Skalfasader - Nackdelarna

Skalfasader är en populär kosmetisk tandvårdsbehandling som kan förvandla ditt leende genom att täcka ojämnheter, missfärgningar och andra estetiska brister. Men precis som med alla tandvårdsingrepp är det viktigt att vara medveten om eventuella nackdelar och risker innan du bestämmer dig för att genomgå behandlingen. Låt oss utforska några vanliga frågor och bekymmer om skalfasader för att hjälpa dig fatta välgrundade beslut om din tandhälsa.

Finns det nackdelar med skalfasader?

Medan skalfasader kan ge fantastiska resultat finns det också vissa nackdelar att överväga. En av de vanligaste är att en liten del av den naturliga tandsubstansen måste ibland tas bort för att göra plats för skalfasaderna. Detta är en irreversibel process och leder till att tanden alltid kommer behöva en fasad.  

Risk för skador och känslighet

En annan potentiell nackdel med skalfasader är risken för skador och ökad känslighet. Skalfasader är tunna skal av porslin eller kompositmaterial som, även om de är hållbara, kan spricka eller lossna vid trauma eller stora krafter. Dessutom kan vissa patienter uppleva ökad känslighet för varm eller kall dryck, men detta är endast en risk ifall tanden behöver slipas och då går känsligheten över inom den närmsta perioden. Det är nämnvärt att dessa komplikationer är mycket ovanliga.


Behov av regelbunden underhåll

Skalfasader kräver regelbundet och noggrant underhåll för att hålla dem i gott skick och för att förlänga deras livslängd. Detta inkluderar att undvika hårda föremål och att följa en god munhygienrutin, inklusive daglig tandborstning och användning av tandtråd. Man räknar med att skalfasader håller i minst 15år, därefter kan de behöva bytas ut vid slitage.

Vem är inte lämplig för skalfasader?

Även om skalfasader kan vara en utmärkt lösning för många patienter är det inte alla som är lämpliga kandidater för behandlingen. Personer med allvarliga tandproblem, såsom omfattande karies eller tandlossning, kan behöva andra behandlingsalternativ. Dessutom kan personer med tandgnissling eller tandpressning ha ökad risk för att skalfasader skadas och kan behöva andra behandlingar så som porslinskronor. Tandläkaren kan efter en undersökning gör en bedömning med hänsyn till alla olika faktorer och tala om för dig vilka behandlingsalternativ som är lämpliga.  

Diskutera med din tandläkare

Innan du bestämmer dig för att genomgå behandlingen med skalfasader är det viktigt att diskutera dina förväntningar, bekymmer och eventuella frågor med din tandläkare. De kan ge dig en realistisk bedömning av dina behov och hjälpa dig att avgöra om skalfasader är rätt val för dig. Tillsammans kan ni skapa en individuell behandlingsplan som passar dina unika behov och önskemål.

Prata med våra erfarna tandläkare

Om du är intresserad av skalfasader eller har frågor om potentiella nackdelar är du välkommen att kontakta vår tandläkarmottagning i Karlstad eller Kristinehamn för personlig rådgivning och bedömning. Vi är här för att erbjuda dig den information och stöd du behöver för att fatta välgrundade beslut om din tandvård. Din tillfredsställelse och välbefinnande är vår högsta prioritet, och vi strävar efter att ge dig den bästa möjliga vården för ett leende som du är stolt över.

Prata med en av våra tandläkare

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Du kanske även skulle vara intresserad av

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn