Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

Behandla tandvårdsrädsla

Många känner ångest inför sitt tandläkarbesök och är oroliga för sitt tandvårdsbesök. Våra tandläkare har stor erfarenhet av att behandla tandläkarskräck i Karlstad och Kristinehamn. Vi har egna psykolog på kliniken som kan hjälpa till vid tandläkarfobier med KBT behandling för tandvårdsrädsla.

Vad är tandvårdsrädsla?

En person med tandläkarskräck som känner en ångest vid tanken på att gå till tandläkaren eller när han eller hon befinner sig på tandläkarmottagningen.

Vad utlöser tandvårdsrädsla?


Tandvårdsrädsla och känslan av ångest eller fobi är vanligtvis förekommande på grund av olika anledningar:

Förlust av kontroll

Vissa patienter känner tandläkarskräck på grund av känslan av att de förlorar kontrollen när de ligger i tandläkarstolen. Man känner att det är överväldigande när en tandläkare svävar ovanför ens huvud och man samtidigt måste gapa och ge bort kontrollen. De förknippar vanligtvis känslan med hjälplöshet eller att vara instängd och tandvårdsrädslan är nästan klaustrofobisk.

Smärta

De flesta människor känner tandvårdsrädsla med att gå till tandläkaren på grund av rädsla för smärta, särskilt om har en låg smärttröskel.

Skam

Vissa tandvårdsrädda patienter skäms eller känner sig generade när tandläkaren tittar in i deras mun och undersöker tandkött och tänder. Obehag kan också bero på det lilla avståndet mellan patient och tandläkare under behandlingen.

Tidigare erfarenheter

De flesta människor utvecklar tandvårdsrädsla på grund av en tidigare dålig erfarenhet. Om en tidigare behandling var smärtsam eller ledde till komplikationer kan patienten bli rädd för att gå till tandläkaren igen.

Vad är det vanligaste som skapar tandvårdsrädsla?

Bedövning

Människor är vanligtvis inte rädda för att få själva bedövningssprutan, utan istället rädda för att bedövningsmedlet inte fungerar. Vissa människor har tandläkarskräck för biverkningar av bedövningsmedlet, t.ex. tillfällig domning av läpparna.

Blod

Vissa människor är tandvårdsrädda på grund av blod. De kan känna rädsla eller panik inför möjligheten eller den faktiska förekomsten av även mindre blödningar som kan uppstå under en tandbehandling.

Kvävning

Vissa människor har en tandläkarskräck för att få kväljningar eller kvävas när tandläkaren bedövar eller behandlar i munnen. Man kan vara rädda för att inte kunna andas eller svälja.

Tandläkaren

Vissa patienter förknippar negativa känslor med sin tandläkare. Dessa känslor kan vara värre om de har haft en dålig upplevelse med en tandläkare tidigare.

Smärta

Tandvårdsbehandlingar innebär ganska ofta en liten mängd smärta. Och ibland gör ingreppet eller återhämtningen ont. Personer som är mycket smärtkänsliga kan vara mer rädda för att känna obehag under tandläkarbehandlingen eller under läkningsprocessen.

Nålar

Vissa personer kan vara tandvårdsrädda för nålar som kan vara rädda för de injektioner som tandläkare använder vid tandbehandlingar.

Ljud

Andra patienter har en tandläkarskräck på grund av ljudet från borrar och dentala instrument som används av tandläkaren eller tandhygienisten.

Lukt

Människor kan bli oroliga på grund av hur tandläkarmottagningen luktar eller de specifika dofter som uppstår under tandbehandling.

Reducera din tandvårdsrädsla

Vi är stolta på Tandcentrum med att ha arbetat med många tandvårdsrädda patienter som nästan alltid lett till att patienten känner att det är mindre skrämmande att fortsätta gå till tandläkaren eller tandhygienisten.

Det första och viktigaste du kan göra när du har kontakt med vår personal är att berätta att du är tandvårdsrädd innan själva besöket. Då får också våra tandläkare och tandhygienister i karlstad och kristinehamn mer tid inbokat vid behov för att kunna ge dig den omsorg som behövs för att du ska kunna känna dig mer lugn.

Tips på vad du kan tänka på om du är tandvårdsrädd:

  • Ta med musik i egna hörlurar
  • Be om att få ta pauser
  • Ta med en familjemedlem eller vän som support
  • Berätta för tandläkaren eller tandhygienisten ifall du vill veta vad som är planerat för dagens behandling
  • Vi behandlar många som är tandvårdsrädda och därför är det viktigt att du vågar säga att du lider av tandläkarskräck. På så sätt kan vi ta reda på vad exakt det är som du reagerar på och kan minimera rädslan vid framtida besök.
  • Be om att få ta pauser
  • Har du kraftig ångest kan du be om att få lugnande
  • Känns det bättre kan du försöka blunda
  • Ställ frågor, våra tandläkare tycker inte du är jobbig. Det underlättar som behandlare att veta att du känner dig mer trygg efter att vi har fått besvara dina frågor.

Beprövad erfarenhet av behandla tandvårdsrädsla

Har du en stark tandvårdsrädsla är Tandcentrum som din partner för att övervinna tandvårdsrädsla är ett klokt beslut. Först och främst förstår vi de unika utmaningar som personer med tandvårdsrädsla ställs inför. Våra team i Karlstad och Kristinehamn är inte bara mycket skickliga och erfarna när det gäller att tillhandahålla förstklassig tandvård, utan också exceptionellt medkännande och empatiska. Vi prioriterar din komfort och ditt välbefinnande i varje steg av din tandvårdsresa.

På Tandcentrum erbjuder vi en rad olika tekniker för att hantera tandvårdsrädsla, inklusive sedering och avslappningsstrategier, för att säkerställa att din upplevelse blir så stressfri som möjligt. Vi tar oss tid att lyssna på din oro, svara på dina frågor och skräddarsy vårt tillvägagångssätt efter dina specifika behov. Våra moderna och välkomnande tandkliniker i Karlstad och Kristinehamn är utformade för att skapa en lugnande atmosfär, vilket ytterligare förbättrar din komfort.

Vi är fast beslutna att erbjuda en tandläkarupplevelse som inte bara behandlar din munhälsa utan också hjälper dig att övervinna din tandvårdsrädsla, vilket gör att du förbättrar din relation med tandvården för resten av ditt liv. Det är viktigt att ta det första steget och inte undvika undersökningar och behandlingar. Det gör bara att det blir jobbigare och bidrar till en "ond spiral" för dig som är tandvårdsrädd. Våga fråga en vän som stöd som kan följa med på din första undersökning så kan vi jobba vidare därifrån.

Känns det fortfarande omöjligt för dig att ta beslutet att boka tid har vi möjlighet att boka tid till vår Psykolog i Karlstad för tandvårdsrädsla. Vi har ett paketpris för att behandla tandvårdsrädsla med hjälp av KBT behandlingar. Detta sker på tandläkarmottagningen och vi är stolta över att va den enda kliniken i Värmland som erbjuder den här tjänsten.

Klicka här för att komma till vår Kampanj för Tandvårdsrädsla och träffa vår psykolog.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur lång tid tar det att läka efter en visdomstands operation?

Läkningsprocessen efter en visdomstands operation varierar från person till person, men vanligtvis tar det några dagar till en vecka för att initial smärta och svullnad ska avta. Fullständig läkning kan ta upp till flera veckor. Under läkningsperioden är det viktigt att följa tandläkarens instruktioner noggrant för att främja läkning och undvika eventuella komplikationer. Det kan inkludera att undvika att dricka genom ett sugrör, äta mjuka livsmedel och sköta om det opererade området genom sköljning med saltvatten. För personliga råd om läkningsprocessen efter din visdomstands operation, kontakta oss för en konsultation.

Tar det lång tid att operera ut en visdomstand?

Tiden för att operera ut en visdomstand kan variera beroende på flera faktorer, inklusive tandens position, komplexitet och din individuella tandhälsa. Generellt sett tar operationen vanligtvis mellan 30 - 60 minuter. Vår erfarna tandläkare kommer att genomföra en noggrann undersökning och diskutera förväntad tidsåtgång för din specifika situation under din konsultation. Vi strävar alltid efter att utföra ingreppet så effektivt och bekvämt som möjligt för våra patienter. Kontakta oss för att boka en konsultation och få mer information om tidsåtgången för din visdomstand operation.

Kan jag få sedering inför min visdomständer operation?

Ja, hos oss erbjuder vi möjligheten till sedering för att göra din visdomständer operation så bekväm som möjligt. Sedering kan användas för att minska eventuell oro och obehag under ingreppet. Vår erfarna tandläkare kommer att diskutera dina behov och alternativ för sedering för att säkerställa att du känner dig trygg och avslappnad under hela operationen av din visdomstand. Kontakta oss för att boka en konsultation och diskutera vilka alternativ som bäst passar dina behov.

Behöver man ta bedövning när man tar bort visdomstand?

Ja, det är vanligtvis rekommenderat att ta bedövning när man tar bort en visdomstand för att minimera eventuell smärta och obehag under ingreppet. Tandläkaren kommer att bedöma din situation och bestämma vilken typ av bedövning som är lämplig för dig. Det kan vara lokalbedövning, så att endast det specifika området bedövas, eller i vissa fall även sedering för att göra dig mer avslappnad under operationen av visdomstanden. För mer information om bedövning vid borttagning av visdomständer, tveka inte att kontakta oss för en personlig konsultation.

Hur länge håller moderna tandproteser? 

Med god skötsel och regelbundna kontroller hos tandläkaren kan moderna tandproteser hålla i många år. Det är dock viktigt att vara medveten om att de kan behöva ersättas över tid på grund av naturligt slitage eller förändringar i munstrukturen.

Kan moderna tandproteser repareras om de skadas?

Ja, mindre skador kan vanligtvis repareras av en tandtekniker för att förlänga protesens livslängd.

Hur lång tid tar det att få moderna tandproteser?

Tidsramen kan variera beroende på individuella behov och önskemål, men vanligtvis tar det några veckor från avtryck till färdiga proteser.

Kan jag äta alla slags livsmedel med moderna tandproteser?

Ja, med rätt passform och korrekt skötsel kan du äta de flesta livsmedel som du gjorde med dina naturliga tänder.

Är det svårt att vänja sig vid att använda tandproteser?

Det kan ta lite tid att vänja sig, men de flesta patienter anpassar sig snabbt och upplever minimala obehag efter en kort period. Har man avtagbara proteser kan det ibland krävas klister i protesen för att det ska sitta ordentligt.

Kan moderna tandproteser se naturliga ut?

Absolut! Moderna tandproteser är designade för att se så naturliga ut som möjligt, vilket återställer en bra funktion och ett vackert leende.

När ska jag kontakta min tandläkare angående inflammerat tandkött?

Kontakta din tandläkare om du upplever symtom på inflammerat tandkött, som rodnad, svullnad eller blödning vid tandborstning, för att få en undersökning och rådgivning. Speciellt ifall du är medveten om att du inte har haft bra rutiner kring munvård hemma. Vänta inte för länge med att boka din tid för rengöring. Se till att gå till tandläkaren och tandhygienisten minst en gång om året.

Hur kan jag förebygga inflammerat tandkött?

För att förebygga inflammerat tandkött är det viktigt att borsta tänderna regelbundet, använda mellanrumsrengöring dagligen, undvika tobaksprodukter och gå regelbundet till tandläkaren & tandhygienist för undersökningar och rengöringar.

Hur behandlas inflammerat tandkött?

Behandling av inflammerat tandkött kan inkludera förbättrad munhygien, professionell rengöring och, i svårare fall, djup tandköttsrengöring. Det krävs många gånger flera besök för att tandköttsinflammationen ska lägga sig helt. Vänta inte för länge med att boka tid för rengöring av tänderna.

Kan Inflammerat tandkött påverka allmänt hälsotillstånd?

Ja, bakterierna kan påverka bland annat, hjärt-kärlsjukdom och viss forskning visar även koppling till ex. Alzheimers. Mer och mer forskning visar att hela kroppen påverkas av tandköttsinflammation och det är därför det är så viktigt att ta hand om munhälsan.

Kan inflammerat tandkött leda till allvarligare tandproblem?

Ja, obehandlad gingivit kan utvecklas till parodontit, vilket kan leda till tandlossning och förlust av tänder. Därför är det viktigt att du inte går och väntar med behandling tills det börjar göra väldigt ont. Det är viktigt att man går till tandläkare på kontinuerliga besök årligen för att se hur tänder och tandkött mår.

Vad orsakar inflammerat tandkött?

Orsaker till inflammerat tandkött kan vara dålig munhygien, rökning, hormonella förändringar och genetiska faktorer. Inflammerat tandkött kallas även för gingivit.

Vad är symtomen på inflammerat tandkött?

Symtom på inflammerat tandkött inkluderar rodnad, svullnad och blödning vid tandborstning eller mellanrumsrengöring.

Vad är inflammerat tandkött?

Inflammerat tandkött, även känt som gingivit, är en vanlig tandköttsinflammation som orsakas av plack längs tandköttet. Oftast känner man igen det som blödande tandkött.

Hur kan jag förbereda mig för ett besök för akut tandvård?

Inga större förberedelser krävs, vi tar hand om dig och dina problem när du besöker oss. Se bara till att inte vänta för länge med dina akuta besvär. Vi finns här för dig.

Vad kan jag förvänta mig under ett besök för akut tandvård?

Under ett besök för akut tandvård kommer din tandläkare att bedöma ditt tillstånd, lindra smärta och utföra nödvändiga behandlingar för att återställa din tandhälsa. I de fall det behövs återkommande besök bokas då tider in och du blir informerad om kostnad och hur lång behandlingen kommer att ta att slutföra.

Vilka typer av problem kan behandlas med akut tandvård?

Akut tandvård kan behandla problem som tandvärk, tandkänslighet, skadade tänder, avslagna tänder och tandinfektioner. Boka en tid så ser vi vad vi kan göra för dig på akutbesöket. I vissa fall krävs det återkommande besök och då får du den informationen vid akutbesöket.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård är snabb och omedelbar vård för akuta tandproblem som tandvärk, skador som frakturer eller tandförlust. Hos oss får du tid inom 1-2 dagar och vi har oftast alltid tid samma dag för akuta besvär. Boka tid online eller ring oss för att boka tid.

Minska risken för komplikationer med tandimplantat? 

Det absolut viktigaste är att välja en mottagning och vårdgivare med god erfarenhet och kompetens. Jämför inte bara pris på behandlingar, kvalité kostar och det finns bättre och sämre implantatprodukter på marknaden. Hos oss använder vi bara bästa kvalitén med beprövad erfarenhet och där det finns mycket forskning bakom produkterna.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.