Inflammation i tandköttet - Gingivit

Att förstå orsaker, symptom och behandling

Inflammation i tandköttet, även känt som gingivit, är en vanlig tandhälsoproblem som påverkar människor i alla åldrar. Det är en tidig form av tandköttsproblem som, om det inte behandlas, kan leda till allvarligare problem som parodontit som därefter leder till tandlossning. 

Orsaker till inflammation i tandköttet:

Inflammation i tandköttet uppstår oftast på grund av otillräcklig munhygien. När plack, en klibbig beläggning som bildas av bakterier, inte avlägsnas ordentligt genom tandborstning och tandtråd, kan det irritera och inflammera tandköttet. Andra faktorer som kan öka risken för inflammation i tandköttet inkluderar:

 • Rökning eller användning av tobak
 • Diabetes
 • Hormonella förändringar (som under graviditet)
 • Vissa mediciner
 • Genetisk predisposition
 • Näringsbrist

Symptom på inflammation i tandköttet:

Det finns flera tydliga tecken på inflammation i tandköttet som du bör vara medveten om:

 1. Ont i Tandköttet: Du kan uppleva smärta, ömhet eller obehag i tandköttet när du äter eller borstar tänderna.
 2. Svullet Tandkött: Inflammationen kan orsaka svullnad och rodnad i tandköttet.
 3. Blödande Tandkött: Det kan uppstå blödning när du borstar tänderna eller använder tandtråd. Detta är ett av de mest vanliga symptomen på inflammation i tandköttet.
 4. Munandning: Att andas genom munnen istället för näsan kan orsaka torrhet och ökad risk för inflammation i tandköttet.

Behandling och förebyggande åtgärder:

Om du misstänker inflammation i ditt tandkött är det viktigt att agera snabbt för att förhindra att det förvärras. Här är några steg du kan ta:

 1. Förbättrad Munhygien: Borsta dina tänder noggrant två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att avlägsna plack och förebygga inflammation.
 2. Besök Din Tandläkare: Reguljära tandläkarbesök och besök till tandhygienisten för professionell rengöring och undersökning kan hjälpa till att identifiera och behandla inflammation i ett tidigt skede.
 3. Sluta Röka: Om du röker, överväg att sluta. Rökning kan förvärra inflammationen och fördröja läkningsprocessen.
 4. Sluta snusa: Även snusning har en lokal negativ påverkan på tandköttet och bör därför upphöra. 
 5. Balanserad Kost: En näringsrik kost med mycket frukt, grönsaker och vitamin C kan stärka ditt immunsystem och hjälpa till att förebygga inflammation.

Slutsats:

Att hantera inflammation i tandköttet är viktigt för att upprätthålla en hälsosam tandhälsa. Genom att förstå de vanliga symptomen och agera i tid med rätt vård och förebyggande åtgärder kan du undvika att inflammationen utvecklas till mer allvarliga tandköttsproblem. Att arbeta nära din tandläkare och skapa en stark munvårdsrutin kommer att vara avgörande för att bevara ditt leende och din tandhälsa på lång sikt.


Boka tid för undersökning här

Du kanske även skulle vara intresserad av

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn