Rotfyllning

När en tand skadas och tandnerven påverkas kan tanden behövas rotfyllas.

Många olika anledningar till behov av rotfyllning

Det finns många olika anledningar till att en tand behöver rotfyllas. De vanligaste är att karies över längre tid är obehandlat och går ner i tanden så djupt att det skadar och infekterad tandnerven. Därutöver kan större frakturer, trauma eller ogynnsam påbitning på tänder över längre tid vara faktorer som gör att en tand behöver rotfyllas. Inflammationen och infektionen i tanden gör att man får tandvärk. Immunförsvaret klarar inte av att bekämpa infektionen och därför måste tandnerven rensas ren och rotfyllas.

När behöver jag göra en rotbehandling/rotfyllning?

Om ett hål har blivit djupt kan det skada tandens inre. Det kan leda till att det bildas bakterier som leder till en bakterieinfektion i tandens rotkanal. Det är infektionen som gör att du får tandvärk. Kroppens eget försvar kommer inte åt bakterierna, därför måste tanden göras ren och rotfyllas. Det kan även finnas andra anledningar till att en tand behöver rotfyllas, till exempel vid kraftig tandpressning

Rotfyllning smärta

Rotfyllningar görs alltid under bedövning och vi ser till att det är ordentligt bedövat innan vi påbörjar behandling. Ibland kan bedövningen verka långsammare om det finns kraftig infektion och inflammation. Då är det viktigt att vi har ordentligt med tid bokat för att kunna utföra bedövningen korrekt. Vanligtvis räcker det med receptfria smärtstillande mot värken. Om det mot förmodan inte skulle räcka går det bra att be oss om starkare smärtstillande under behandlingsperioden. Skulle du få feber bör du kontakta kliniken du behandlas på.

Finns det några andra alternativ än rotfyllning?

Ibland går det inte att rotfylla en skadad tand med dåligt status eller på grund av att rötternas anatomi inte är möjliga att rensa. I dessa fall gör vi en individuell plan för och se över möjligheten till att göra en tandimplantatbehandling eller en protetisk behandling i form av en bro för att ersätta den saknade tanden.

Vi strävar alltid efter att behålla den naturliga tanden när det är en möjlighet. Numera finns det stora fördelar med tandimplantatbehandling och vi har specialiserad personal inom tandimplantat på kliniken för att kunna erbjuda dig implantatbehandling med högst kvalitet.

Rotfyllning steg för steg

På Tandcentrum i Karlstad och Kristinehamn har vi den senaste utrustningen för att få den högsta lyckandefrekvensen som möjligt med våra rotfyllningar. Det är viktigt att man kan ner i de små kanalerna så tydligt som möjligt. Därför har vi även ett mikroskop för specialistbehandling av rotfyllningar där det behövs.

Efter att en tand blir rotfylld blir den över tid mer spröd. Detta på grund av att man tar bort blodtillförseln av tanden. Därför rekommenderar vi alltid att man gör en krona efter rotfyllning av en tuggtand. Där ser man i forskningen att det ökar lyckandefrekvensen och prognosen av tanden.

En rotfyllningsbehandling kan vara omfattande men kräver inte något förberedande från dig som patient. Efter en lyckad rotbehandling med rotfyllning kan tanden fungera som vanligt igen.

Förberedelser och bedövning

Tandläkaren bedövar tanden och isolerar tanden med en duk. Detta för att eliminera riskerna med att hålla bakterier utanför rotkanalerna. Tandläkaren rengör även själva tanden med en vätska som är bakteriedödande.

Rensning av rotkanalen

Pulpan och nerven avlägsnas under rensningen av tanden. Vi rensar tanden med special instrumenten och filar och spolar rent med bakteriedödande medel.

Fyllning

Tandroten fylls med fyllningsmaterial och cement för att få det tätt och isolerat mot bakterier.

Återbesök

Efter rotfyllningen har gjorts bokar vi besök för kontroll och säkerställer att det gått bra.

Andra behandlingar

No items found.

Kontakta oss

Karlstad City

Södra Kyrkogatan 10, Karlstad

Karlstad Strand

Våxnäsgatan 148, Karlstad

Kristinehamn

Kungsgatan 46A, Kristinehamn

Boka tid

Snabba svar på vanliga frågor

Om du inte hittar svaret på din fråga här, så tveka inte på att höra av dig till oss så återkommer vi så snart vi kan med ett svar.

Ställ din fråga till oss

Akut Tandvård Karlstad

En plötslig tandvärk kan vara en signal från din mun att något är fel och kräver omedelbar uppmärksamhet. Väldigt ofta vet vi inte om vi borde söka akut tandvård eller vänta tills nästa planerade besök. På Tandcentrum i Karlstad har vi expert tandläkare för akuta besvär som är redo att hjälpa dig på kort varsel. Du bokar snabbt och enkelt tid online hos oss på Tandcentrum i Karlstad via hemsidan eller på telefon 054-21 21 28. För akuta besvär har vi tider oftast samma dag. Ett akut besök hamnar initialt från 650kr beroende på vad som ska göras.

Vad kostar akut tandvård?

Kostnaden för akut tandvård är väldigt svårt att avgöra innan någon diagnos ställs. Det är därför vi inte kan ge ut ett fast pris på akut tandvård för alla behov ser olika ut. Det vi kan garantera är ett kostnadsförslag innan någon behandling utförs som du får ta del av och godkänna. Ett akut besök hos oss börjar initialt från 650kr. Därefter kan vi presentera en lösning för dina tandbesvär.

Hur lång tid för att få akut tandläkartid i Karlstad?

Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag. Tänk på att inte gå för långa perioder med akut tandvärk. Det kan leda till större infektioner och inflammationer i tanden och käkbenet. Oftast blir det också mycket dyrare behandling om man väntar med akut tandvärk.

Jag har akut tandvärk, när borde jag söka tandläkartid?

Man ska ej gå långa perioder med akut tandvärk då det kan förvärra situationen med ökad risk för större infektioner och inflammationer. Har du akut tandvärk rekommenderar vi att du bokar en tid omgående. Du kan snabbt och smidigt boka en tid online hos våra tandläkare i Karlstad och Kristinehamn. Vi har korta väntetider och kan oftast erbjuda akuta besök inom någon dag, oftast samma dag.

Hur tar jag hand om min rotfyllda tand?

Efter din rotbehandling är det bäst att äta mjuk mat som inte kräver mycket tuggning. Du bör också undvika mat som är för hård, för varm eller för kall under en tid. Vissa patienter kan känna känslighet eller svullnad efter behandlingen. Om det händer kommer din tandläkare att ordinera lämplig medicinering. Se till att boka en uppföljningsundersökning och hålla en god munhygien, inklusive regelbunden borstning, användning av tandtråd och tandläkarbesök.

Vad händer om jag inte rotbehandlar en tand som behöver rotbehandling?

Att lämna en tand som behöver rotbehandling obehandlad kan leda till allvarliga infektioner. En obehandlad infektion är mer benägen att sprida sig till andra delar av munnen, vilket kan äventyra din allmänna hälsa. I sällsynta fall kan det till och med leda till livshotande komplikationer.

Behöver jag rotbehandling även om min tand inte gör ont?

Rotbehandling är nödvändig för att behandla infektionen som kan finnas i tanden, även om smärtan försvinner med tiden eller antibiotika. Även om vissa patienter kanske inte känner smärta efter att ha tagit antibiotika är infektionen fortfarande närvarande. Rotbehandlingen är utformad för att desinficera insidan av tanden och stoppa spridningen av infektionen.

Är det smärtsamt efter min rotbehandling?

Efter en rotbehandling kan din tand vara känslig, särskilt om tanden tidigare var smärtsam eller infekterad. Denna känslighet kan vara kvar under de första dagarna efter behandlingen. Din tandläkare kan rekommendera att du tar smärtstillande medicin för att förebygga obehag.

Vad är fördelen med användningen av mikroskop för rotbehandlingen?

Mikroskop är en teknologi som används vid rotbehandlingar och möjliggör en mera exakt behandling. Mikroskopet ger upp till 30 gångers förstoring, vilket gör att vi kan se områden i kanalen som normalt inte skulle vara synliga. Detta resulterar i bättre resultat och framgångsrikare behandlingar.

Kan alla tänder behandlas med en rotbehandling?

Rotbehandling kan utföras på de flesta tänder. Men i vissa fall kan en tand inte räddas på grund av: Allvarlig rotfraktur Oåtkomliga rotkanaler Otillräckligt stöd av ben för tanden Omfattande skada som gör rekonstruktion omöjlig

Hur många besök krävs för min rotbehandling?

Rotbehandlingar kan vanligtvis utföras på ett enda besök, men i fall där infektionen är ihållande kan det krävas två eller tre besök. Under det första besöket kommer tandläkaren att bedöma fallet och ta bort den infekterade pulpan från tanden. Tanden medicineras sedan och behandlingen avslutas vid framtida besök.

Är rotbehandling smärtsamt?

Rotbehandling är en längre behandling där obehag kan upplevas, men det är i stort sett en smärtfri upplevelse. På Tandcentrum ser vi till att du känner dig bekväm och upplever minimalt obehag under ingreppet.

Vad kostar en rotbehandling?

Kostnaden för en rotbehandling beror på allvaret i fallet, tanden som behöver behandlas och eventuella ytterligare behandlingar som krävs. Det är vanligtvis billigare att rädda din naturliga tand genom en rotbehandling än att dra ut den och ersätta den med ett implantat eller en porslinsbro.

Kan jag ha hål i tänderna utan att märka det?

Ja. Tanden är uppbyggd av dentin (tandben) och emalj (den yttersta vita skyddande hinnan). Varken dentin eller emalj har nervfibrer. Därför känner man oftast inte ett hål förrän det blivit så stort och djupt att det har nått ner till bindväven och nerver under tandbenet. Om skadan inte behandlas innan hålet har nått ner till bindväven är det ofta nödvändigt med rotfyllning.

Resultat från tidigare patienter

No items found.
Visa smilegalleri

Ta steget mot en frisk tandhälsa

Boka en tid idag och upplev vår professionella tandvård i en välkomnande och lugn miljö. Det går bra att boka en tid online eller kontakta oss så ringer vi upp.

akut tandvård tandcentrum karlstad kristinehamn

Bläddra igenom vår kunskapsbank

Läs mer