan till det perfekta leendet!

Kan vem som helst genomgå estetiska tandvårdsbehandlingar?

Så länge du har friska tänder och friskt tandkött kan du genomgå estetiska tandvårdsbehandlingar. Men om du har omfattande karies eller tandköttssjukdom och tandkötts inflammationer kommer din tandläkare att behandla dessa tillstånd först. När ditt leende är friskt igen kan du bestämma vilka estetisk behandling du vill fortsätta med.

Hur går estetisk tandvård till?

Vad är exempel på kosmetisk tandvård?
Kosmetisk tandvård syftar till att skapa ett mer balanserat, symmetriskt och estetiskt tilltalande leende. Vanliga estetiska behandlingar innefattar tandblekning, bondade estetiska komposit tandfyllningar, skalfasader, tandkronor och tandbroar i porslin samt tand- och tandköttskonturering.

Tandblekning


Med tiden kan färgade livsmedel och drycker (som kaffe, te och vin) missfärga dina tänder. Professionell tandblekning kan på ett snabbt och säkert sätt göra dina tänder ljusare och ditt leende vitare.

Vi erbjuder tandblekning i Karlstad och Kristinehamn både på mottagningen och hemma. Blekning på mottagningen tar ungefär en timme att genomföra. Hemblekning tar vanligtvis ett par tillfällen innan du får samma resultat.

Glöm inte vår blekningskampanj! - Ta med en vän och blek tänderna tillsammans och få rabatt!

Kompositfasader


När vi gör kompositfasader appliceras ett tandfärgat kompositmaterial som är av plast. Tandläkaren använder detta material för att täcka över och dölja sprickor, krackeleringar (hårfina sprickor), missfärgningar och andra kosmetiska defekter. Med hjälp av kompositfasader kan vi ändra formen på en tand så att den blir längre, bredare eller mer enhetlig.

Kompositfasader behöver vanligtvis bytas ut vart femte till sjunde år. Materialet är av plast och därför förändras färg och form med tiden. Den kräver inte heller att den naturliga tandemaljen avlägsnas, vilket innebär att den är helt reversibel. Vill man ha ett permanent resultat av bästa kvalité behöver man i så fall satsa på skalfasader eller kronor i porslin, också kallat hollywood smile.

Porslinsfasader

Porslinsfasader tillverkas av keramik av tandteknisk medicinsk kvalitet och är tunna, starka skal som fästs på tändernas främre ytor. Precis som vid kompositfasader dölja en mängd olika estetiska defekter som t.ex. flisor, sprickor och missfärgningar.

Det finns många typer av skalfasader, inklusive traditionell och minimal preparation. Alla fasader kräver åtminstone viss borttagning av naturlig emalj, vilket innebär att de kan vara reversibla beroende på vilken typ du väljer. I de flesta fall behöver porslinsfaner bytas ut efter 15-20år beroende på hur ditt bett ser ut och hur mycket det slits på skalfasaderna.

Vi på Tandcentrum är stolta med att ha vårat eget tandtekniska laboratorium. Vi tillverkar våra egna porslinskonstruktioner för tandkronor, tandbroar, skalfasader och tandimplantat av högsta kvalité. Vi är också unika med att ha förlängd garanti på 5år!

Omforma tänderna


Vid detta ingrepp avlägsnas små mängder emalj för att ändra tändernas form. Eftersom du bara har en viss mängd naturlig emalj finns det en gräns för hur mycket tandemalj din tandläkare kan ta bort. Vi kan forma om tanden under ett enda besök på mottagningen om det är små korrigeringar som behöver göras. Vid större korrigeringar behöver vi göra en skalfasad eller tandkrona. Boka en tid online för en konsultation och se om det är möjligt.

Konturering av tandköttet


Vissa människor föds med överflödig tandköttsvävnad eller en läpplinje som går väldigt högt på grund av muskelspänningar i läppen. - Gummy smile.

Vissa gillar inte när de visar mycket tandkött när de ler och då kan man korrigera det med konturering av tandköttet. För att det ska se harmoniskt och jämnt ut. Vid en tandköttskonturering tar tandläkaren bort överflödig tandköttsvävnad och formar om tandköttskanten så att den får ett mer symmetriskt och balanserat ut.

Denna behandling görs även när vi gör skalfasader och kronor för att förlänga den synliga kronan när man vill ha längre tandkronor för att få ett mer estetiskt och symmetriskt leende.

Gummy smile går att korrigera med estetiska injektioner - ring oss och vi berättar mer om injektioner vi utför på kliniken.

Fördelar med estetisk tandvård?

Estetisk tandvård kan:

 • Förbättra ditt leende.
 • Öka ditt självförtroende och mentala hälsa.
 • Ljusa upp tråkiga, missfärgade tänder.
 • Förbättra formen på dina tänder.
 • Dölja flisor och sprickor.
 • Skapa balans och symmetri i ditt leende.

Boka in en Estetisk konsultation för endast 199 kronor!

Vilka är nackdelarna med estetisk tandvård?

Kostnader för estetisk tandvård täcks vanligtvis inte av försäkringar. Det beror på att försäkringsbolagen inte anser att kosmetiska ingrepp är viktiga eller nödvändiga ur hälsosynpunkt. Detta gäller även ersättningen från försäkringskassans högkostnadsskydd.

Avbetala din tandvårdsbehandling

Hos oss går det bra att delbetala din behandling i upp till 24 månader med 0% ränta. Den smidiga avbetalningen sker via SVEA och PayZmart.

Airflow

Modern rengöringsteknik som är väldigt skonsam. Träffa våra hygienister för airflow.

ICON

ICON-behandling mot fläckar på tänderna.

Invisalign

Med Invisalign, osynlig tandställning, kan du få det perfekta leendet på ett diskret sätt utan att det syns.

Porslinsfasader

Porslinsfasader för ett vackert leendet. För att du är en stjärna.

Tandblekning

Ta bort fläckar, missfärgningar och återge dina tänders naturliga färg genom att bleka tänderna.

Tandreglering med Invisalign

Tandreglering med osynliga skenor, Invisalign och aligners. Stora bettfel som små, de flesta bettfelen går att behandla med tandreglering med skenor.

Tandvårdsrädsla

För dig som inte gillar att gå till tandvården.

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Vilka frågor bör jag diskutera med min tandläkare innan jag väljer skalfasader?

Det är viktigt att diskutera förväntningar, bekymmer och eventuella frågor med din tandläkare för att avgöra om skalfasader är det rätta valet för dig.

Är alla lämpliga patienter för skalfasader?

Nej, personer med allvarliga tandproblem eller tandgnissling kan behöva andra tandvårdsalternativ innan man gör skalfasader. Vissa patienter behöver kronor och broar istället för skalfasader. Det estetiska resultatet blir lika vackert men underarbetet är det som skiljer sig åt. Boka en tid så berättar vi vad som passar dig bäst.

Behöver man borsta skalfasader som vanliga tänder?

Ja, skalfasader kräver regelbunden underhåll och följsamhet med god munhygien för att hålla dem i gott skick. Tar man inte hand om sina tänder finns risk att man får karies i tanden som skalfasaden sitter fast mot.

Kan jag uppleva känslighet efter att ha fått skalfasader?

Väldigt sällan kan det hända att vissa patienter kan uppleva ökad känslighet för varma, kalla eller söta livsmedel efter behandlingen. Men de flesta patienter upplever det motsatta, att känsligheten minskat efter behandling med skalfasader.

Kan skalfasader bli skadade?

Ja, skalfasader kan spricka eller lossna vid trauma eller överdriven kraftpåverkan.

Finns det några nackdelar med skalfasader?

Ja, en nackdel är att en liten del av den naturliga tandsubstansen ibland tas bort för att skapa plats för de nya skalfasaderna. Det rör sig om 0,2-0,3mm man slipar på tänderna oftast. Man kan även utföra skalfasader utan slipning, då slipar man ingen tandsubstans och skalfasaderna cementeras fast över de befintliga tänderna.

Vad är fördelarna med skalfasader utan slipning jämfört med traditionella skalfasader?

Fördelarna inkluderar bevarandet av den naturliga tandsubstansen, minimal eller ingen risk för tandkänslighet samt en mindre invasiv behandlingsmetod. Det ger också möjlighet till återställning av utseendet med mindre ingrepp.

Hur lång tid tar det att få skalfasader utan slipning?

Processen för att applicera skalfasader utan slipning kan vanligtvis utföras på ett fåtal besök hos tandläkaren, beroende på antalet tänder som ska behandlas och andra individuella faktorer. Vanligtvis tar en fullständig behandling ungefär 1 månad för att färdigställa.

Kan alla få skalfasader utan slipning?

Inte alla patienter är lämpliga kandidater för skalfasader utan slipning. Det beror på individuella tandförhållanden och estetiska mål. En noggrann bedömning av en tandläkare krävs för att avgöra om det är rätt alternativ för dig.

Är skalfasader utan slipning lika hållbara som de med slipning?

Skalfasader utan slipning kan vara lika hållbara som de med slipning, men det beror på flera faktorer inklusive den individuella tandstrukturen och hur väl de underhålls. Generellt sett kan de ge långvariga estetiska resultat.

Vad är skillnaden mellan skalfasader med och utan slipning?

Skillnaden ligger i förberedelsen av tanden. Vid skalfasader utan slipning behövs ingen slipning av den naturliga tandsubstansen, vilket gör det till en mer bevarande alternativ för att förbättra utseendet på tänderna.

Varför behövs det en konsultation innan vi bokar tandblekning?

Professionell tandvårdspersonal kan ge dig en korrekt utvärdering baserat på ditt tand- och tandköttstillstånd. Genom att dela information med vår tandhygienist om dina vanor och livsstil kan vi också anpassa tandblekningsprogrammet så att det passar dig bäst. Du kommer också att undersökas för eventuell tandkänslighet för att säkerställa att din behandling inte orsakar obehag och komplikationer.

Vad kostar Hollywood smile-behandling?

Kostnaden för att få tandfasader varierar beroende på flera faktorer, som vilken typ av fasader, antalet fasader man önskar och hur enkelt eller komplicerat fallet är samt eventuella övriga tandvårdsbehov.

Vad kostar tandreglering?

Kostnaden för tandreglering varierar beroende på olika faktorer, som behandlingstid och bettfel. Det bästa är att boka en kostnadsfri konsultation med vår tandläkare för att få prisuppgifter

Är implantat operationen smärtsam?

Ja, tandimplantatoperationen kan innebära viss obehagskänsla, men det tolereras vanligtvis väl av patienterna. På Tandcentrum strävar vi efter att säkerställa en smärtfri upplevelse för våra patienter under implantatoperationen. Vår specialistimplantolog använder lokalbedövning eller sedering för att bedöva behandlingsområdet, så du kommer inte känna någon smärta under ingreppet. Vi ordinerar också smärtstillande medicin efter operationen för att hantera eventuell obehag efteråt. Det är normalt att uppleva viss ömhet, svullnad eller blåmärken efter ingreppet. Dessa symtom brukar dock avta inom några dagar, och du kan återgå till din dagliga rutin. Om du oroar dig för smärta eller obehag under implantatoperationen, tveka inte att diskutera det med vårt tandläkarteam. Vi kommer att arbeta tillsammans med dig för att säkerställa en bekväm och stressfri upplevelse.

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.