Erbjudande på Invisalign – 1 756 kr i rabatt! Mer info hittar du här.

‍Allt du behöver veta om rotfyllning

När en tand skadas och tandnerven påverkas kan tanden behövas rotfyllas. Vi hjälper dig snabbt och smidigt med din rotfyllning.

Vad är en rotfyllning?

En rotfyllning (endodontisk behandling) är en tandbehandling för infektioner i tandpulpan, det innersta skiktet i dina tänder. Ofta går det att undvika att behöva en rotfyllning genom att hålla rent sina tänder nogrannt. Ibland går en rotfyllning inte att undvika. Det kan beropå frakturer eller trauman som gör att tanden måste rotfyllas.

En rotfyllning består av flera steg: först avlägsnas den infekterade tandpulpan, sedan placeras en fyllning i pulparegionen och därefter sätts en tandkrona på den skadade tanden.

 

Varför skulle jag behöva en rotfyllning?

Du kan behöva en rotfyllning om bakterier i munnen angriper tandens pulpa och orsakar inflammation i pulpan, även kallat pulpit. Din tandpulpa kan angripas av bakterier om:

  • Du har ett djupt hål som behöver behandlas.
  • Du har en sprucken eller skadad tand och bakterier från plack infekterar tandens pulpa.

Olika anledningar till behov av rotfyllning.

Det finns många olika anledningar till att en tand behöver rotfyllas. De vanligaste är att karies över längre tid är obehandlat och går ner i tanden så djupt att det skadar och infekteradtandnerven. Därutöver kan större frakturer, trauma eller ogynnsam påbitning på tänder över längre tid vara faktorer som gör att en tand behöver rotfyllas. Inflammationen och infektionen i tanden gör att man får tandvärk. Immunförsvaret klarar inte av att bekämpa infektionen och därför måste tandnerven rensas ren och rotfyllas.

 

Vad finns för tecken på att jag behöver en rotfyllning?

Om du har en infekterad tand kan du behöva rotfyllning för att få bort infektionen. Du kan ha infekterade tänder utan symtom. När du har symtom kan de omfatta:

  • Tandvärk som inte går över. Det finns många saker som gör att tänderna gör ont. Men smärta som sitter djupt i en tand eller som sprider sig till käken, ansiktet eller andra tänder kan betyda att du har en infektion.
  • Tryck och pulsering i tanden - Om din tand gör ont när du äter eller rör vid den kan det betyda att något har skadat nerverna runt tandens pulpa.
  • Svullet tandkött Om du har en infekterad tand kan tandköttet svullna eller kännas ömt.
  • Finne vid tandköttet - Infekterade tänder kan skapa finnar eller bölder på tandköttet som utsöndrar illaluktande var.
  • Svullen käke - Käken kan svullna av var som inte rinner bort från den infekterade tanden.
  • Missfärgad tand. Det gör att tanden blir mörk och troligtvis har tanden dött och behöver en rotfyllning.
  • Lös tand - Pus från infekterad tandpulpa kan mjuka upp de ben som stöder tanden, vilket gör att tanden känns lös.

Boka tid för rotfyllning

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Rotfyllning steg för steg

Innan behandlingen påbörjas kommer din tandläkare eller endodontist att ta röntgenbilder av den skadade tanden. De kan göra andra tester för att avgöra om tandpulpan är död, infekterad eller inflammerad och bekräfta att du behöver en rotfyllning. Tester som vi vanligtvis gör:

  • Knacka försiktigt på tanden eller röra vid den med en kall eller varm substans för att kontrollera om den är känslig eller obehaglig.
  • Göra ett elektriskt pulpatest (EPT) med hjälp av en apparat som skickar en gradvis ökande elektrisk ström genom tanden för att se om tandens pulpan reagerar.
  • Kontrollera om det finns tecken på svullnad i tandköttet och benet runt tanden.
  • Fråga om det gör ont när du biter på tanden.

Under rotbehandlingen avlägsnar din tandläkare eller endodontist den inflammerade pulpan. Därefter rengör och desinficerar man tandens insida och placerar en fyllning på tanden för att täta utrymmet.


På Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har vi den senaste utrustningen föratt få den högsta lyckandefrekvensen som möjligt med våra rotfyllningar. Det är viktigt att man kan ner i de små kanalerna så tydligt som möjligt. Därför har vi även ett mikroskop för specialistbehandling av rotfyllningar där det behövs.

Efter att en tand blir rotfylld blir den över tid mer spröd. Detta på grund av att man tar bort blod tillförseln av tanden. Därför rekommenderar vi alltid att man gör en krona efter rotfyllning av en tuggtand. Där ser man i forskningen att det ökar lyckandefrekvensenoch prognosen av tanden.

En rotfyllningsbehandling kanvara omfattande men kräver inte något förberedande från dig som patient. Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen.

Steg för rotbehandling är:

  1. Du får lokalbedövning för att bedöva den infekterade tanden och det närliggande tandköttet. Om du har tandläkarskräck kan din behandlare ge dig sedering och lugnande som hjälper dig att slappna av. Medicinen kan göra dig dåsig, vilket innebär att du inte kommer att kunna köra bil direkt efter behandlingen.
  2. Därefter placerar din behandlare en tunn, flexibel bit gummi över den infekterade tanden och det närliggande tandköttet. Detta är en tandisolering som håller tanden torr under behandlingen.
  3. Tandläkaren borrar ett litet hål i tandkronan så att han eller hon kan komma åt tandens pulpa.
  4. Sedan använder tandläkaren små tandläkarinstrument för att avlägsna nerver, blodkärl och vävnader inuti tandens pulpa innan man börjar med själva rotfyllningen.
  5. När pulpan har avlägsnats rengör och desinficerar tandläkaren pulpakammaren och rotkanalerna inför rotfyllningen av tanden.
  6. Därefter fylls den tomma pulpakammaren och rotkanalerna med ett mjukt gummiartat tandmaterial som kallas guttaperka.
  7. Din tandläkare förseglar sedan tanden med en temporär fyllning. Förseglingen hindrar bakterier från att ta sig in i tanden.
  8. I det sista steget gör vi en tandkrona på din rotfyllda tand. Tandkronor skyddar dina tänder och återställer ditt bett - det sätt på vilket tänderna passar ihop när du biter ihop. Tandkronor tillverkas vanligtvis på beställning, så det kan ta ca. två veckor innan det är helt färdigt. Det är viktigt att göra en tandkrona på rotyfyllda tänder på grund av att tanden blir väldigt spröd och risk finns att tanden går sönder längre fram. Detta på grund av att man tagit bort blodflödet i tanden.

Boka tid för rotfyllning

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Tid för en rotfyllning?

 En rotfyllning varierar tidsmässigt hur lång tid den tar att göra. Det beror på olika faktorer som rotanatomin för den individuella tanden som ska rotfyllas. Oftast går det att göra rotfyllningar på samma besök men kan många gånger behöva flera återkommande besök för att rotfylla färdigt tanden. Vanligtvis bokas det en till två timmar för att rensa och rotfylla en tand med flera rötter och kanaler. En tand med en rot och en kanal går mycket snabbare att rotfylla och tar oftast inte mer än en timme. Rådfråga våra tandläkare för att få veta exakt hur lång tid din rotfyllning kommer att ta.

Rotfyllning smärta

Rotfyllningar görs alltid under bedövning och vi ser till att det är ordentligt bedövat innanvi påbörjar behandling. Ibland kan bedövningen verka långsammare om det finns kraftig infektion och inflammation. Då är det viktigt att vi har ordentligt med tid bokat för att kunna utföra bedövningen korrekt. Vanligtvis räcker det med receptfria smärtstillande mot värken. Om det mot förmodan inte skulle räcka går det bra att be oss om starkare smärtstillande under behandlingsperioden. Skulle du få feber bör du kontakta kliniken du behandlas på.

Vad händer efter en rotfyllning?

Efter rotfyllningen kan du få vila i några minuter innan du lämnar tandkliniken i vårat vilorum. Det kan ta en timme eller mer innan bedövningen släpper, vilket innebär att din mun och ditt tandkött inte längre är bedövade. Vissa väljer att vila hemma medan detta sker, medan andra väljer att fortsätta med sina vanliga dagliga rutiner.

Vanligtviskommer du att behöva boka ytterligare två möten så att en av våra tandläkarekan förbereda din tand för en tandkrona och sedan placera kronan på din rotfyllda tand. Då blir prognosen betydligt bättre på den rotfyllda tanden övertid.

 

Risker och fördelar med rotfyllningar

 

Fördelarna med rotfyllning?

Rotfyllningar eliminerar tandinfektioner som obehandlade kan orsaka allvarliga problem som t.ex:

  • Infektion som sprider sig till andra tänder.
  • Skador på käkbenet.
  • Ben och mjukvävnadsförlust
  • Kraftiga värker
  • Negativ påverkan på hela kroppens hälsa & välmående
  • Förlust av fler tänder
  • Större kostnader
       
       

Riskerna eller komplikationerna med rotfyllning?

Rotfyllningar är ingen exakt konst. Det är många faktorer som kan bli fel och det kan vara väldigt komplicerat att få till en perfekt rotfyllning. Detta beror på att varje tand har sin egen anatomi och tandrötterna har små kanaler som ibland inte går att rotfylla. Det gör att rotfyllningar kan bli mer komplicerade och svåra att lyckas med. Om din tand till exempel är mycket skadad kanske en rotfyllning inte löser dina problem. Om rotfyllning inte är ett bra alternativ eller om prognosen på en rotfyllning inte blir optimal kommer din vårdgivare att diskutera andra alternativ med dig:

  • Återbehandla den infekterade tanden genom att göra en ny rotfyllning. Ifall tanden har rotfyllts tidigare men tanden gör fortfarande ont efter rotfyllningen. Då kan man prova göra om rotfyllningen på nytt. Dock är lyckandefrekvensen betydligt lägre i dessa fall. Det kan vara aktuellt att ta bort tanden i så fall.
  • Ta ut den infekterade tanden och ersätta den med ett tandimplantat eller tandbro. Många gånger är det ett bättre alternativ än att göra om rotfyllningar som har tveksam prognos.

 

Boka tid för rotfyllning

Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

Återhämtning och prognos av rotfyllningar

Det är viktigt att ha rätt information efter en rotfyllning för att få så bra prognos som möjligt på tanden. För att få optimal prognos på tanden så är det viktigt att göra en krona på en rotfylld tand. Detta gör att tanden blir stabilare och håller belastning över en längre period.

Hur lång tid tar det att återhämta sig från en rotfyllning?

Vanligtvis tar det mindre än en vecka att återhämta sig från en rotfyllning. Kontakta din vårdgivare om din behandladetand gör ont i mer än en månad.

Att tänka på efter en rotfyllning

Din tand och ditt tandkött går igenom mycket under en rotfyllning. Du kan hjälpa dem att läka genom att:

  • Äta mjuka livsmedel under de första dagarna efter behandlingen. (Tänk på välkokt pasta, potatismos, keso, smoothies och yoghurt).
  • Undvik att tugga på den behandlade tanden om du väntar på din permanenta krona. Tugga inte på sega godisar eller hårda morötter.
  • Om du röker, försök att ta en paus efter rotfyllningen eftersom rökning gör det svårare för tanden att läka.
  • Borsta tänderna efter varje måltid och använd tandtråd en gång om dagen.
  • Använd ett antibakteriellt munskölj för att hålla bakterierna borta.

 

Finns det några andra alternativ än rotfyllning?

Ibland går det inte att rotfylla en skadad tand med dåligt status eller på grund av att rötternas anatomi inte är möjliga att rensa. I dessa fall gör vi en individuell plan för och se över möjligheten till att göra en tandimplantatbehandling eller en protetisk behandling i form av en tandbro för att ersätta den saknade tanden.

Vi strävar alltid efter att behålla den naturliga tanden när det är en möjlighet. Numera finns det stora fördelar med tandimplantatbehandling och vi har specialiserad personal inom tandimplantat på kliniken för att kunna erbjuda dig implantatbehandling utan långa köer.

 

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Hur kan jag förbereda mig för ett besök för akut tandvård?

Inga större förberedelser krävs, vi tar hand om dig och dina problem när du besöker oss. Se bara till att inte vänta för länge med dina akuta besvär. Vi finns här för dig.

Vad kan jag förvänta mig under ett besök för akut tandvård?

Under ett besök för akut tandvård kommer din tandläkare att bedöma ditt tillstånd, lindra smärta och utföra nödvändiga behandlingar för att återställa din tandhälsa. I de fall det behövs återkommande besök bokas då tider in och du blir informerad om kostnad och hur lång behandlingen kommer att ta att slutföra.

Vilka typer av problem kan behandlas med akut tandvård?

Akut tandvård kan behandla problem som tandvärk, tandkänslighet, skadade tänder, avslagna tänder och tandinfektioner. Boka en tid så ser vi vad vi kan göra för dig på akutbesöket. I vissa fall krävs det återkommande besök och då får du den informationen vid akutbesöket.

Var kan jag få akut tandvård i Karlstad och Kristinehamn?

Du kan få akut tandvård på våra tandläkarmottagningar som erbjuder akutbehandling i Karlstad och Kristinehamn, receptionen hjälper dig boka in en tid så snart som möjligt, oftast samma dag.

När bör jag söka akut tandvård?

Du bör söka akut tandvård om du upplever tandvärk, tandskador eller andra akuta tandproblem som kräver omedelbar uppmärksamhet. Boka tid online eller via telefon på hemsidan.

Vad är akut tandvård?

Akut tandvård är snabb och omedelbar vård för akuta tandproblem som tandvärk, skador som frakturer eller tandförlust. Hos oss får du tid inom 1-2 dagar och vi har oftast alltid tid samma dag för akuta besvär. Boka tid online eller ring oss för att boka tid.

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Hur tar jag hand om min rotfyllda tand?

Efter din rotbehandling är det bäst att äta mjuk mat som inte kräver mycket tuggning. Du bör också undvika mat som är för hård, för varm eller för kall under en tid. Vissa patienter kan känna känslighet eller svullnad efter behandlingen. Om det händer kommer din tandläkare att ordinera lämplig medicinering. Se till att boka en uppföljningsundersökning och hålla en god munhygien, inklusive regelbunden borstning, användning av tandtråd och tandläkarbesök.

Vad händer om jag inte rotbehandlar en tand som behöver rotbehandling?

Att lämna en tand som behöver rotbehandling obehandlad kan leda till allvarliga infektioner. En obehandlad infektion är mer benägen att sprida sig till andra delar av munnen, vilket kan äventyra din allmänna hälsa. I sällsynta fall kan det till och med leda till livshotande komplikationer.

Behöver jag rotbehandling även om min tand inte gör ont?

Rotbehandling är nödvändig för att behandla infektionen som kan finnas i tanden, även om smärtan försvinner med tiden eller antibiotika. Även om vissa patienter kanske inte känner smärta efter att ha tagit antibiotika är infektionen fortfarande närvarande. Rotbehandlingen är utformad för att desinficera insidan av tanden och stoppa spridningen av infektionen.

Är det smärtsamt efter min rotbehandling?

Efter en rotbehandling kan din tand vara känslig, särskilt om tanden tidigare var smärtsam eller infekterad. Denna känslighet kan vara kvar under de första dagarna efter behandlingen. Din tandläkare kan rekommendera att du tar smärtstillande medicin för att förebygga obehag.

Vad är fördelen med användningen av mikroskop för rotbehandlingen?

Mikroskop är en teknologi som används vid rotbehandlingar och möjliggör en mera exakt behandling. Mikroskopet ger upp till 30 gångers förstoring, vilket gör att vi kan se områden i kanalen som normalt inte skulle vara synliga. Detta resulterar i bättre resultat och framgångsrikare behandlingar.

Kan alla tänder behandlas med en rotbehandling?

Rotbehandling kan utföras på de flesta tänder. Men i vissa fall kan en tand inte räddas på grund av: Allvarlig rotfraktur Oåtkomliga rotkanaler Otillräckligt stöd av ben för tanden Omfattande skada som gör rekonstruktion omöjlig

Hur många besök krävs för min rotbehandling?

Rotbehandlingar kan vanligtvis utföras på ett enda besök, men i fall där infektionen är ihållande kan det krävas två eller tre besök. Under det första besöket kommer tandläkaren att bedöma fallet och ta bort den infekterade pulpan från tanden. Tanden medicineras sedan och behandlingen avslutas vid framtida besök.

Är rotbehandling smärtsamt?

Rotbehandling är en längre behandling där obehag kan upplevas, men det är i stort sett en smärtfri upplevelse. På Tandcentrum ser vi till att du känner dig bekväm och upplever minimalt obehag under ingreppet.

Vad kostar en rotbehandling?

Kostnaden för en rotbehandling beror på allvaret i fallet, tanden som behöver behandlas och eventuella ytterligare behandlingar som krävs. Det är vanligtvis billigare att rädda din naturliga tand genom en rotbehandling än att dra ut den och ersätta den med ett implantat eller en porslinsbro.

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer
Tack så mycket! Vi hör av oss så snabbt vi kan.
Oj! Nu gick något fel. Testa igen.