Borttagning av tandsten

Tandsten är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet.

Hos oss på Tandcentrum har vi legitimerade tandhygienister som använder sig av specialanpassade verktyg och instrument. Med dessa kan de hjälpa dig att ta bort tandsten och rengöra tänderna på ett skonsamt sätt.

Allt du behöver veta om tandsten

Vad är tandsten och vad orsakas den av?

Tandsten sitter oftast mellan tänderna där det är svårt att göra rent. Det bästa sättet för att undvika tandsten är att använda sig av mellanrumsborstar och tandtråd en gång om dagen och att borsta tänderna noggrant morgon och kväll.

Tandsten är ett väldigt vanligt förekommande problem. Ligger det kvar över längre tid blir tandköttet inflammerat och man börjar få blödningar i tandköttet när man borstar tänderna och använder tandtråd.

Om tandköttsinflammationen inte behandlas drar sig det friska närliggande vävnader kring tänderna bort från den aktiva inflammationen. Vilket gör att stödet för tänderna minskar. På så sätt blir tänderna rörliga och det man tillslut kallar för tandlossning.

Tandsten är problem för de flesta patienter. Vilket är en förkalkning som uppstår när bakterier hamnar i kontakt med salivet. Mineraler bildas runt tändernas ytor vilket kallas för tandsten. Desto högre salivflöde man har desto lättare får man tandsten. Som nämnt tidigare är det viktigt att tandsten tas bort regelbundet för att minska orsaken till inflammation i tandköttet vilket kan leda till tandlossning om det går obehandlat.

I samband med tandsten borttagningen blir även tänderna något vitare vilket uppskattas men framförallt hjälper det dig att upprätthålla en god munhälsa.

Behandling av tandsten

Tänk på att tänderna kan ila efter tandstensborttagning och att man bör avstå från mat och dryck direkt efter besöket. Efter tandsten borttagningen ingår en polering av tänderna vid varje hygienist besöken.

Vid omfattande inflammation och djupa tandköttsfickor där tandsten ligger under tandköttskanten kan det behövas bedövning vid behandlingen då det kan göra ont om tandhygienisten ska kunna göra rent ordentligt. Bedövningen håller i sig i ett par timmar och det kan vara bra att vara försiktig så man inte biter sig i kinden eller tungan.

För patienter med blodförtunnande medicinering kontrolleras blödningen efter behandling. Tar du läkemedel som exempelvis Waran kontrolleras dina värden innan påbörjad behandling. INR värde bör vara under 3 och provet måste tas max 48h innan besöket. Detta sköter patienten med sin vårdcentral.

I vissa fall varar blödningen längre och ibland kan även blödningen öka, då är det viktigt att du kontaktar oss på kliniken. Ifall vi har stängt hänvisar vi till Sjukvårdsupplysningen 1177.

Det är vanligt att man känner sig öm och ökad känslighet i tandköttet efter tandstensborttagning. Oftast försvinner dessa besvär inom en vecka. Det går bra att ta receptfria smärtstillande för att lindra eventuella besvär. Vi rekommenderar nästan alltid att skölja med fluorskölj.

Det är vanligt att man upplever ömhet och känslighet i tandköttet direkt efter behandling, men i normala fall försvinner besvären inom en vecka. Upplever du ihållande ilningar kan det hjälpa att skölja med fluor munskölj.

Behandling – steg för steg

  • Efter den initiala undersökningen och planering av din individuella behandlingsplan påbörjas behandling. Vi använder oss av mekaniska instrument samt ultraljud för att ta bort tandstenen och rengöringen av de djupa fickorna. Ultraljudet är ett maskinellt verktyg som består av en spets som vibrerar. Tandstenen lossnar och djupa fickor görs rent med hjälp av dessa vibrationer. Ilar det under behandlingen kan du be om att få bedövning.
  • Därefter gör vi en utvärdering och går igenom ytorna längs med tänderna med handinstrument för att validera utfört arbete och komma åt tandsten som sitter väldigt svåråtkomligt.
  • Avslutningsvis poleras samtliga tänder med en poleringspasta – Denna behandling ger en väldigt fräsch känsla i munnen.
  • Samtidigt som behandlingen pågår får du information och instruktioner om hur du fortsättningsvis bibehåller en bra munhygien. Vi samarbetar med dig som patient och erbjuder dig stödbehandling vid behov.
  • För att kunna behålla en god munhälsa går tandhygienisten igenom vilken mellanrumsborste, tandtråd och tandkräm som passar just dig för att förenkla rengöringen hemma.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Varför är det viktigt med rengöring av tänderna hos en tandhygienist?

Att regelbundet rengöra tänderna är viktigt för att bibehålla god munhälsa. Utan rengöring kan plack och tandsten byggas upp och orsaka problem som karies, tandköttsproblem, dålig andedräkt och tandlossning. Regelbunden rengöring hjälper till att hålla ditt leende friskt och fräscht

Vad kostar det att göra rent tänderna?

Priset för tandrengöring varierar beroende på omfattningen av rengöringen. Tandvårdsbidraget, högkostnadsskyddet bidrar till en lägre kostnad, det bästa är att kontakta oss för att få specifika prisuppgifter.

Hur ofta behöver jag göra rent tänderna?

Det är bäst att få en individuellt anpassad behandlingsplan. I vissa fall behöver tandrengöringar utföras var 6:e månad, men om du har tandköttsproblem eller andra allvarliga tandproblem som exempelvis tandlossning så kan det vara nödvändigt att komma oftare (var 3-4:e månad). Kontakta oss för att prata med din tandläkare eller tandhygienist för att ta reda på vad som är bäst för dig.

Varför behöver jag träffa tandhygienisten?

Att träffa tandhygienisten regelbundet är viktigt för en god munhälsa. Under en tandhygienistbehandling utförs professionell tandrengöring och borttagning av tandsten och plack. Detta hjälper till att förebygga tandköttssjukdomar, karies och dålig andedräkt. Tandhygienisten kan också ge råd om korrekt tandborstningsteknik, användning av tandtråd och andra munvårdsrutiner som är anpassade till dina individuella behov.

Resultat från tidigare patienter

Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer