Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Röntgenundersökning

Röntgen kan användas för att diagnostisera sjukdomar i tänder och käkben, planera behandling samt följa upp tidigare utförd tandvård.

På Tandcentrum finns samtliga moderna digitala röntgenmetoder som vanligen förekommer inom specialisttandvård såsom intraoral röntgen, panorama röntgen och datortomografi. Kliniken har också en egen röntgenspecialist som medverkar till att hålla en hög radiologisk kompetensnivå.

Röntgenundersökning av tänder, käkar och käkleder

Röntgen utförs på individuell indikation som ett komplement till den kliniska undersökningen för att diagnostisera sjukdomar i tänder och käkben, planera behandling samt följa upp tidigare utförd tandvård.

Exempel på när röntgen är viktigt är vid bedömning av karies, tandlossning, bentillgång inför implantatbehandling samt läge och anatomi hos visdomständer som ska tas bort.

Vi strävar efter att optimera våra röntgenundersökningar så att adekvat information uppnås till så låg stråldos till patienten som möjligt.

För- och nackdelar med röntgenstrålar

Röntgen inom tandvården innebär att man som patient utsätts för röntgenstrålning. Denna information är riktad till dig som är patient i tandvården, för att du ska förstå nyttan med att göra en röntgenundersökning, och att den också är förenad med en liten risk på grund av den stråldos du får vid bildtagningen. Risken är alltid låg, men du som patient ska känna till att den finns. Inom tandvården är stråldoserna och riskerna väldigt låga.

Syftet med röntgen

Röntgen används för att ta bilder av kroppens inre. I samband med att en bild tas utsätts man för röntgenstrålning. Dessa bilder behövs för att kunna upptäcka sjukdomar eller som hjälp vid vissa behandlingar.

Röntgenbildtagning är många gånger avgörande för att kunna ställa rätt diagnos, vilket är till nytta för dig som patient. Tandvården arbetar alltid efter principen att nyttan från röntgenundersökningen ska vara avsevärt större än riskerna.

Det är finns ingen ökad risk att ta röntgenbilder av tänderna eller huvudet under graviditet. Tänderna och huvudet är inte i närheten av fostret och det behövs inget blyförkläde över magen.

Inom tandvården finns olika röntgenundersökningar

Intraoral röntgen

Intraoral röntgen är den absolut vanligast förekommande röntgenundersökningen i Sverige. Den används vanligen för att tidigt upptäcka karies eller tecken på tandlossningssjukdom. Röntgenstrålningen som passerar genom tänderna fångas upp av en film, en digital sensor, eller motsvarande mottagare som placeras i din mun. Den intraorala röntgenundersökning leder till en extremt låg stråldos i jämförelse med andra röntgenundersökningar.

Profilröntgen

Ibland kan tandläkaren behöva ta en profilröntgen (kefalografi), som vanligen används vid tandreglering eller för att bestämma överkäkens och underkäkens läge i förhållande till varandra. En profil röntgenbild motsvarar ungefär strålningen från fyra intraorala röntgenbilder.

Panoramaröntgen

Det finns även andra mer omfattande röntgenundersökningar, såsom panoramaröntgen (OPG), där man avbildar hela bettet och omgivande strukturer i en och samma bild. Den används bland annat för att följa bettutveckling hos barn och ungdomar, eller som översikt av käkar och tänder.

En panoramabild motsvarar ungefär strålningen från tio intraorala röntgenbilder.

CBCT (Dental tomografi)

Dental tomografi (CBCT) används för att få tredimensionella bilder. De tredimensionella bildernas undersökningsområde kan variera i storlek från enstaka tänder upp till att hela skallen, och används till exempel för utredningar inför kirurgi, eller inför tandimplantatbehandling eller då konventionell röntgen är tillräcklig. CBCT är den utrustning som inom tandvården som ger högst stråldos, och samtidigt mest information.

En CBCT undersökning motsvarar ungefär stråldosen från 40 till 60 intraorala röntgenbilder.


Olika stråldoser – en jämförelse

Trots att nyttan med röntgenundersökningen är stor, kan man teoretiskt räkna fram en liten ökad risk att få cancer senare i livet. Uttrycket effektiv dos är används för att ange hur stor risken med en undersökning är, och har enheten millisievert (mSv).

Den naturliga bakgrundsstrålningen som vi dagligen får i oss från rymden, vår egen kropp och från marken (radon ej inräknad) ger en årlig stråldos på 1-2 mSv, vilket per timme motsvarar en stråldos på 0,0001-0,0002 mSv.

En stråldos på 0,0001 mSv kan jämföras med en vanlig intraoral tandröntgen undersökning, med två bilder, som ger en ungefärlig stråldos på 0,005 mSv, eller en flygresa till New York (enkel resa) som ger en ungefärlig stråldos på 0,05 mSv, eller en mammografiundersökning (screening) ger en ungefärlig stråldos på 0,2 mSv.

Att avstå från undersökningen innebär vanligen en större risk. Tandvårdspersonalen ser till att din undersökning är berättigad – Det vill säga att nyttan med undersökningen alltid överväger risken med att göra den.

Fråga gärna din tandläkare eller tandhygienist om du undrar över något.

Sammanfattning

  • Nyttan med att göra röntgenundersökningen ska alltid överväga riskerna
  • Tandvårdspersonal ser till att stråldosen är så låg som möjligt
  • Röntgenbild tas endast då det behövs
  • Stråldosen från en röntgenundersökning är väldigt låg
  • Hälsoriskerna från dessa doser är försumbara eller minimala
  • Riskerna är lägre för äldre människor varför hänsyn tas till patientens ålder
  • Prata gärna din tandläkare eller tandhygienist om du har frågor

Källor

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter om anmälningspliktiga verksamheter. SSMFS 2018:2

1177 Vårdguiden. Tandröntgen

Strålsakerhetsmyndigheten – Bakrundsstrålning

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur kan jag förbereda mig för ett besök för akut tandvård?

Inga större förberedelser krävs, vi tar hand om dig och dina problem när du besöker oss. Se bara till att inte vänta för länge med dina akuta besvär. Vi finns här för dig.

Vad kan jag förvänta mig under ett besök för akut tandvård?

Under ett besök för akut tandvård kommer din tandläkare att bedöma ditt tillstånd, lindra smärta och utföra nödvändiga behandlingar för att återställa din tandhälsa. I de fall det behövs återkommande besök bokas då tider in och du blir informerad om kostnad och hur lång behandlingen kommer att ta att slutföra.

Vilka typer av problem kan behandlas med akut tandvård?

Akut tandvård kan behandla problem som tandvärk, tandkänslighet, skadade tänder, avslagna tänder och tandinfektioner. Boka en tid så ser vi vad vi kan göra för dig på akutbesöket. I vissa fall krävs det återkommande besök och då får du den informationen vid akutbesöket.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård är snabb och omedelbar vård för akuta tandproblem som tandvärk, skador som frakturer eller tandförlust. Hos oss får du tid inom 1-2 dagar och vi har oftast alltid tid samma dag för akuta besvär. Boka tid online eller ring oss för att boka tid.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.