Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Tandkrona

Tandkrona i porslin för att förstärka en befintlig tand och öka livslängden.

Allt du behöver veta om tandkrona

En tandkrona är en vanlig och effektiv lösning för att reparera och förstärka skadade tänder. Tandkronor används när en tand är för skadad för att kunna repareras med en enkel fyllning.

Vad är en tandkrona?

En tandkrona är en "mössa" som placeras över en skadad tand för att återställa dess form, storlek, styrka och förbättra dess utseende. Kronan omsluter hela den synliga delen av tanden ovanför tandköttskanten. Tandkronor kan vara tillverkade av olika material, inklusive porslin, metall, keramik eller en kombination av dessa.

När behövs en tandkrona?

Tandkronor används i en rad olika situationer, inklusive:

 1. Stora fyllningar - När en tand har en stor fyllning och inte mycket av den naturliga tandstrukturen kvarstår, kan en krona ge nödvändig styrka och skydd.
 1. Försvagade tänder - Tänder som är spruckna, brutna eller försvagade av karies kan behöva en krona för att förhindra ytterligare skador.
 1. Rotfyllda tänder - Tänder som har genomgått rotfyllning blir ofta sköra och kan behöva en krona för att bevara strukturen och funktionen.
 1. Estetiska skäl - Tandkronor kan också användas för att förbättra utseendet på missfärgade eller missformade tänder.
 1. Tandbroar - Kronor används som stödtänder för att hålla en tandbro på plats.

Behöver du en tandkrona?

Kampanjundersökning för nya patienter endast 499:-

Typer av tandkronor

Det finns flera olika typer av tandkronor, var och en med sina egna fördelar och nackdelar:

 1. Porslinskronor - Porslinskronor är estetiskt tilltalande och kan matchas för att se ut som dina naturliga tänder. De är ett populärt val för främre tänder.
 1. Keramiska Kronor - Dessa är också tandfärgade och erbjuder utmärkt estetik och biokompatibilitet. De är ett bra alternativ för personer med metallallergier.
 1. Metallkronor -Tillverkade av guldlegeringar eller andra metaller, är dessa mycket hållbara och slitstarka. De används ofta för molarer där hållbarhet är viktigare än estetik.
 1. Porslin-Förstärkta-Metallkronor (PFM) -Dessa har en metallkärna täckt med porslin. De kombinerar styrkan av metall med det naturliga utseendet av porslin.
 1. Zirkoniakronor - Zirkonia är ett mycket hållbart och estetiskt tilltalande material som är idealiskt för både främre och bakre tänder.

Tandkrona steg för steg

Att få en tandkrona innebär vanligtvis två tandläkarbesök:

Första besöket: Förberedelse och temporär krona

 1. Undersökning och röntgen: Tandläkaren undersöker tanden och tar röntgenbilder för att bedöma dess tillstånd.
 2. Förberedelse av tanden: Tanden formas och slipas ner för att skapa utrymme för kronan. Om en stor del av tanden saknas kan en uppbyggnad behövas för att stödja kronan.
 3. Avtryck: Ett avtryck av tanden och de omgivande tänderna tas för att skapa en exakt passform för kronan. Avtrycket skickas till ett tandtekniskt laboratorium där kronan tillverkas.
 4. Temporär krona: En temporär krona sätts på plats för att skydda tanden tills den permanenta kronan är klar.

Andra Besöket: Permanent krona

 1. Avlägsnande av temporär krona: Den temporära kronan tas bort, och tanden rengörs.
 2. Placering av permanent krona: Den permanenta kronan placeras på tanden och justeras för att säkerställa en perfekt passform och rätt bett. När allt är i sin ordning cementeras kronan permanent på plats.

Skötsel av tandkronor

För att säkerställa att din tandkrona håller så länge som möjligt, är det viktigt att följa dessa skötseltips:

 1. God munhygien - Borsta tänderna minst två gånger om dagen och använd tandtråd dagligen för att hålla området runt kronan rent och fri från plack.
 1. Undvik hårda och klibbiga livsmedel - Undvik att tugga på hårda föremål som is eller använda dina tänder som verktyg. Hårda och klibbiga livsmedel kan skada eller lossa kronan.
 1. Regelbundna tandläkarbesök -Besök din tandläkare regelbundet för kontroller och professionell rengöring. Din tandläkare kan övervaka kronans skick och omgivande tandkött.

Sammanfattning

Tandkronor är en effektiv lösning för att reparera och stärka skadade tänder, samtidigt som de förbättrar ditt leende. Genom att förstå processen och de olika typerna av kronor som finns tillgängliga, kan du fatta ett informerat beslut om den bästa behandlingen för dina behov. Kom ihåg att upprätthålla god munhygien och regelbundna tandläkarbesök för att säkerställa att din tandkrona håller länge och att din munhälsa förblir på topp.

Vill du att vi kontaktar dig?

Fyll i dina kontaktuppgifter så hör vi av oss.

{{form}}

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Är alla lämpliga patienter för skalfasader?

Nej, personer med allvarliga tandproblem eller tandgnissling kan behöva andra tandvårdsalternativ innan man gör skalfasader. Vissa patienter behöver kronor och broar istället för skalfasader. Det estetiska resultatet blir lika vackert men underarbetet är det som skiljer sig åt. Boka en tid så berättar vi vad som passar dig bäst.

Behöver man borsta skalfasader som vanliga tänder?

Ja, skalfasader kräver regelbunden underhåll och följsamhet med god munhygien för att hålla dem i gott skick. Tar man inte hand om sina tänder finns risk att man får karies i tanden som skalfasaden sitter fast mot.

Kan skalfasader bli skadade?

Ja, skalfasader kan spricka eller lossna vid trauma eller överdriven kraftpåverkan.

Finns det några nackdelar med skalfasader?

Ja, en nackdel är att en liten del av den naturliga tandsubstansen ibland tas bort för att skapa plats för de nya skalfasaderna. Det rör sig om 0,2-0,3mm man slipar på tänderna oftast. Man kan även utföra skalfasader utan slipning, då slipar man ingen tandsubstans och skalfasaderna cementeras fast över de befintliga tänderna.

Vad är fördelarna med skalfasader utan slipning jämfört med traditionella skalfasader?

Fördelarna inkluderar bevarandet av den naturliga tandsubstansen, minimal eller ingen risk för tandkänslighet samt en mindre invasiv behandlingsmetod. Det ger också möjlighet till återställning av utseendet med mindre ingrepp.

Hur lång tid tar det att få skalfasader utan slipning?

Processen för att applicera skalfasader utan slipning kan vanligtvis utföras på ett fåtal besök hos tandläkaren, beroende på antalet tänder som ska behandlas och andra individuella faktorer. Vanligtvis tar en fullständig behandling ungefär 1 månad för att färdigställa.

Kan alla få skalfasader utan slipning?

Inte alla patienter är lämpliga kandidater för skalfasader utan slipning. Det beror på individuella tandförhållanden och estetiska mål. En noggrann bedömning av en tandläkare krävs för att avgöra om det är rätt alternativ för dig.

Är skalfasader utan slipning lika hållbara som de med slipning?

Skalfasader utan slipning kan vara lika hållbara som de med slipning, men det beror på flera faktorer inklusive den individuella tandstrukturen och hur väl de underhålls. Generellt sett kan de ge långvariga estetiska resultat.

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Hur ska jag ta hand om mina tandkronor och broar?

Tandkronor är utformade för att hålla länge, rätt vård och underhåll är avgörande för att säkerställa deras livslängd. Här är några tips för att hjälpa dig ta hand om dina tandkronor: Först och främst, se till att borsta och använda tandtråd regelbundet, åtminstone två gånger om dagen, för att upprätthålla god munhygien. Detta är avgörande för att förhindra uppkomsten av plack och tandsten som kan skada dina naturliga tänder och tandkronor. Undvik att bita på hårda föremål som isbitar eller hårt godis och använd inte dina tänder för att öppna föremål. Att göra det kan skada dina kronor och naturliga tänder. Regelbundna besök hos tandläkaren för professionell rengöring och kontroller är också viktiga. Din tandläkare kommer att undersöka skicket på dina tandkronor och se till att det inte uppstått några komplikationer. Vid behov kommer det planeras rengöring av dina tänder och ta bort eventuell plack eller tandsten. Genom att följa dessa tips och praktisera god munhygien kan du vara säker på att dina tandkronor håller i många år framöver.

Vad kostar en krona eller bro?

Din tandläkare kommer att fastställa kostnaden för tandkronor baserat på din tandhälsa och det övergripande behovet av behandlingar. Den exakta kostnaden kommer att ges till dig under din konsultation.

Vad är en Zirkonia Krona?

En Zirkonia krona är en typ av tandkrona som har blivit alltmer populär bland patienter. Denna typ av krona är tillverkad av zirkonium, ett silikatmineral som är känt för sin hållbarhet och styrka. Zirkonium Kronor är ett utmärkt val för många patienter eftersom de liknar naturliga tänder både i färg och struktur. Jämfört med traditionella porslinskronor är zirkonia kronor lättformade och starkare material. Dessutom används zirkonium inom olika medicinska tillämpningar utanför tandvården, som till exempel i höft-, finger- eller öronoperationer. Dessa kronor är ett bra alternativ för dem som söker en långvarig och naturligt utseende lösning för skadade eller saknade tänder.

Hur länge håller en krona?

Dentala kronor kan hålla länge med rätt skötsel och god munhygien. Faktum är att de är utformade för att hålla livet ut! Dock finns det flera faktorer som kan påverka kronans livslängd. Om den underliggande tanden blir angripen av karies kan kronan bli lös eller lossna och behöva bytas ut. Dessutom kan vanor som att gnissla eller bita på naglarna eller tugga på hårda föremål också skada kronan. För att säkerställa så lång livslängd som möjligt för din tandkrona är det viktigt att ha god munhygien, inklusive regelbunden tandborstning och användning av tandtråd. I vissa fall är det även rekommenderat med en bettskena. Dessutom är det viktigt att boka regelbundna kontroller hos tandläkaren för att övervaka hälsan hos den underliggande tanden och passformen på kronan. Genom att ta hand om din tandkrona och upprätthålla god munhygien kan du njuta av ett vackert och hälsosamt leende under många år.

Resultat från tidigare patienter

Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.