Ont i alla tänder samtidigt

Att uppleva en allmän smärta eller obehag i alla tänder samtidigt kan vara frustrerande och oroande. Det finns flera möjliga orsaker till detta tillstånd, och det är viktigt att förstå varför detta kan hända och hur man kan hantera det. I denna artikel kommer vi att diskutera några potentiella orsaker till smärta i alla tänder samtidigt och ge råd om vad du kan göra för att lindra besväret.

Möjliga orsaker

 1. Tandpressning eller tandgnissling: Tandpressning, även känt som bruxism, är en vanlig orsak till smärta i alla tänder. Detta kan hända omedvetet under dagen eller natten och kan orsaka överdrivet slitage på tänderna. Det kan också vara en annledning till huvudvärk. 
 2. Tandköttsproblem: Inflammation i tandköttet, som gingivit eller parodontit, kan orsaka smärta och obehag i alla tänder.
 3. Överkänslighet: Känslighet mot varmt, kallt eller sött kan orsaka en diffus smärta som upplevs i flera tänder samtidigt.
 4. Infektion: En infektion i munnen, som en tandabscess, kan orsaka allmän smärta i tandområdet.
 5. Agressiv tandborstning: När man borstar tänderna för hårt, oftast med en manuell tandborste. Då finns det en risk att tandköttet sjunker på grund av den agressiva borstningen. Det gör att vi får blottade tandhalsar som gör att det kan ila på fler eller alla tänder i munnen. Därför är det viktigt att rådfråga om korrekt borstningsteknik med din tandhygienist eller tandläkare. 

Tandpressning: orsaker, symptom och hantering:

Tandpressning eller tandgnissling är en vanlig orsak till smärta i alla tänder. Det kan vara en omedveten vana som uppstår under stress eller sömn. Symptom på tandpressning inkluderar:

 • Huvudvärk och värk ner genom nacke och axlar
 • Ömhet i käklederna
 • Slitage på tänderna
 • Smärta i tänderna och käken

Hantering av yandpressning:

 • Tandvärk och inflammation: Använd receptfria smärtstillande medel och antiinflammatoriska läkemedel enligt instruktioner.
 • Bettskena: Din tandläkare kan skapa en anpassad bettskena för att skydda tänderna från skada under natten.
 • Stresshantering: Öva avslappningstekniker som yoga, meditation eller djupandning för att minska stress och avlasta tandpressning. Hos oss får du även avslappningsövningar för käken. 

Slutsats:

Om du upplever ont i alla tänder samtidigt är det viktigt att identifiera orsaken för att kunna vidta rätt åtgärder. Tandpressning är en vanlig bov, men andra faktorer som tandköttsproblem eller överkänslighet kan också vara inblandade. Om smärtan fortsätter eller förvärras, är det bäst att konsultera din tandläkare för en noggrann utvärdering och rekommendationer för behandling. Genom att hantera grundorsaken och följa råd om god munvård kan du arbeta mot att lindra smärtan och främja en hälsosam munhälsa.


Tveka inte att boka en tid för undersökning 

Du kanske även skulle vara intresserad av

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn