Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Allt du behöver veta om tandproteser

Avtagbara hjälpmedel som ersätter saknade tänder. Vi gör avtagbara tandproteser för hela eller delar av käken som är med eller utan stöd av implantat.

Vad är tandproteser?

Proteser är löstagbara tandersättningar som ersätter saknade tänder i överkäken, underkäken eller båda. Tandtekniker tillverkar proteser av material som akryl, resin, nylon, metall och porslin. Det finns många olika typer av proteser, t.ex. helproteser, immediatproteser, delproteser och implantatstöddaproteser. Med rätt skötsel och underhåll är den genomsnittliga livslängden för en protes sju till tio år. En protes behöver vanligtvis vartannat år rebaserasför att få perfekt passform på protesen mot tandköttet.

Olika typer av tandproteser

Helproteser

Denna protes, som även kallas helkäksprotes,ersätter en hel tandbåge med saknade tänder. En helprotes vilar ovanpå tandköttet och förlitar sig på gommen ("gomtaket") eller den nedre käkbenskanten för stöd. Du kan behöva använda proteslim (en speciell typ avlim) för att hålla protesen på plats.

Helproteser är sannolikt det du tänker på när dutänker på traditionella proteser. De består av konstgjorda tänder och en tandköttsfärgad bas. Helkäksproteser kan vara antingen"konventionella" eller "omedelbara". En konventionell protes tillverkas efter att tänderna har avlägsnats och tandköttet har börjat läka och är redo att placeras i munnen cirka åtta till tolv veckor efter att tänderna har avlägsnats. Till skillnad från konventionella proteser tillverkas immediatproteser i förväg och kan sättas på plats så snart tänderna har avlägsnats. Användaren behöver därför inte vara utan tänder under läkningsperioden. Ben och tandkött krymper dock med tiden, särskilt under läkningsperioden efter tandborttagning. Därför är en nackdel med omedelbaraproteser jämfört med konventionella proteser att de kräver fler justeringar för att passa ordentligt under läkningsprocessen och bör i allmänhet endast betraktas som en tillfällig lösning tills konventionella proteser kan tillverkas.

Personer som bär proteser brukar ta ut dem på natten för att rengöra dem och låta tandköttet vila.

Delproteser

Om du saknar flera eller de flesta av dina tänder i en eller båda käkarna kan delproteser vara ett alternativ. Partiella proteser liknar helproteser, eftersom de också förlitar sig på tandköttet och det underliggande benet för stöd. Men partial proteser har också speciella klämmor som hakar fast runt dina kvarvarande naturliga tänder, vilket ger ytterligarestabilitet. Oftast sitter delproteser bättre än helproteser på grund av klammrarna.

En avtagbar delprotes består vanligtvis av ersättningständer som fästs på en rosa eller tandköttsfärgad plastbas, som ibland är förbunden med en metallram som håller protesen på plats i munnen. Delproteser används när en eller flera naturliga tänder finns kvar i över- eller underkäken. En delprotes fyller inte bara ut de utrymmen som skapats avsaknade tänder, den förhindrar också att andra tänder ändrar position.  

Immediatproteser

Ibland behöver man dra ut tänder innan de kan använda proteser. En immediatprotes är en protes som du bär direkt efter extraktionen.

I vissa fall är omedelbara proteser tillfälliga hjälpmedel. När du har läkt kommer din tandläkare att ersätta dem med dina slutliga proteser. I andra fall kanske du kan använda din slutgiltiga protes direkt efter operationen. Din tandläkare kan berätta vad du kan förvänta dig i din situation. Boka en konsultation för tandprotes i Karlstad och Kristinehamn så berättar vi mer. 

Implantatförankrade proteser

Istället för att förlita sig på käkbenet och tandköttet för stöd, fästs implantatförankrade proteser på tandimplantat. Tandimplantat är små, gängade titanskruvar som vi placerar i käkbenet för attersätta saknade tandrötter.

Precis som traditionella proteser är implantatförankrade proteser avtagbara. Du tar ut dem på natten för att rengöra tandprotesen.

Implantatförankrade proteser erbjuder vanligtvis mer stabilitet än traditionella proteser eftersom de "snäpps fast" på implantaten som är inbäddade i käken. Du behöver inget proteslim för att fästa dem i munnen. Av denna anledning kallar vissa människor dem för"snap-in-proteser" eller "täckproteser". Implantatförankrade proteser är något dyrare och kräver mer planering men resultatet är betydligt bättre vad gäller hållfasthet och stabilitet.

