Tandkrona

En tandkrona är en rekonstruktion som helt täcker en skadad tand. Målet är att förstärka tandens försvagade struktur och återställa funktion och estetik på bästa möjliga sätt.

Vad är en tandkrona?

Vi på Tandcentrum utför tandimplantat för att ersätta saknade tänder. Själva tandkronan som fästs i implantatet består av keramik och framkallas på samma vis som en tandkrona som cementeras på en naturlig tand. Vi planerar hela fallet i vårt eget labb och gör även all tillverkning på vårt eget labb. Detta för att vi har kvalitetssäkrat hela processen och garderar oss att alla material är av högsta kvalité. Vi får också våra konstruktioner klara betydligt snabbare då de tillverkas av våra egna tandtekniker. På så sätt får du som patient en kortare väntetid och kan återgå till det vanliga livet så snabbt som möjligt.

Tandkrona på befintlig tand

När stora delar av en tand saknas på grund av att den blivit lagad många gånger eller skadats på något sätt, kan tanden behöva ersättas med en konstgjord tand, en så kallad krona. Först slipas tanden för att ge plats åt kronmaterialet och sedan tillverkas en krona som till färg och form stämmer överens med dina tänder i övrigt. Kronan kan tillverkas av olika material, det modernaste och bästa alternativet som vi jobbar med mest är helkeramiska material utan metaller. Vi lämnar alltid ut 3 års garanti på våra tandkronor.

När rekommenderar vi en tandkrona?

Vi rekommenderar tandkronor i flera fall då tandkronor generellt sätt ger betydligt bättre prognos på den kvarvarande tanden. Vi rekommenderar oftast tandkronor när:

  • Vi ersätter en stor fyllning när det inte finns tillräckligt mycket kvar av tanden.
  • Skydda en svag tand.
  • Restaurera en frakturerad tand.
  • När vi ska fästa en bro.
  • Göra en krona till ett tandimplantat.
  • Täcka en missfärgad eller ful tand.
  • Täcka en tand som fått rotbehandling.

Hollywood smile

Hollywood smile är en bra lösning för t.ex. en kraftigt missfärgad tand eller vid mindre snedställningar. Porslinet klistras starkt till kvarvarande tand och kan göras mycket tunt. I vårt eget labb kan vi göra fasaderna så tunna som 0,3 mm. På så sätt behöver vi avverka ytterst lite av de naturliga tänderna.

Skalfasader

En porslinsfasad skapar en naturlig tand både avseende lyster, färg och form. Med modern teknik och samarbete med den lokala tandteknikern kan vi dessutom skapa ett nytt leende, ett så kallat hollywood smile inom några dagar.

Skalkronor påminner om porslinsfasader men har en något större utsträckning på tanden på grund av en befintlig skada eller tidigare plastfyllningar. På Tandcentrum Karlstad finns stor erfarenhet av estetisk tandvård, alltid med dig som kund i centrum. Du är alltid välkommen att diskutera individuella önskemål och förutsättningar som gäller för just ditt leende.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Hur ska jag ta hand om mina tandkronor och broar?

Tandkronor är utformade för att hålla länge, rätt vård och underhåll är avgörande för att säkerställa deras livslängd. Här är några tips för att hjälpa dig ta hand om dina tandkronor: Först och främst, se till att borsta och använda tandtråd regelbundet, åtminstone två gånger om dagen, för att upprätthålla god munhygien. Detta är avgörande för att förhindra uppkomsten av plack och tandsten som kan skada dina naturliga tänder och tandkronor. Undvik att bita på hårda föremål som isbitar eller hårt godis och använd inte dina tänder för att öppna föremål. Att göra det kan skada dina kronor och naturliga tänder. Regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring och kontroller är också viktiga. Din tandläkare kommer att undersöka skicket på dina tandkronor och se till att det inte uppstått några komplikationer. Vid behov kommer det planeras rengöring av dina tänder och ta bort eventuell plack eller tandsten. Genom att följa dessa tips och praktisera god munhygien kan du vara säker på att dina tandkronor håller i många år framöver.

Vad kostar en krona eller bro?

Din tandläkare kommer att fastställa kostnaden för tandkronor baserat på din tandhälsa och det övergripande behovet av behandlingar. Den exakta kostnaden kommer att ges till dig under din konsultation.

Vad är en Zirkonia Krona?

En Zirkonia krona är en typ av tandkrona som har blivit alltmer populär bland patienter. Denna typ av krona är tillverkad av zirkonium, ett silikatmineral som är känt för sin hållbarhet och styrka. Zirkonium Kronor är ett utmärkt val för många patienter eftersom de liknar naturliga tänder både i färg och struktur. Jämfört med traditionella porslinskronor är zirkonia kronor lättformade och starkare material. Dessutom används zirkonium inom olika medicinska tillämpningar utanför tandvården, som till exempel i höft-, finger- eller öronoperationer. Dessa kronor är ett bra alternativ för dem som söker en långvarig och naturligt utseende lösning för skadade eller saknade tänder.

Hur länge håller en krona?

Dentala kronor kan hålla länge med rätt skötsel och god munhygien. Faktum är att de är utformade för att hålla livet ut! Dock finns det flera faktorer som kan påverka kronans livslängd. Om den underliggande tanden blir angripen av karies kan kronan bli lös eller lossna och behöva bytas ut. Dessutom kan vanor som att gnissla eller bita på naglarna eller tugga på hårda föremål också skada kronan. För att säkerställa så lång livslängd som möjligt för din tandkrona är det viktigt att ha god munhygien, inklusive regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. I vissa fall är det även rekommenderat med en bettskena. Dessutom är det viktigt att boka regelbundna kontroller hos tandläkaren för att övervaka hälsan hos den underliggande tanden och passformen på kronan. Genom att ta hand om din tandkrona och upprätthålla god munhygien kan du njuta av ett vackert och hälsosamt leende under många år.

Resultat från tidigare patienter

Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer