Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Död tand – Nekrotisk tand

En död tand, även känd som en nekrotisk tand, är en allvarlig tandhälsoproblem som kan kräva snabb uppmärksamhet och vård. Det är viktigt att förstå varför en tand kan dö, hur du kan känna igen symtom och de olika behandlingsalternativen som finns tillgängliga för att rädda eller ersätta en död tand.

Orsaker till en död tand:

En tand kan dö av olika anledningar, inklusive:

 1. Djup Karies: En obehandlad karies, ett hål i tanden, kan sprida sig till tandens pulparum och nerv och orsaka infektion och nekros.
 2. Tandtrauma: En kraftig skada, som en olycka eller slag, kan skada tandens nerver och blodkärl och leda till tanddöd.
 3. Tandgnissling eller Tandpressning: Kronisk tandgnissling eller tandpressning (bruxism) kan över tid orsaka slitage och skador på tandens struktur och nervändar.
 4. Nedsatt Blodtillförsel: Vissa medicinska tillstånd eller användning av vissa mediciner kan påverka blodcirkulationen till tanden och orsaka nekros.
 5. Tandinfektion: En obehandlad tandinfektion, såsom en tandabscess, kan sprida sig till pulpan och orsaka en infektion som resulterar i tanddöd.

Boka en tid idag

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Symptom på en död tand:

Symptom på en död tand kan inkludera:

 • Smärta: Initialt kan det finnas smärta eller känslighet, men smärtan kan avta när nerven dör.
 • Förändrad Färg: Tanden kan mörkna eller få en gråaktig nyans när blodtillförseln är nedsatt.
 • Ingen Känsla: Tanden kan tappa sin känsla, särskilt vid temperaturförändringar.
 • Svullnad: En död tand kan leda till en infektion som kan orsaka svullnad i området.

Behandlingsalternativ för en död tand:

Det finns olika behandlingsvägar för att hantera en nekrotisk tand.

 1. Rotkanalsbehandling: Om tanden är i ett tidigt skede av nekros kan en rotkanalsbehandling utföras för att rensa infekterade vävnader och bevara tanden.
 2. Tandextraktion: Om tanden inte kan räddas eller om infektionen är svår, kan tanden extraheras för att förhindra spridning av infektionen.
 3. Tandimplantat: Efter tandutdragning kan en tandläkare rekommendera en tandimplantatbehandling för att ersätta den förlorade tanden.

Slutsats:

En död tand är ett allvarligt tillstånd som kräver noggrann utvärdering och behandling av en tandläkare. Att ignorera symtomen eller inte söka tidig vård kan leda till komplikationer och spridning av infektionen. Om du misstänker att du har en död tand, är det bäst att snabbt kontakta din tandläkare för en korrekt diagnos och rekommendationer om lämplig vård. Genom att agera i tid och följa din tandläkares råd kan du maximera chanserna att rädda eller ersätta tanden och upprätthålla en god tandhälsa.

Boka en tid idag

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Du kanske även skulle vara intresserad av

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.