Boka tid för tandproteser

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Tandprotes steg för steg

Konsultation för tandprotes

En tandläkare kommer att undersöka din mun,inklusive käkar, tandkött och eventuella kvarvarande tänder. Vi tar också röntgenbilder för att kontrollera tjockleken på ditt käkben.

Om din tandläkare bedömer att en tandprotes passar för just dig kommer vi att diskutera alternativen med dig. Vilken protessom är rätt för dig beror på flera faktorer, bland annat

  • Hur många tänder du saknar.
  • Hur länge dina tänder har saknats.
  • Om du föredrar en avtagbar eller icke avtagbar protes.
  • Tätheten och volymen på ditt käkben.
  • Förhållandet mellan över- och underkäken.
  • Dina personliga preferenser.

För oss är det viktigt att du blir nöjd med resultatet och här får du vara med och bestämma vilken behandling du vill ha. Olika behandlingar kostar givetvis olika mycket och det är viktigt att du berättar för oss vilka förutsättningar du har och vad för typ av tandprotes du önskar att få.

Hur tillverkas tandproteser?

Tillverkningen av en tandprotes steg för steg:

  1. Tandavtryck - Först tar din tandläkare avtryck av din över- och underkäke. Detta inkluderar tandköttet och eventuella kvarvarande tänder. Ofta behöver du två avtryck - ett preliminärt och ett slutgiltigt.
  2. Tillverkning av en tandmodell - Din tandläkare skickar dina avtryck till ett tandtekniskt laboratorium. En tandtekniker använder dina tandavtryck för att skapa en gipsmodell av din mun. De kommer att använda denna modell för att skapa din anpassade tandprotes.
  3. Anpassning av tandprotesen. Tillverkningen av din protes börjar med registreringsblock i vax. Dessa block hjälper tandteknikern att avgöra var de konstgjorda tänderna ska placeras. Därefter använder tandteknikern olika material (t.ex. akryl, nylon eller resin) för att bygga upp basen till din nya tandprotes. Slutligen lägger de till de konstgjorda tänderna och ser till att de övre och nedre tänderna passar ihop korrekt.
  4. Polering av tandprotesen. När tandteknikern har skapat din nya tandprotes polerar de den så att den ser naturlig ut och skickar tillbaka den till din tandläkare för utprovning.

Vad händer vid utprovning av en tandprotes?

Din tandläkare placerar din nya tandprotes i munnen och kontrollerar passformen. De kommer noggrant att leta efter områdensom utsätter tandköttet för övertryck och göra eventuella slutliga justeringar av protesen.

Det är viktigt att veta att det vanligtvis krävs flera besök hos tandläkaren för att uppnå önskad passform. Det beror på att mjukvävnaderna i munnen behöver tid för att anpassa sig till protesen.

Hur lång tid tar det att få en tandproes?

Tandprotesen tar ungefär 2 månader att producera och för dig att prova ut och att göra det slutgiltiga justeringarna som behövs för att tandprotesen ska sitta ordentligt i munnen. Boka en tid för konsultation så berättar vi mer.

Skavsår av tandprotes

Det är jättevanligt att man får skavsår av sin nya tandprotes. Nästan 9 av 10 nya proteser skapar någon form av skavsår där det är överbelastat mot mjukvävnaderna. Efter att du har fått din tandprotes får du gå med den i ett par veckor. Därefter gör vi en kontroll av din tandprotes och ser ifall det blivit några skavsår av tandprotesen. Därefter görvi de slutgiltiga justeringarna som behövs för att du ska få en så bra tandprotes som möjligt.

Risker och fördelar med tandproteser

Vilka är fördelarna med tandproteser?

Tandproteser har ett antal fördelar, bland annat

  • Förbättrad tuggfunktion.
  • Förbättrat utseende.
  • Förbättrad talfunktion.
  • Bättre näringsintag (tack vare förbättrad tuggfunktion).

Vilka är nackdelarna med proteser?

Proteser har också sin andel nackdelar - särskilt traditionella avtagbara proteser. Många som bär traditionella proteser på att deras apparatur förskjuts, vacklar eller glider ur sitt läge när de talar eller tuggar. Många gånger kan det vara väldigt svårt att få en löshel- eller delprotes att sitta ordentligt fast.

Käkbenet krymper

Den största nackdelen med tandproteser är att käkbenet krymper gradvis även när man har en tandprotes i munnen, vilket leder till ansiktskollaps (t.ex. insjunkna kinder). Detta beror på att det underliggande benet inte stimuleras och kroppen känner att käkbenet inte behövs. Därför börjar kroppen resorbera käkbenet som tandprotesen vilar på. Därför finns det stora fördelar med att man gör implantatförankrade täckproteser. På så sätt får man en mer stabil protes och samtidigt bevarar käkbenet och hindrar det från att krympa.

Vad kostar en Tandprotes?

En tandprotes varierar i pris beroende på vilken typ av protes man vill ha. Priset börjar från 12 000 kronor. De dyraste proteserna är de som sitter med hjälp av implantat. Då tillkommer kostnad för implantaten och implantatoperationen. Boka en tid för konsultation så berättar vi mer om tandimplantat och tandproteser i Karlstad och Kristinehamn.

Boka tid för tandproteser

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Prognos för tandproteser

Hur lång tid tar det att vänja sig vid tandproteser?

Svaret på denna fråga är olika för alla. Det kanta tid - veckor eller ibland månader - att vänja sig vid din nya protes. Tänk på att du kan behöva göra flera justeringar under de första veckorna för att uppnå önskad passform.

Hur länge håller en tandprotes?

Den genomsnittliga livslängden för en protes är sju till tio år. De flesta människor kommer att behöva en ny protes vid denna tidpunkt.

Du bör också göra en rebasering av tandprotesen varje eller vartannat år - eller när du märker förändringar i hur din tandprotes passar. Under denna process kommer din tandläkare att lägga till material till din protes för att säkerställa en bekvämare passform.

Hur ska jag ta hand om min tandprotes?

Rätt skötsel och underhåll hjälper dig att hålla dina tandproteser i gott skick. Här är några allmänna riktlinjer för att se till att din tandprotes håller så länge som möjligt:

  • Ta av dig tandprotesen i slutet av varje dag.
  • Rengör tandprotesen med en protesborste och protespasta.
  • Blötlägg dina tandproteser över natten i en proteslösning.
  • Borsta tandköttet, tungan, insidan av kinderna, gommen och eventuella kvarvarande tänder två gånger om dagen för att avlägsna plack och skräp.

När ska jag kontakta tandläkaren?

Du bör boka en tid hos tandläkaren om dina tandproteser:

  • Känns lösa.
  • Gör ont eller klämmer mot tandköttet.
  • Klickar när du talar eller äter.
  • Har skador eller missfärgningar.
  • Är äldre än 10 år.

Om du har något av de tecken som nämns ovan kandet vara dags att laga tandprotesen eller byta ut tandprotesen.

Ska man sova med tandprotesen i munnen?

De flesta människor sover utan sina proteser eftersom det är bekvämare och vävnaderna i munnen får vila. Oavsett om du sover med eller utan protes är det viktigt att ta ut den minst åtta timmar varje dag.

Lämna ut dina proteser minst åtta timmar omdagen:

  • Ger tandköttet en paus.
  • Minskar mängden skadliga bakterier i munnen.
  • Håller ditt käkben så starkt som möjligt.

Vad finns det för alternativ till proteser?

Det finns två huvudsakliga alternativ tillproteser: tandimplantat och tandbryggor.

Tandimplantat

Tandimplantat är det vanligaste alternativet tillproteser. Tandimplantat stimulerar nerverna i käken och stoppar benförlust(precis som naturliga tandrötter gör). Nerverna sänder signaler till hjärnan,som i sin tur sänder näringsämnen till käken så att den hålls stark och frisk.

Tandimplantat är vanligen dyrare än tandproteser,men de kan hålla hela livet om de sköts på rätt sätt.

Tandbryggor

Tandbryggor är ett effektivt alternativ om du fortfarande har flera friska tänder. Broar fungerar bäst för personer som saknar en till tre tänder i rad.

En tandbro består av kronor med konstgjorda tänder emellan. Tandläkaren fäster kronorna på de naturliga tänderna på vardera sidan om tandluckan, och de konstgjorda tänderna fyller ut mellanrummet så att ditt leende blir komplett.

 

Boka tid för tandproteser

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Är det svårt att vänja sig vid att använda tandproteser?

Det kan ta lite tid att vänja sig, men de flesta patienter anpassar sig snabbt och upplever minimala obehag efter en kort period. Har man avtagbara proteser kan det ibland krävas klister i protesen för att det ska sitta ordentligt.

Kan moderna tandproteser se naturliga ut?

Absolut! Moderna tandproteser är designade för att se så naturliga ut som möjligt, vilket återställer en bra funktion och ett vackert leende.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.